AVANTURA NA CESTI

Otkrijte koje su najpoželjnije auto-moto rute

20.04.2012 u 13:18

Bionic
Reading

Proljeće je idealno za ljubitelje ceste. Relativno suho vrijeme, bez velikih vrućina, kao stvoreno je za sve koji na dva ili četiri kotača žele krenuti u cestovnu avanturu, upoznajući putem više mjesta i znamenitosti nego što bi mogli na bilo koji drugi način

Manje zahtjevne, jeftinije i kraće europske cestovne ture mogu se proći za svega nekoliko dana i na njima možete otkriti prekrasne kutke Mediterana, srednje ili istočne Europe.

Za svega nekoliko dana možete otkriti prekrasne kutke Mediterana

No zanimaju li vas dulje i zahtjevnije ture, pogledajte što preporučuju uvaženi svjetski turistički vodiči. Bez obzira zanima li vas priroda ili kulturna baština, avantura ili vas samo vuče želja za slobodom.

Kairo - Cape Town

Priuštite si najmanje deset tjedana za ovu vrhunsku cestovnu avanturu kroz koju ćete upoznati 11 zemalja i neke od najljepših dijelova Crnog kontinenta. Uz Victorijine slapove, Kilimandžaro, Nubijsku pustinju i najveće pješčane dine na svijetu, tu su i tisuće vrsta jedinstvenih afričkih životinja i prirodnih rezervata. Stanje na cestama je grozno, a cijelo putovanje je izuzetno zahtjevno i vrlo skupo pa za njega treba uštedjeti barem dvadesetak tisuća kuna.

Obalno gorje, Škotska

Uske ceste prolaze kroz cijelu prekrasnu škotsku zapadnu obalu. Od morskih zaljeva sjevera do južnih dolina, ali i središnjih ravnica okruženih brdima, istraživanje škotske obale je vrhunski doživljaj. Dvorci su dio krajolika, a mnoštvo lijepih sela čini odličnu priliku za zaustavljanje. To je zemlja viskija koji možete isprobati tek nakon dana ugodne vožnje.

Amsterdam - Istanbul

Iako mjerenja govore da je između ova dva grada 'tek' 2.200 kilometara, vožnja automobilom ili motorom između njih činit će se mnogo duljom. Ne samo zbog velikog broja zemalja kroz koje ćete proći, nego i zbog različitih kulturnih prilika. Krenete li od sjevera prema jugu (a želite mimoići Hrvatsku), svakako ćete 'odvoziti' Njemačku, Češku, Slovačku, Mađarsku, Rumunjsku i Bugarsku. To znači i čestu promjenu prometnih pravila iako su sve zemlje na putu do Turske u Europskoj uniji. Ipak, putovanje nije toliko skupo, a pruža uistinu mnogo.

Delhi – Agra

Nađete li se u Indiji, a ljubitelj ste ceste, svakako krenite iz Delhija do Agre. Put je kraći pa možete unajmiti vozača, sjesti u automobil i uživati u vožnji. Na izlet krenite iz glavnog grada, megalopolisa od 12,8 milijuna stanovnika, koji je odlična baza za istraživanje Indije. Krenite prema jugoistoku i nakon 240 kilometara doći ćete u Agru, mjesto gdje se nalazi najveći biser mogulske kulture i jedan od simbola Indije, mramorni Taj Mahal.


Istočna obala Australije

Ovo područje s vrhunskim plažama i prekrasnim nacionalnim parkovima slovi kao jedna od najpoznatijih i najboljih klasičnih cestovnih ruta koja prolazi kroz tri različite savezne države - Victorijom s kozmopolitskim gradom Melbourneom te područjem farmi i divljine na jugoistoku, zapanjujućim Sydneyjem, oazom konzumerizma iz koje se dolazi do hipijevskog raja dalje na sjeveru, te Queenslandom, čiju ljepotu predstavljaju izazovne tropske obale.

Amalfitanska obala

Zapadna talijanska obala pedesetak kilometara istočno od Sorrenta i Salerna poznata je po zadivljujućem pogledu, što može biti velik problem ako pritom držite upravljač i krećete se zavojitom uskom cestom. 'Tanka linija asfalta' proteže se između planina i kristalno plavog mora te obale s prekrasnim gradovima kao što su Positano i Amalfi. Vožnju oštrim zavojima mogu dodatno upropastiti autobusi koji izlaze iz svojih traka i straše vozače što se ne snalaze ili ne poznaju cestu. Ljeti je zbog toga tamo 50-kilometarska kolona, čija je jedina dobra strana to što možete sigurnije uživati u pogledu.