PROLJETNO PUNJENJE BATERIJA

Evo kako ćete najlakše popraviti raspoloženje

13.04.2012 u 08:32

Bionic
Reading

Proljetne vikende najbolje je provoditi u prirodi, bez obzira na to tražite li nadahnuće u rekreaciji, adrenalinskim aktivnostima ili jednostavno želite istraživati ponudu seoskih gospodarstava s tradicionalnim gastronomskim specijalitetima

Za takav oblik zabave ne treba mnogo novca, već samo dobra volja i želja da se, zajedno s razbuđenom prirodom, i mi dovedemo u psihičku i fizičku ravnotežu s okolišem.

Nedavno istraživanje je pokazalo da su Plitvička jezera najkvalitetnije hrvatsko vikend-izletište. Istraživanje kvalitete provela je agencija za istraživanje tržišta GfK koja je na drugo mjesto u kategoriji vikend-izletišta svrstala SPA & Sport Resort Sveti Martin, a slijede Istra, Sljeme, Kopački rit, Samobor, Rastoke i Opatija. U kategoriji nacionalnih parkova, nakon prvoplasiranih Plitvičkih jezera, nalaze se Krka, Kornati i Brijuni

Hodanje

Za obilaske biciklom zahvalna su sva hrvatska područja

Ljubitelji prirode koji u potpunosti žele osjetiti miris proljetnih livada i šuma ili svježinu divlje vode planinskih slapova u avanturu će najradije krenuti pješice. Šumski putevi, šetnice uz more ili seoske staze kroz polja i vinograde vode do mjesta koja nisu u programima uobičajenih turističkih obilazaka. U nacionalnim parkovima i parkovima prirode označene su mnoge kružne šetačke staze u kojima se osim na nogama može uživati i na dva kotača.

Biciklizam
Za obilaske biciklom zahvalna su sva hrvatska područja od dolina i brda sunčane Istre i staza kroz Gorski kotar do zelenih zagorskih brežuljaka i ravnice Slavonije ili Turopolja. Biciklom možete i na otoke, koji su u proljeće zeleniji i mističniji nego ljeti. Najambiciozniji biciklistički projekt u Hrvatskoj je Drava Route – međunarodna biciklistička staza čija je namjera povezati se duž cijelu Dravu s biciklističkim putevima Slovenije i Mađarske.

Sva brda i planine pogodna su za brdski biciklizam, dok su za teže uspone i adrenalinske spustove najtraženiji Učka, planine Gorskoga kotara, Žumberak ili putovi od Vinodola do Velike Kapele. Tu su i staze što iz Like vode na obronke Velebita, prate korita dalmatinskih rijeka ili s kopnene strane idu do Biokova.

Planinarenje i alpinizam
Iako hrvatske planine nisu izrazito visoke, vrlo su zanimljive planinarima. Penjanje dinarskim lancem ima mnogo zajedničkog s boravkom u visokim planinama, jer krški krajolik, oskudica vode i vegetacije, klima i rijetka naseljenost zahtijevaju napor poput onog za svladavanje mnogo viših planina. No te planine nude mnoge raznolikosti - na sjeveru, primjerice u Gorskom kotaru, niže su i pitomije, a na jugu više, pustije i surovije.

Planine između Save i Drave su posve drugačije. Starije su mase, pitomijih oblika, relativno niske, bogate vodom i vegetacijom, idealne za šetnje po brdima i ležernije planinarenje.

Jahanje
Ljepota i plemenitost konja, njegova toplina i ritam pokreta predstavljaju kombinaciju s jedinstvenim učinkom za zdravlje. Osim rekreacijskog i sportskog jahanja, u ponudi je zbog toga sve češće terapijsko jahanje koje uključuje pedagošku i medicinsku komponentu. Najpoznatiji konjički centri u Hrvatskoj nalaze se u Slavoniji, Istri i Dalmaciji, a obuhvaćaju sve od malih obiteljskih farmi na seoskim gospodarstvima, preko suvremenih horse centara, do najpoznatije državne ergele lipicanaca, u kojoj se  konji uzgajaju još od 13. stoljeća.

Rafting

Proljeće je za rafting idealno i zbog višeg vodostaja

Bez obzira na to odlučite li se spuštati Cetinom, Unom, Koranom, Mrežnicom, Krkom, Zrmanjom ili Kupom, uživat ćete u njihovim bistrim brzacima, zelenim obalama i strmim kanjonima u kojima su do prije desetak godina uživali tek rijetki pustolovi, kajakaši i ribolovci.

Za razliku od onih u priobalju, rijeke na kontinentu okružene su gustim šumama i planinama. One blizu mora imaju duboke stjenovite kanjone, a zajedničko im je da su zelene i prozirne do dna.

Iako dosta hladnije od ljetnih mjeseci, proljeće je za rafting idealno i zbog višeg vodostaja pa se rafteri mogu okušati na mjestima na kojima ljeti mogu proći tek s manjim kanuima i kajacima.

Letenje

Letovi padobranom, zmajem ili balonom nad raznolikim krajolicima u povoljnim klimatskim uvjetima privlače sve više ljudi u Hrvatsku. Planine uz obalu poput Učke i Biokova stvaraju prvoklasne letačke uvjete, s tim da za njima ne zaostaju ni otoci. Kao stvoreni su za cross country letove - mnogo sati u zraku s pogledom na obalu, more i otoke.

Seoski turizam
Želite li ipak provesti vikend u prirodi s manje adrenalina i više kalorija, uputite se na neko od uređenih seoskih imanja u unutrašnjosti ili obali. U toj je priči i dalje najuspješnija Istra u kojoj u proljeće, primjerice, možete uživati u branju šparoga.

Posljednjih godina seoski turizam unaprijedio je i kvalitetu i udobnost smještaja u tradicijskim kućama te osmislio brojne sadržaje za rekreaciju i relaksaciju upravo u prirodi. U ponudi su tako razgledi okolice balonom, vožnja kočijom ili konjskom zapregom, jahanje, sportske aktivnosti, pješačenje kroz šumu do vinograda ili starih kleti, posjeti vinskim podrumima, farmama, razgledanje zavičajnih etno zbirki i slično.