ZELENI DAN

Najzanimljivije legende o Svetom Patriku

14.03.2012 u 14:25

Bionic
Reading

Ove godine potražite svoju djetelinu s četiri lista na St. Patrick festivalu 16. i 17. ožujka na Trgu Francuske Republike

Dan Svetoga Patrika po mnogočemu je vrlo neobičan dan. Tada mnogi prema legendi ljube veliki kamenBlarney koji se nalazi u Contry Corku kod dvorca Blarney u Irskoj. Poduhvat ljubljenja kamena zahtijeva dobru fizičku pripremljenost, jer magičnu moć koju daje kamen ako ga poljubite ipak treba pridobiti na teži način. Prema legendi, stara žena bacila je čaroliju na kamen da bi nagradila kralja koji ju je spasio od utapanja, a nakon što je kralj poljubio kamen, njegova sposobnost govora postala je uvjerljivija i ugodnija.


Uz Svetog Patrika vežemo i najpoznatiju legendu, ujedno ono što najviše veseli djecu, a to je leprechaun ili irski vilenjak, bradati patuljak odjeven u zeleno kao postolar te s velikim šeširom i kožnatom pregačom. Smatra se da su patuljci nastanili irski otok mnogo prije ljudi. Leprechauni su, prema pričama i legendama, sakrili veliki lončić zlata koji ljudi traže na Dan Svetog Patrika, no pravu tajnu o tome gdje se lončić nalazi znaju samo oni. Ako pozorno slušate, moći ćete čuti udarce čekića iz postolarske radionice i možda ulovite kojeg patuljka. Važno je da budete oprezni jer oni vrlo lako mogu nestati, a zajedno s njima nestat će i vaša nada za blagom. Najčešće u potragu možete krenuti tek kad spazite patuljka, a mjesta na kojima se najčešće nalaze su na kraju duge.

Ako na Dan Svetog Patrika želite biti sretni, tada se potrudite da pronađete djetelinu s četiri lista, jer Sveti Patrik koristio je djetelinu s tri lista kao simbol Svetog Trojstva, a Irci vjeruju da na četverolisnoj djetelini četvrti list simbolizira sreću. Bilo bi dobro obući nešto zeleno da vas ne bi mogli štipnuti, poljubite kamen Blarney i ulovite malog zelenog patuljka. I, naposljetku, svima zaželite irski blagoslov koji glasi: 'Neka tvoje blagostanje nadiđe broj djetelina koje rastu i neka te sve nevolje izbjegnu kamo god krenuo!'

Ove godine potražite svoju djetelinu s četiri lista na St. Patrick festivalu 16. i 17. ožujka na Trgu Francuske Republike.