PAMETAN RAZVOJ

Savska regija idealna za ekoturizam

05.03.2012 u 19:17

Bionic
Reading

Poduzetnički vodič savske regije daje pregled ekonomskoga stanja, poduzetničkih potencijala i razvoja savske regije od izvorišta Save u Sloveniji, preko područja njezina toka kroz Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, do ušća u Dunav u Srbiji

Poduzetnički vodič savske regije predstavljen je na današnjoj sjednici Foruma predsjednika udruženja 16 komora Ekonomske regije u slivu rijeke Save (ERUSRS) u Hrvatskoj gospodarskoj komori – Komori Zagreb. Publikacija je podijeljena na četiri dijela,

od kojih se svaki odnosi na jednu državu, i jedinstvena je po svojoj višejezičnoj koncepciji. Naime, Vodič je pisan na nacionalnim jezicima članica uz dodatan prijevod na engleski.

Poduzetnički vodič savske regije daje pregled ekonomskoga stanja, poduzetničkih potencijala i razvoja savske regije od izvorišta Save u Sloveniji, preko područja njezina toka kroz Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, do ušća u Dunav u Srbiji, ali i na širemu području obuhvaćenom djelatnošću komora članica ERUSRS-a. Vodič obuhvaća pravni okvir svake pojedine zemlje savske regije s naglaskom na osnovnoj zakonskoj regulativi, poreznome i carinskome sustavu te makroekonomskim kretanjima i donosi gospodarski profil savskoga područja, uz osvrt na poduzetničke infrastrukture i razvojne perspektive.

'Gospodarski i održivi razvoj savske regije utemeljen je na korištenju prirodnim bogatstvima Save, ali i na ekološkomu očuvanju rijeke te jačanju prekogranične suradnje. Potencijali kojima savska regija raspolaže čine ju poduzetnički privlačnim odredištem za domaće i strane ulagače, pa je i to bio povod za izradu Poduzetničkoga vodiča kao informativne i promocijske publikacije',  izjavio je Zlatan Fröhlich, predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Komore Zagreb.

Poduzetnički vodič pruža osnovne podatke potrebne na poduzetničkome putu kojemu je cilj pretvaranje dobrih ideja u korisne projekte koji doprinose ukupnome razvoju savske regije i njezinim stanovnicima. Svako od odredišta savske regije nudi zanimljive mogućnosti za poslovanje i ulaganje, a u Poduzetničkome vodiču sva su podjednako zastupljena te se nastojalo realno prikazati gospodarsko stanje i razvojne mogućnosti.

'Vjerujemo da će Poduzetnički vodič savske regije biti vrijedan doprinos razvoju kontinentalnog ekoturizma i poticanju neiskorištenih poduzetničkih potencijala uz našu najdužu rijeku na temeljima održivosti. To je zajednička želja Coca-Cole HBC Hrvatska i gospodarskih komora u slivu rijeke Save, ali i osnovni cilj društveno odgovornoga projekta Lijepa naša Sava u okviru kojega smo partnerski poduprli ovaj vodič. Njegovim predstavljanjem s ponosom najavljujemo i peto izdanje projekta Lijepa naša Sava koji i ove godine donosi sadržaje kojima ćemo tijekom lipnja u gradovima uz Savu nastojati poticati povratak života, turizma i poduzetničkih aktivnosti na Savu', izjavio je Igor Ćutuk, voditelj odnosa s javnošću Coca-Cole HBC Hrvatska.