BITKA KOD SAMOBORA 1441.

Samobor se u nedjelju vraća u 15. stoljeće

01.03.2012 u 15:11

Bionic
Reading

Svi posjetitelji u Samoboru će imati priliku vidjeti bitku između vojske kraljice Elizabete i poljskog kralja Vladislava Jagelovića

U nedjelju, 4. ožujka, u Samoboru će biti održan program 'Bitke kod Samobora 1441'. Bitka će biti održana na livadi

Vugrinščak podno staroga grada, a svi posjetitelji imat će prilike vidjeti borbu između vojske kraljice Elizabete i poljskog kralja Vladislava Jagelovića.

U prikazu bitke sudjeluju Vitezovi Zelingradski iz Zeline, Družina Zlatnog kaleža iz Stubice, Koprivnički mušketiri i haramije, Ano Domini iz Koprivnice, Lipicanska barokna raskoš, Red srebrnog zmaja, Kuburaško društvo Gromovnik, ali i drugi. Zanimljivost je što će svi biti odjeveni u replike oklopa i verižnjača iz 15. stoljeća.

Posjetitelji će na Vugrinščaku imati prilike vidjeti kolski tabor te bojne sprave poput katapulta, balista i vatrenih kugli. U prijepodnevnim satima gradom će prolaziti bubnjari kako bi upozorili na dolazeću opasnost. Prije same bitke, posjetitelji će imati prilike vidjeti razgovor suca, notara, cvajbara, patra i varoškog sluge.

U sklopu bitke održat će se i srednjovjekovni sajam, a na njemu će se predstaviti klobučari, košaraši, krušari, travari, medičari, kovači s drvenim mačevima, štitovima, srednjovjekovnim dragim kamenjem, viteškom opremom od kože te drugim različitim srednjovjekovnim predmetima. Program započinje u 10 sati otvorenjem srednjovjekovnog sajma, a u 11:00 sati počinje mimohod konjanika i vitezova do Trga kralja Tomislava. Bitka počinje u 15:00 sati, a nakon nje slijedi veselica, pjesma i ples.