DALMACIJA WINE EXPO

Ljubitelje vina svi putevi u travnju vode u Makarsku

16.02.2012 u 14:50

Bionic
Reading

Dalmacija Wine Expo se u tri godine postojanja prometnuo u jedan od tri najjača eno-gastro festivala u Hrvatskoj. Temeljem interesa proteklih godina očekuje se rekordna nazočnost izlagača, njih više od 150

Organizatori vodećeg eno-gastro sajma u Dalmaciji, Dalmacija Wine Expa, otvorili su prijave za sudjelovanje na ovogodišnjoj, trećoj izložbi koja će se održati 27, 28. i 29. travnja u Makarskoj. Vikend, kad u Makarsku tradicionalno dolazi veliki broj turista (praznik prvog svibnja), grad će ponovo postati središtem okupljanja zaljubljenika u vino, hranu i umjetnost. Dalmacija Wine Expo 2012. nova je prilika za promociju hrvatskih vina i gastronomskih specijaliteta domaćem

stanovništvu i turistima te poticanje brendiranja Hrvatske kao nezaobilazne eno-gastro destinacije.

Prema mišljenju mnogih izlagača i vinara, Dalmacija Wine Expo se u tri godine postojanja prometnuo u jedan od tri najjača eno-gastro festivala u Hrvatskoj. Temeljem interesa proteklih godina očekuje se rekordna nazočnost izlagača, njih više od 150, što festival čini najvećim dosad. I ove godine vina će predstavljati proizvođači osobno, a osim degustacije vina, posjetitelji će moći uživati u raznim gastro specijalitetima.

Kako bi se posjetiteljima omogućilo što više zanimljivog sadržaja, predviđen je niz atraktivnih radionica, okruglih stolova i eno-gastro edukacija s vrhunskim hrvatskim i međunarodnim vinarima i sommelierima. Organizatori žele potaknuti širenje i razmjenu znanja o eno-gastronomiji i takvim događanjima dodatno učvrstiti ugled jednog od središnjih mjesta susreta vinskih i gastro stručnjaka te općenito zaljubljenika u gastronomiju.

Inovativno ocjenjivanje vina 'Perfect Match' koje je prošle godine naišlo na izvrsne reakcije u vinskim krugovima, i ovaj put bit će jedan od središnjih događaja sajma u kojem će voditelji dalmatinskih restorana i predstavnici medija ocijeniti vina na temelju sparivanja s uobičajenom dalmatinskom gastro ponudom.

Nakon što je prošle godine tristotinjak chefova, vlasnika restorana i gastro novinara izabralo višku Pojodu za najbolji restoran u Dalmaciji za 2011. zaljubljenici u hranu glasovanjem će izabrati listu 40 top dalmatinskih restorana za 2012. godinu, dok će na događanju pod nazivom 'Zvijezde kuhinje' ponajbolji hrvatski kuhari ponovno napuniti makarske restorane i omogućiti gostima da uživaju u vrhunskoj gastronomiji po izuzetno prihvatljivim cijenama.

Dalmacija Wine Expo od ove godine uvodi novu manifestaciju pod nazivom Business Day. To je manifestacija u sklopu koje se ugovara intenzivan niz sastanaka između izlagača i poslovnih posjetitelja. Izlagačima je ovo jedinstvena prilika da u direktnoj komunikaciji sa svojim ključnim klijentima ugovore godišnje prodajne količine i popratne aktivnosti za pospješivanje prodaje, dok je posjetiteljima ovo izvrstan termin za odabir vina kuće, za izbor novih vina iz aktualne berbe za vinske karte svojih restorana i vinoteka u nadolazećoj turističkoj sezoni, te za postizanje najpovoljnijih cijena i uvjeta plaćanja u direktnoj komunikaciji s proizvođačem.

Važno je istaknuti kako je jedan od glavnih ciljeva Dalmacija Wine Expa, osim promocije kulture vina i obogaćivanja hrvatske gastro-scene, ukazati na nužnost kontinuirane edukacije ugostiteljskog sektora te suvremenim programom polaznicima seminara približiti svjetska iskustva.