ZA SVAKOG PONEŠTO

Mjesta koja biste trebali posjetiti u ovoj godini

20.01.2012 u 08:28

Bionic
Reading

Tražite li izgovor za putovanje, ova je godina puna zanimljivih obljetnica ili događanja koja mogu biti odličan povod za odlazak na mjesta gdje još nikada niste bili ili su vas pri ranijem posjetu toliko oduševila da ih želite vidjeti ponovno

Od najbližeg susjedstva do 'kraja svijeta' mnogo je mjesta koja bi vrijedilo posjetiti upravo 2012. bez obzira na to zanimaju li vas sportski ili kulturni događaji, povijest ili izložbe o kojima će se još dugo pričati.

Nogometno ludilo u Poljskoj i Ukrajini

Ljubiteljima kulturnih manifestacija preporučujemo Maribor - europsku prijestolnicu kulture

Europsko nogometno prvenstvo što će se ovog ljeta održati u Poljskoj i Ukrajini pobudilo je interes i bacilo novo svjetlo na dvije istočnoeuropske države koje se inače (neopravdano) ubrajaju među najneposjećenija turistička odredišta na starom kontinentu. Uz poljske domaćine nogometnog spektakla - Varšavu, Gdanjsk, Wroclaw i Poznan - Euro 2012. odlična je prilika i za posjet srednjovjekovnom biseru Krakovu. Ono što je Poljskoj Krakov, Ukrajini je Lvov, a posjetitelje neće razočarati ni ostali domaćini Eura - Karkiv (poznat i kao Karkov), Donjeck i prijestolnica Kijev. Prednosti putovanja u Poljsku i Ukrajinu, osim nogometa, su i prihvatljive cijene i dobra prometna povezanost.

Maribor - europska prijestolnica kulture

Drugi po veličini slovenski grad svrstavanje na popis najpoželjnijih odredišta u ovoj godini zaslužio je titulom europskog grada kulture, koji dijeli s portugalskim Guimarãesom. Osim što je znatno bliži hrvatskim turistima, Maribor će tijekom 2012. biti mjesto održavanja mnogih izložbi, kazališnih predstava, koncerata i folklornih priredbi. Iako se ne nalazi među najpoznatijim slovenskim turističkim odredištima (s Ljubljanom, Bledskim jezerom i Triglavom), očekuje se da će veliki broj turista privući mariborski Stari grad s impozantnim dvorcem te mnogo živopisnih gradskih trgova.

Tragovima Napoleona do Rusije

Ove se godine obilježava 200. obljetnica Napoleonove invazije na Rusiju i slavnih bitaka koje su nagovijestile kraj njegova ratnog pohoda. Kao najpoznatiji i najkrvaviji sukob koji je označio kraj francuskog napredovanja, Rusi slave Borodinsku bitku, održanu 7. rujna 1812. Osim poznatog moskovskog muzeja Panorama borodinske bitke, koji stvara dojam da se nalazite usred sukoba, uspomene na ovo razdoblje mogu se pronaći i u petrogradskim muzejima, kao i Tolstojevom romanu 'Rat i mir' koji bi u povodu ove obljetnice svakako vrijedilo ponovno pročitati.

Upoznajte Ivanu Orleansku na njen 600. rođendan

Spomenik najvećoj francuskoj heroini

Najveća francuska heroina rodila se prije točno 600 godina, što stvara odličnu priliku za prisjećanje na njena djela i upoznavanje mjesta kojima se kretala. Ivana Orleanska bila je tinejdžerska vizionarka i vojna junakinja koja je povela Francuze u borbu protiv Engleza u Stogodišnjem ratu. Prateći njezin život može se proputovati prekrasan dio Francuske od Orleansa, gdje je djevojčina smjelost dovela do prekida duge opsade, do katedrale u Reimsu gdje je nakon Ivanine vizije i vojnih uspjeha Charles VII okrunjen francuskim kraljem. Ivana je pred crkvenim sudom osuđena u dvorcu Rouen i pogubljena u gradu Vieux Marche, gdje je moderna katolička crkva označila mjesto njezina mučeništva.

Revolucionarne arapske zemlje

Arapsko proljeće koje je 2011. zahvatilo totalitarne države Bliskog istoka i Sjeverne Afrike, uvelike je promijenilo nekoliko zemalja, posebno njihove političke sustave, no životne se navike u njima nisu bitno mijenjale. Unatoč mnogim problemima stanovnici se nisu odrekli tradicionalne gostoljubivosti, a sve više do izražaja dolaze njihovi mladi, energični i ambiciozni stanovnici. U Kairu, osim toga, ove godine planiraju otvoriti veliki egipatski muzej, a u njihovim, kao i tuniškim, turističkim kompleksima rijetko se događaju bilo kakvi incidenti.

Expo u Koreji

Putnici dubljeg džepa mogu se odvažiti i na posjet Koreji (naravno Južnoj), gdje će se od svibnja do kolovoza održati

svjetska izložba pod naslovom 'Živ ocean i obala'. Izložba posvećena očuvanju mora i obale te uporabi novih tehnologija organizira se u gradu Yeosu, a očekuje se sudjelovanje više od 100 zemalja i osam milijuna posjetitelja.

Muzej Smithsonian - 40 godina videoigara

Nitko tko se se u životu susreo s videoigrama ne bi trebao ostati ravnodušan prema izložbi Smithsonian American Art Museuma koja će u glavnom gradu SAD-a biti otvorena od 16. ožujka do kraja rujna. Izložba 'Art of Video Games' istražuje evoluciju arkadnih i kompjutorskih igara kroz više od 40 godina, s namjerom da gotovo svakom posjetitelju izazove nostalgiju. A tko i ravnodušno prođe kroz izložbeni postav, sigurno neće odoljeti da ne iskuša ponovno kultne igrice kao što su Pac-Man, Super Mario Brothers ili Warcraft.