ZIMSKE RADOSTI

Uživajte u povoljnim skijaškim izletima

05.01.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Istinski ljubitelji zimskih radosti znaju da se, živite li u Hrvatskoj, na snijegu može uživati svakog vikenda, bez prevelikih izdataka i suvišnog planiranja skijaškog odmora, naravno, ukoliko vam vremenske prilike izađu u susret

Za samo nekoliko sati vožnje iz bilo kojeg hrvatskog mjesta može se doći do zanimljivih skijaških terena, bilo da je riječ o domaćim stazama bilo o skijalištima u susjednoj Sloveniji ili Bosni i Hercegovini.

Medvednica (Sljeme)

Zagrebačka gora, odnosno njen vrh Sljeme posljednjih je godina domaćin slalomske utrke Svjetskog kupa, zbog čega je postao najpoznatije hrvatsko skijalište, iako često muku muči s brojem snježnih dana. Sljemensko skijalište počinje na visini od 1.025 metara, što je ujedno i gornja stanica trosjedežnice. Staze, ukupne dužine oko 4.500 metara, nazivaju se po bojama - Bijeli, Zeleni i Crveni spust, a osim sjedežnice što vodi na Crveni spust, postoje i dva sidra do Bijelog i Zelenog spusta.

Platak

Ono što je Zagrepčanima Sljeme Riječanima je Platak, jedinstveno mjesto gdje se sa skija može uživati u pogledu na more. Smješten na više od 1.300 metara nadmorske visine, Platak je automobilom tek oko pola sata udaljen od Rijeke. Premda se u zadnjih nekoliko godina ulaže u uređenje staza, liftova i ugostiteljskih sadržaja, dio staza i dalje je zapušten, a neke stare žičare više nisu u funkciji.

Staze Gorskog kotara

Premda Hrvatski olimpijski centar Bjelolasica, koji je pretrpio veliku štetu u požaru, još nije stao na noge, u okolici postoji nekoliko zanimljivih staza poput najvišeg naseljenog mjesta u Hrvatskoj - Begovog Razdolja. Jedno je od najstarijih skijališta u Gorskom kotaru i ima petstometarsku stazu s vučnicom i baby liftom, a moguće je i skijaško trčanje.

U blizini je i goransko skijalište Čelimbaša, u mjestu Mrkopalj, petnaestak kilometara od Delnica u pravcu Rijeke. Do vrha skijališta vodi 'tanjurača' nešto duža od 700 metara, a skijalište se sastoji od triju staza - turističke crvene (1350 metara), crne (500 metara) i sunčane, također crvene, duljine tisuću metara. Ljubitelji Gorskog kotara skijati mogu i u manje poznatom centru Rudnik, kod mjesta Tršće gdje uz dvije staze duge 800 i 1.000 metara postoje i staze za nordijsko skijanje dužine od tri i pet kilometara.

Što se Bjelolasice tiče, ove godine neće raditi velika žičara koja je zbog starosti i neupotrebe u prilično lošem stanju. U funkciji je jedino malo skijalište Tintilinić gdje je moguće i noćno skijanje. 

Kupres, Jahorina, Bjelašnica i Vlašić

Dalmatinskim skijašima, ali i svima koji žele uživati u netaknutoj prirodi i gostoljubivoj atmosferi blizu su i skijališta u Bosni i Hercegovini, poput Kupresa koji je nekada bio poznat kao oaza splitskih vikendaša. Skijaške staze su opremljene baby liftom i sidro vučnicama dugima od 1.080 do 1.150 metara te nešto kraćom dvosjed sjedežnicom.

Poznato je i skijalište na Vlašiću nedaleko od Travnika, gdje je uređeno više od 10 kilometara staza, uglavnom lakih i poluteških, a najpoznatija na Babanovcu opremljena je i reflektorima za noćne spustove.

Najpoznatije bosansko skijalište ipak je Jahorina, pozornica Zimskih olimpijskih igara 1984, s dvadesetak kilometara staza, povezanih s četiri dvosjedežnice i tri sjedežnice s jednim baby liftom. Drugi olimpijski vrh Bjelašnica ima manje staza i liftova, no skijališta su uređena i namijenjena svim profilima skijaša. Velik adut svih bosanskih skijališta su i najniže cijene, ne samo smještaja i hrane, nego i skijaške karte.

Pohorje

Ljubitelji kvalitetnijih staza, posebno oni iz sjeverozapadne Hrvatske, najradije ipak odlaze skijati u Sloveniju, gdje je mnogo više uređenih skijališta. Jedno od najdražih odredišta Zagrepčana tradicionalno je Pohorje s više od 40 kilometara staza do kojih vodi nekoliko sjedežnica, petnaestak vučnica i jedna kabinska žičara. U poslijepodnevnim i večernjim satima se može skijati i na dobro osvijetljenim noćnim stazama.

Kranjska Gora

Na ovom popularnom skijalištu prevladavaju lagane do srednje teške staze pa je Kranjska Gora idealna za sve koji žele usavršiti ili produbiti svoje skijaško znanje. Kako se veći dio skijališta nalazi na oko 800 metara nadmorske visine, puno je uloženo u sustav umjetnog zasnježivanja, pa kao ni na Pohorju ne morate strahovati da će nedostajati snježnog pokrivača. Uz staze je otvoren i kompleks kafića, restorana i barova. Može se unajmiti oprema, a i smještaj je još uvijek jeftiniji nego u poznatim austrijskim ili talijanskim zimovalištima.

Krvavec

Oko 160 kilometara od Zagreba i 130 od Rijeke smješten je Krvavec s tridesetak kilometara staza svih kategorija, crvene i crne staze te poligonom za početnike. Uz skijalište je izgrađen i snowpark, pa je Krvavec zanimljiv i borderima.