KAMO NA SKIJANJE?

Vrata otvara Bjelolasica, a cijenom mami Bugarska

29.12.2011 u 14:33

Bionic
Reading

Domaća skijališta konkuriraju blizinom, a od 30. prosinca na hrvatsku skijašku kartu vraća se i Bjelolasica

Može li se na skijalištima zimovati i s manje od tri, četiri tisuće kuna, koliko u prosjeku po osobi treba za sedam dana u najpopularnijoj Austriji ili Italiji? Da, uz nekoliko uvjeta moguće je i znatno jeftinije skijati. Recimo, oni kojima nije presudan visok standard zapadnoeuropskih skijališta, u susjednoj BiH naći će apartmanski smještaj na sedam dana po osobi već za petstotinjak kuna, a na nekim tamošnjim skijalištima tjedne ski-karte stoje sedamdesetak eura.

Kome pak nije daleko voziti osam sati, bugarsko skijalište Bansko bit će ugodno iznenađenje s brojnim komfornim hotelima, odlično održavanim ski-stazama te pogotovo cijenom. Sedam polupansiona za 1600 kuna u hotelu s četiri zvjezdice uključuje čak i najam ski-opreme. Susjedna Slovenija, također, nije među najskupljim europskim ski-destinacijama. U vrijeme školskih praznika može se dobiti solidan apartman za četvero za manje od 3000 kuna. Domaća pak skijališta konkuriraju blizinom, a od 30. prosinca na hrvatsku skijašku kartu vraća se i Bjelolasica. Nažalost, u punoj će funkciji biti samo dječja skijaška staza. No bude li snijega, roditelje neće nitko sprečavati da svojim skijama na okolnim padinama utru neke svoje staze.

Može upola jeftinije
'Polupansion kod nas stoji od 180 kuna naviše, dnevna je ski-karta 40, a noćna 50 kuna. Za djecu do tri godine boravak ne naplaćujemo, djeca do sedam godina imaju popust od 50, a do 12 godina 30 posto', kazao je direktor HOC-a Bjelolasica Željko Lipošćak na jučerašnjem predstavljanju zimske ponude centra. Inače, na Bjelolasici je na mjestu izgorjele zgrade veliki grijani šator u kojem će se posluživati objedi, a plan je do Božića 2013. sagraditi hotel s četiri zvjezdice.

Kako bilo, snijeg očito nije posve nedostupan ni onima s ograničenim budžetom. Za sedmodnevno zimovanje na nekim od skijališta dostaje gotovo upola manje novca nego u zemljama u koje odlazi najviše Hrvata. Prednjači Austrija koja ugosti oko 70.000 skijaša iz Hrvatske.

Inače, tijekom zimskih praznika na skijanje će oko 100.000 Hrvata, a tijekom cijele zime na snijeg će ih oko 200.000. U agencijama kažu da prodaja skijanja ide bolje nego lani.