ODABIR SVJETSKIH VODIČA

Gdje se isplati otputovati u idućoj godini?

02.12.2011 u 09:52

Bionic
Reading

Uz popis najpoželjnijh mjesta za putovanja u idućoj godini, poznati svjetski mediji i turistički vodiči savjetuju i zemlje ili gradove gdje se, uz stvari koje vrijedi vidjeti ili doživjeti, u idućoj sezoni očekuju i posebne pogodnosti, točnije najbolji omjer cijene i kvalitete

No, kako su neke od predloženih destinacija često vrlo udaljene i zbog toga teže dostižne hrvatskim putnicima, napravili smo izbor mjesta koja su u svoj 'budget' TOP 10 za 2012. uvrstili stručni timovi Lonely planeta, National Geographica i Fox newsa, a do kojih je puno jednostavnije i jeftinije doputovati iz naših krajeva.

Ohrid

Azore je najbolje posjetiti sredinom godine

Od turističkih atrakcija u zemljama 'regije', Lonely Planet je istaknuo i makedonski Ohrid, prekrasan srednjovjekovni grad na obali istoimenog jezera. Osim Ohridskog jezera, rastuću turističku popularnost Makedonije najpoznatiji turistički vodič svijeta pripisuje njenim vinogradima, planinskim prizorima te starim crkvama izgrađenima u bizantskom stilu. Posebnu pozornost Makedonija plijeni zbog svojih cijena, s obzirom na to da je privatnu sobu ovdje i dalje jednostavno pronaći i za manje od 10 eura.

Portugal i Azori
Među zemljama koje se isplati posjetiti zbog cijena sniženih uslijed gospodarske krize, Fox news preporučuje odlazak na Azore, autonomno portugalsko otočje u Atlantiku. Financijske poteškoće dovele su do sniženja cijena hotelskog smještaja u odnosu na prošlu godinu, kao i avionskih letova od Portugala do otočja, na čije vulkansko porijeklo podsjećaju pješčane plaže i kraterska jezera. Azore je najbolje posjetiti sredinom godine, a temperature su izvrsne sve do listopada.

Lonely Planet zbog sniženih cijena preporučuje portugalski Porto, zanimljiv turistički grad, koji je jeftinim zrakoplovnim linijama povezan s mnogim dijelovima Europe. Blizu povijesnog grada proslavljenog po istoimenom desertnom vinu, nalazi se i vinorodna regija Alto Douro gdje možete uživati u plodovima prirode i povoljnom kvalitetnom smještaju.

Istra
Hrvatskim putnicima, zbog blizine i pristupačnosti, na prvom je mjestu svakako Istra koju je u svoj popis najboljih 10 mjesta za 2012. uvrstio National Geographic, opisujući je kao Toskanu s Habsburškom prošlošću. Regiju koja se proslavila tartufima, malvazijom, stancijama i zanimljivim gradićima posebno preporučuju ljubiteljima biciklizma, mora i ronjenja, dok romantičarima savjetuju posjet starom gradu Rovinju.

Grčka

Među zemljama koje su se našle na više povoljnih top lista je i Grčka. Fox news ističe da se posebno glavni grad Atena ističe povoljnim turističkim ponudama unatoč masovnoj krizi i prijetnji državnim bankrotom. I dok je u cijelog Grčkoj cijena hotela prošle godine u prosjeku pala za četiti posto u Ateni se smanjila za više od 15 posto, ne gledajući na posebne sezonske popuste ili redovne pogodnosti. Osim Atene vrijedi posjetiti grčke planine, unitrašnjost i naravno otoke koji su proslavili turizam u toj mediteranskoj zemlji.

Costa Brava

Zbog zanimljivih gradića, arhitekture i veselo obojanih brodića, ovaj dio Mediterana često nazivaju i španjolskom kreativnom obalom. U tu se sliku svakako uklapa i kuća Salvadora Dalíja u Costa Bravi, gdje se slavni umjetnik doselio iz Katalonije. Srednjovjekovni grad Girona također vrvi od kreativnosti, posebno tijekom proljetnog festivala cvijeća Temps de Flors. Iznenađujuće cvjetne kreacije tada prekrivaju gradske ulice i trgove, stepenice katedrale i kamenim zidovima ograđena dvorišta. Svakako treba posjetiti i ribarsko selo Calella de Palafrugell poznato po kućama i restoranima uz more.

Island

Topli gejziri idealne su saune u ledom okovanom ambijentu

Zavodljivi vodopadi u drevnom prirodnom ambijentu jedinstveni su ostaci posljednjeg ledenog doba, baš poput čarobnih fjordova, planinskih polja, monumentalnih litica i plaža od crnog pijeska. Posljednje vulkanske erupcije podsjetile su nas da je Island još uvijek zemlja u nastajanju čiji krajolik i domaće stanovništvo svako malo mora iznova otkrivati. Posljednje godine financijskog oporavka učinile su Island prihvatljivijim, s cijenama koje su sada prilagođene onima u euro zoni.

Dresden
Ovaj je grad blistao još 1700. kada su saski kraljevi potrošili bogatstvo kako bi svoju prijestolnicu pretvorili u Firencu na Labi. No, u veljači 1945. britansko-američka bombardiranja potpuno su uništila Dresden i usmrtila više od stotinu tisuća njegovih stanovnika. Gotovo 70 godina kasnije grad je restauriran kao jedna od njemačkih vodećih turističkih atrakcija, a cijene smještaja i provoda još uvijek su umjerene. Jedan od simbola grada je barokno crkveno remekdjelo The landmark Frauenkirche (Crkva naše Gospe) obnovljen tek 2005. jer vlasti bivše Istočne Njemačke nisi vodile računa o ratom razorenoj crkvenoj baštini.

London
Ljubitelji olimpijskog sporta, ali i svi drugi znatiželjnici, 2012. bi obavezno trebali posjetiti London. Taj je grad Olimpijske igre posljednji put ugostio 1948., no natjecatelji su tada, umjesto u novim skupim građevinama, bili smješteni u vojnim objektima Richmond Parka. Procjenjuje se da je zbog Olimpijade London u uređenje utrošio više od 90 milijardi kuna. Iako je mnogo sportskih događaja već rasprodano, posjetitelji će tijekom ljeta moći uživati u mnogim besplatnim kulturnim događajima, a očekuje se da će 'London 2012 Festival' cijeli grad pretvoriti u živuću pozornicu.

Poljska

I Poljska je zahvaljujući sportu, točnije nogometu, uvrštena na popis najpoželjnijih destinacija 2012. Zbog Europskog nogometnog prvenstva, kojem će Poljska biti domaćin zajedno s Ukrajinom, gradi se niz novih stadiona, a pripremaju se i sadržaji zanimljivi svima bez obzira jesu li zagriženi nogometni fanovi. Cijene smještaja u Poljskoj su među jeftinijima u Europi, a znamenitosti koje vrijedi vidjeti na pretek. Od Krakowa i Varšave do Gdanjska i sjevernih baltičkih plaža.