HOTEL VESTIBUL

Pogledajte najbolji mali hotel na Jadranu

22.11.2011 u 14:43

Bionic
Reading

Hotel Vestibul nekoliko je puta nagrađen, a uz vilu Dubrovnik jedini je hotel u Hrvatskoj koji se nalazi na prestižnoj listi Small luxury hotels of the world

Nagrada Adrian koju dodjeljuju dnevne novine Slobodna Dalmacija za najbolji mali obiteljski hotel, ove je godine ostala u Splitu. Nagrađen je, naime, boutique-hotel Vestibul i to nije prvo priznanje za taj turistički objekt kojeg je već prošle godine Sunday Times uvrstio među 100 najboljih hotela u Europi.

Hotel Vestibul smješten dvadestek metara od Peristila u dijelu Dioklecijanove palače u kojem su se originalno nalazile carske

odaje dobio je ime po vestibulu, okrugloj prostoriji nadsvođenoj kupolom pod kojom je nekad bilo predvorje carskog stana. Nekoliko srednjovjekovnih kuća na toj lokaciji je prije šest godina preuređeno u mali hotel sa sedam luksuznih soba.

Interijer hotela koji je izvanredan spoj elemenata baštine i suvremenog dizajna rad je dviju arhitektica, Saše Bui i Katje Dešković. Naši domaćini naglašavaju važnost individualnog pristupa gostu i oni pozitivno reagiraju na to. Najbrojniji su Amerikanci, ponajviše iz New Yorka i hotel Vestibul redovito je pun zahvaljujući usmenoj predaji zadovoljnih turista. Uz Amerikance, najviše gostiju je iz Engleske i Australije, a odnedavno dolaze i Brazilci. Ono što ih posebno privlači i impresionira jest činjenica da u hotelu Vestibul zaista borave na lokaciji carskih odaja moćnog Dioklecijana.

Osim toga, hotel Vestibul je uz vilu Dubrovnik jedini hotel u Hrvatskoj koji se nalazi na

prestižnoj listi Small luxury hotels of the world (SLH). U tom elitnom društvu nalazi se 500 malih hotela iz cijelog svijeta. Vlasnik je Neno Nizić, a on je i vlasnik vile Dobrić, smještene u povijesnoj jezgri Splita, oko 200 metara zapadno od Vestibula. Ta vila sa svoje četiri sobe pridružena je hotelu Vestibul i u oba objekta zaposleno je 10 ljudi, a u sezoni još petero. Na jedanaest soba na usluzi gostima je ukupno 15 zaposlenika što osigurava vrhunsku uslugu i individualizirani pristup.

Nizić nam kaže da nagrade nisu za njega iznenađenje, jer se potpuno posvetio tom projektu. 'Od prvog dana, dok su se još radili građevinski radovi, vodio sam brigu o svakom detalju. Nakon svih ovih godina, konkretni rezultati su iza nas, prepoznati smo najprije u inozemstvu, a onda i kod nas i nagrade su samo šećer na kraju', rekao nam je Neno Nizić.

Prosječna popunjenost na godišnjoj razini iznosi 65 posto, a u sezoni od travnja do kraja listopada hotel je pun. Prosječna cijena noćenja s doručkom je 1.500 kuna, a u sezoni je taj raspon od 1.200 do 3.900 kuna. Sada polovicom studenog već vlada zatišje u hotelu, a jedan od razloga za to je i ukidanje direktnih letova za Split. Ljubazni domaćini poveli su nas i u obilazak te nam dopustili snimanje prekrasnih interijera malog hotela visokog estetskog dometa, izvanrednog primjera skladnog dijaloga antike i suvremenog dizajna.