BLAGDANSKA ČAROLIJA

Koja su najpovoljnija adventska putovanja

11.11.2011 u 07:07

Bionic
Reading

Vrijeme adventa idealno je za putovanja svim ljubiteljima kuhanog vina, medenjaka i predblagdanskog šopinga. Uz tradicionalne srednjoeuropske gradove poznate po božićnim sajmovima, u ovogodišnjoj su ponudi i udaljenije metropole poput Amsterdama, Rima ili Madrida

Većini su ipak najdraži kraći adventski izleti koji se s prijevozom i spavanjem mogu pronaći već za 500 kuna, poput Budimpešte koja je posljednjih godina izuzetno poradila na svom predblagdanskom ugođaju.

Osim podizanja raspoloženja razgledavanjem štandova tradicionalnog Božićnog sajma, jednog od najvećih u Europi, na dvodnevnom ili neznatno skupljem trodnevnom izletu obići možete i ostale znamenitosti ove srednjoeuropske metropole. Pogled s Dunava na Budim i Peštu te brojne mostove koji spajaju dvije obale grada posebno je tajanstven i romantičan zimi kada sve dodatno oplemenjuje raskošan blagdanski ugođaj.

Srednjoeuropska tradicija

Najpoznatiji bečki božićni sajam je Christkindlmarkt, a posebnu tradiciju čuva Božićni sajam pred dvorcem Schönbrunn. U Ehrenhofu, nekadašnjoj ljetnoj rezidenciji Habsburgovaca, prevladavaju anđeoske figure, a na sajmu se pojavljuje i sv. Nikola koji daruje djecu. Na poznatom trgu Freyung u starome gradu prvi je božićni sajam održan još 1772. a danas se ovdje na Starobečkom božićnom sajmu (Alt-Wiener Christkindlmarkt) nađu izuzetno lijepe rukotvorine, ukrasni predmeti od stakla, tradicionalne jaslice i keramika. Nešto novijeg datuma je božićni sajam na Spittelbergu. U uskim uličicama bidermajerske četvrti u 7. okrugu uglavnom se nude rukotvorine, predmeti od keramike te nakit.


Nešto su skuplja trodnevna putovanja u Bratislavu i Prag, do kojih se s autobusom, uz dva noćenja s doručkom, otputovati može za oko tisuću kuna. U ponudi su i aranžmani kroz koje se čarolija adventa odjednom može osjetiti na više mjesta. Nakon Bratislave, koja svake godine privlači sve više turista, organizirano se može posjetiti zimski zlatni Prag, ali i 'obližnji' Beč koji je s Bratislavom prije Prvog svjetskog rata bio povezan električnim tramvajem.

Mnogima je upravo Beč grad u kojem mogu zamisliti najljepše blagdanske trenutke. Bezbrojne lampice i ukrasi, kočije s konjima i božićni sajmovi na desetak lokacija što mame mirisima kuhanog vina, kobasica i kolača Beč pretvore u grad iz 'Božićne bajke'. Štandovi su pritom idealno mjesto za kupnju suvenira, poklona, šarenih ukrasa i kuglica za bor.

Romantični ljubitelji zimskog blagdanskog ugođaja uživati mogu i u austrijskim ledenjačkim jezerima na čijim se obalama odmarao car Franjo Josip sa suprugom Sissy. Područje je to poznato po slikovitim gradićima uskih ulica i malih trgova, aristokratskim vilama, parkovima i 'romantičnoj cesti' uz jezera Attersee i Traunsee. Uz dva noćenja s doručkom u hotelu s tri zvjezdice ovaj se aranžman može dobiti za nešto više od 1.200 kuna.

Toliko treba izdvojiti i za zimski obilazak bajkovitih bavarskih dvoraca ili posjet bavarskoj prijestolnici Muenchenu, Nuernbergu koji je također poznat po jednom od najvećih adventskih sajmova te jezeru Chiemsee. Posluži li vas vrijeme tamo bi svakako trebalo otići do otoka Herreninsel na kojem se krije kraljevski dvorac Herrenchiemsee, poznat i kao 'bavarski Versailles'.

Skuplji adventski povod

Možete li za adventsku avanturu izdvojiti nešto više novca, početak prosinca bilo bi krasno provesti u kraljevskom Madridu do kojega se posebni zrakoplovom može otputovati za oko tri tisuće kuna, na što treba doplatiti i zrakoplovne pristojbe. Slična je cijena i adventskog posjeta Amsterdamu, do kojega se, kao i do Milana može letjeti izravno i iz Splita.

Nešto je jeftiniji avionski aranžman do Rima kod kojega je, uz adventski doživljaj, naglasak i na predblagdanskom šopingu.

Raskošni dućani i kupovina jeftinijih božićnih darova, onima koji si to mogu priuštiti, dodatni su poticaj i za posjet Parizu, također poznatom po prekrasnim božićnim sajmovima poput onog na Montmantreu.

Advent u Londonu, pak, obiluje događanjima i mogućnostima zabave - od božićnih svjetala i ukrasa, preko raskošnih, šarenih božićnih sajmova kao što su Greenwich Christmas Market i Frost Fair, do brojnih klizališta na otvorenom i spektakularnog božićnog drvca na Trafalgar Squareu.