Putovanja FARBAJ ME PARIŠKI

Eiffelov toranj će dobiti novu boju

  • Autor: K. D.
  • 3.4.2009 7:49:10
  • 3.4.2009 7:49:10

Za 120. godišnjicu te najveće pariške turističke atrakcije Eiffelov toranj bit će premazan novom bojom. 60 tona specijalne nijanse smeđe nazvane i Eiffelova smeđa biti će nanošeno na njegovu čeličnu konstrukciju u sljedećih 18 mjeseci

Eiffelov toranj bit će premazan novom bojom devetnaesti put. Ponovno je izabrana posebna nijansa smeđe koja se idealno uklapa u okolinu, a nazvali su je i Eiffelova smeđa, čime će biti obilježena 120. obljetnica turističke atrakcije visoke 324 metra koja godišnje privuče šest milijuna turista.

Iz milijunskih razloga toranj će i za vrijeme premazivanja koje se obavlja svakih sedam godina biti otvoren gostima, a izabrana boja će prema vrhu imati sve svjetlije nijanse. Inače, Eiffel je kroz povijest prošao nekoliko kolorističkih rješenja. Bio je crvenkastosmeđ, oker, žut, žutosmeđ, tamnocrven. Godine 1968. upravitelji spomenika su se odlučili za nijansu smeđe koja je i danas u upotrebi jer najbolje odgovora ambijentu, a to su im potvrdili i mnogobrojni filmaši i fotografi.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više