TURISTIČKI AVANTURIZAM

Zavirite u najmanje hotelske sobe na svijetu

14.11.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Odsjedanje u hotelu može biti popriličan trošak, no za one kojima cijena igra veliku ulogu, postoji jedinstveno rješenje – najmanje hotelske sobe u kojima je boravak nesvakidašnje iskustvo

Daleko na istoku, egzotični Japan poznat je po zanimljivim idejnim rješenjima. Maštovitost i inovativnost proradili su i na području dizajniranja i uređivanja hotelskih soba koje su pretvorene u kapsule. Hotelske sobe, širine svega dva metra, dužine metar, a visine 1,25 metara, opremljene su TV prijemnikom, igraćom konzolom i priključkom za internet. Kapsule su prvenstveno namijenjene poslovnim ljudima ili pak onima koji se vraćaju s ludog noćnog tuluma te nisu u stanju otići kući. Kapsule su složene u dva reda, a otvori im nevjerojatno nalikuju na perilice za rublje.

Noćenje u takvom neobičnom ambijentu stoji od 25 do 62 dolara, odnosno između 135 i 336 kuna. Premda su planetarnu popularnost stekle u Japanu, prvenstveno Tokiju, kapsule nisu najbolje prihvaćene u ostatku svijeta. U Nizozemskoj, točnije u Haagu, postoje i plutajuće kapsule opremljene kemijskim toaletom, mini bibliotekom, grickalicama, DVD-om te općenito zanimljivim interijerom na kojemu su radili poznati umjetnici i dizajneri. Noćenje u nizozemskoj kapsuli, koja ima 'čak' 12,4 četvornih metara, stoji 85 dolara, odnosno 461 kunu.

Slijedom najmanjih hotelskih soba teško je izbjeći i one još neobičnije od kapsula. Naime, austrijski dizajner i arhitekt Andreas Strauss kreirao je Das Park Pipe Hotel u potpunosti načinjen od betonskih cijevi. Betonske cijevi nalaze se, kako i samo ime hotela govori, u parku tik do biciklističkih i trkaćih staza, nudeći udobniji odmor od onoga u šatoru. Oprema sobe je vrlo jednostavna te sadrži krevet, rasvjetu, prostor za stvari ispod kreveta te jednu utičnicu. Boravak u ovoj mini 'hotelskoj' sobi koja ima svega pet četvornih metara nema određenu cijenu, već vlada politika 'platite koliko želite', odnosno gosti ostavljaju koliko mogu ili koliko žele dati u znak podrške ovom projektu. Postoji mogućnost dijeljenja kupaonice i restoran.

Ako odsjedanje u kapsuli ili pak betonskoj cijevi nije baš po vašoj mjeri, možda vam se svide drvene bačve pretvorene u hotelske sobe, a upravo to nudi hotel De Vrouwe van Stavoren u Nizozemskoj. Nekada namijenjene spremanju vina, bačve u Nizozemskoj sada služe kao hotelske sobe. Površine oko deset četvornih metara, sobe su vrlo šarmantne, a ispred njih se nalazi i drvetom obložena terasa ukrašena cvijećem. Noćenje u toj neobičnoj, malenoj, ali ugodnoj sobici košta između 127 i 170 dolara, odnosno između 688 i 920 kuna.