UŽIVANJE I REKREACIJA

Gdje provesti najljepše vikende u Lijepoj Našoj?

16.09.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Početak jeseni idealno je vrijeme za izlete u prirodu jer se šetnje šumama i planinama mogu upotpuniti sakupljanjem jesenskih plodova ili uživanjem u sportskim aktivnostima koje će još pojačati osjećaj povezanosti s prirodom

Nađe li vam se pri ruci bicikl, užitku možete dodati i tračak adrenalina, a nezaboravne trenutke doživjet ćete odvažite li se sjediniti s prirodom na leđima konja.

Konjima kroz Konavle, Baranju i Liku

Velik broj stranih turista dolazi zbog rekreacije i ekoruralne ponude u Baranju

Zaljubljenici u more u jedinstvenoj jahačkoj turi kroz očuvanu prirodu mogu uživati na krajnjem jugu Hrvatske, u Konavlima. To je područje osebujno po prirodnim ljepotama i kontrastima - brdskog i nizinskog, gorskog i krševitog, modrog i zelenog. Rekreacijska jahačka tura prolazi kroz maslinike i šume pinije te se pruža do konavoskih stijena s kojih puca prekrasan pogled na Jadran, a kreće iz centra Kojan Koral u mjestu Popovići, 30 kilometara južnije od Dubrovnika.

Ruta 25-kilometarskog safarija prolazi kroz Čilipe, gdje se zaustavlja zbog obilaska Konavoske zavičajne kuće, a potom se nastavlja kroz Konavosko polje pa preko rječice Ljute natrag u Kojan Koral. Sudionike na kraju avanturističkog izleta očekuje okrepa uz domaći pršut, sir i vino.

Posjetitelji baranjskog etnosela Karanac na konjima mogu posjetiti brojna zanimljiva mjesta i znamenitosti, kao što su Park prirode Kopački rit, brojni vinski podrumi, iločka vinska cesta, dvorac Eugena Savojskog u Bilju te dvorac obitelji Habsburg u Tikvešu.

Ljubitelji Like i Plitvičkih jezera mogu doživjeti konjičko iskustvo na ranču Jelov Klanac. Tamo, osim škole jahanja, možete dogovoriti jednodnevne izlete na konjima, ali i višednevne jahačke ture rubnim dijelom Plitvičkih jezera, dolinama krških rijeka Like i Gacke ili Nacionalnim parkom Sjeverni Velebit.

Uz sve to, u Jelovom Klancu možete uživati u komfornim i lijepim drvenim kućama opremljenima svime što je potrebno za ugodan i opuštajući vikend.

Biciklom do graševine i velikana

Nakon napornog dana na biciklu dobro dođe predah uz čašicu odlične graševine

Plitvička jezera imaju i odlične mogućnosti za uživanje na biciklima, baš kao i Baranja, kroz koju prolazi jedan od najvećih međunarodnih biciklističkih pravaca, Cycling Danube.

Kopački rit biciklističkim se pravcem planira spojiti i s Parkom prirode Papuk, kroz koji prolazi i tzv. put graševine. Ta nova brdsko-biciklistička staze prolazi najatraktivnijim lokalitetima kutjevačkog vinogorja na južnim obroncima Krndije, najljepšima upravo u jesen, kada dozrijeva graševina, zaštitni znak tog kraja.

U Lici je prošle godine uređeno gotovo 400 kilometara novih biciklističkih staza nazvanih Putovima Velebita i velikana, jer povezuju naselja u kojima su rođeni hrvatski političar i domoljub Ante Starčević te svjetski poznat znanstveni genij Nikola Tesla. Staze prolaze kroz brojna naselja u okolici Gospića, preko polja, kroz šumarke pa sve do planinskih staza što se pružaju Velebitom.

Ruralni luksuz

Želite li i prilikom boravka u ličkoj divljini uživati u vrhunskom luksuzu, nedaleko od Plitvičkih jezera možete odsjesti u Ličkoj kući Bornstein. Rekonstruirana stara kameno-drvena kuća od 150 četvornih metara uz sobe ima 'vinski dnevni boravak' u podrumu te luksuzni boravak s blagovaonicom i kuhinjom na prvom katu.

Gastroponuda stancije Meneghetti

Ekskluzivni ruralni turizam posljednjih godina doživljava uspon, a ponudom prednjači Istra, za čijim su primjerom krenuli i u nekim drugim krajevima. Tako je u Trbounju pokraj Drniša, na ulazu u Nacionalni park Krka, nedavno obnovljeno imanje iz 1890. Vila ima pet zvjezdica, a gostima je na raspolaganju sve od najma jahti u nekoj od obližnjih marina do kuhara i posluge.

U Istri je jedna od najljepših i najluksuznijih stancija Meneghetti, gdje gosti mogu kušati vrhunsko maslinovo ulje, razgledati muzej uljarstva, poslušati jazz u lokalnoj konobi, posjetiti izložbu u lapidariju i umjetničke radionice u župnom dvoru te obići oazu lavande i ostalog autohtonog bilja, to jest arboretum pod nazivom Histria aromatica.

U nizu istarskih agroturizama ističe se konoba Sterle, koja u svom dvorištu ima pravu špilju. Riječ je o Mramornici, jednoj od najvećih i najljepših istarskih špilja koja predstavlja pravi dragulj podzemnog svijeta bogatog sigama raznih boja te stalagmitima visokim i do trinaest metara.