SEZONSKI SPECIJALITETI

Jesenski festivali za radosno nepce

02.09.2011 u 07:46

Bionic
Reading

Svjetski znalci Hrvatsku već nekoliko godina ističu kao jednu od gastronomski najzanimljivijih zemalja na svijetu. U doba jesenskog obilja hrani i plodovima po kojima smo postali nadaleko poznati posvećen je niz festivala koje je zbog zanimljivosti i radosti za nepce zaista šteta propustiti

Poznati festivali hrane održavaju se već od prvih dana rujna i traju do početka studenog kada na scenu stupa vino i njemu posvećene martinjske svečanosti.

Istarski dani tartufa i rakije

Smotra istarskih rakija

Kaže se da se nijedan gurman na svijetu ne bi smio podičiti tim imenom ako nije probao istarske tartufe, gurmanski dragulj što raste pod zemljom najvećeg hrvatskog poluotoka. Dani tartufa u sjevernoj Istri počinju već u rujnu i potom se iduća tri mjeseca gotovo svakog tjedna priređuju razni sajmovi, festivali i izložbe ove dragocjene gljive. U gradu tartufa Livadama listopad i studeni rezervirani su za Tuberfest, festival na kojem se uz ocjenjivanje i traženje najvećeg tartufa organizira licitacija ove ljive te njena degustacija na više od stotinu načina.

U obližnjem najmanjem gradu na svijetu, Humu, uz tartufe izuzetno cijene i domaću rakiju, pa njihovu smotru organiziraju pod nazivom Domaća rakija je naša medižija. Po izboru najboljih rakija iz redova biske, medenice, rude, domaće obične rakije s travama, šumskim plodovima, šljivovice - krekovice, brnjevače – smričke, itd. slijedi degustacija svih rakija za širu publiku te zabavno-glazbeni program uz gastro ponudu lokalnih specijaliteta.

Budući da su istrani poznati i po ribi, na području Savudrije i Novigrada priređuju se i tzv. Zlatna švoja, posvećena ribi listu, u tom kraju poznatoj i kao švoja. Specijaliteti od švoje mogu se tijekom listopada i studenog, kada je ta riba najbolja, po povoljnim cijenama kušati u mnogim restoranima uključenima u ovu manifestaciju.

Na Krk u čast smokve i masline

Krk - raj za ljubitelje smokava

Prvi vikend u rujnu u Krku na istoimenom otoku slavi se smokva, voćka koja je stoljećima hranila ljude na Mediteranu, odolijevala surovim prirodnim uvjetima te sladila nepca u najfnijim slasticama i opojnim pićima. Ovo slasno voće s naših je jelovnika nepravedno gurnuto u sjenu, posebno kada je u pitanju domaća smokva. Kroz tri dana fešte u čas smokava moći će se kušati svježi ili sušeni plodovi, ali i džemovi, rakije, likeri i slastice, dok će se u više od deset krčkih restorana služiti maštovita jela od smokava - slatka, ali i slana.

Početkom listopada na južnoj strani otoka, u mjestu Punat, održavaju se Dani maslina s glavnom zadaćom promocije maslinarstva te maslinovog ulja kao autohtonog proizvoda. Puntari su u protekla dva desetljeća obnovili brojne, desetljećima zapuštene stare maslinike, a zasadili su i mnoge nove, pa je puntarsko maslinovo ulje po kvaliteti poznato i izvan granica Hrvatske. Neupućenima u maslinarstvo ovo je jedinstvena prilika da beru masline i osjete djelić otočke svakodnevice. Za vrijeme berbe domaćini uz zvukove sopila poslužuju težačku marendu, a navečer slijedi raskošna gozba na kojoj su sve delicije načinjene od maslina.

Buče i sirevi na kontinentu

Bučijada - festival buče i proizvoda od te biljke

Ivanić Grad već nekoliko listopada zaredom priređuje 'Bučijadu', proslavu u čast bundeve i proizvoda od te biljke koje predstavljaju proizvođači iz Hrvatske, Austrije, Slovenije, Srbije i dugih susjednih zemalja. Ivanićki ugostitelji za vrijeme 'Bučijade' nude razna jela od ove biljke, a bučama se ukrašavaju okućnice i izlozi trgovina. Bira se najveća, najmanja i najoriginalnija buča, najljepše uređeni štand, najbolje slane i slatke bučnice kao i ostala jela od buča. Za tu priliku do Ivanić Grada vozi poseban turističko-izletnički vlak Bučko express.

U gradu sira, Bjelovaru, u listopadu se organiziraju Dani sira na kojima uz vodeće hrvatske mliječne industrije svoje proizvode na degustaciju nude i malih proizvođači te obiteljska gospodarstva. Uz sir, na sajmu se mogu vidjeti i kušati i drugi eko domaći proizvodi načinjeni po tradicionalnim recepturama, razgledati zanimljivi ručni radovi kao i zanimljivi suveniri koji se temelje na predmetima izrađenima na tradicijski način.

Kesteni, gljive, kukuruz i krumpiri

Najpoznatija smotra od maruna odvija se u Lovranu

Popis jesenskih festivala hrane ne bi bio potpun bez lovranske Marunade, koju je ugledni britanski časopis Guardian prošle godine lovransku Marunadu uvrstio među deset najboljih jesenskih gastro fešti, zajedno s proslavama u čast baskijskog čilija, lješnjaka na Sardiniji, voća u Norveškoj ili maslina u Španjolskoj.

Proslava u čast jedne od najkvalitetnijih vrsta kestena u Europi od 1973. sredinom listopada tradicionalno počinje u Lovranu, a sljedećih se vikenda nastavlja u obližnjim selima Lignju i Dobreću. Uz pečeni marun i medicu (domaću rakiju od meda) ili mlado vino, od kestena se spravljaju kolači, slastice i torte, a u konobama i restoranima originalna domaća jela kao što su juha od maruna, ramstek s umakom od maruna ili palačinke u marunskoj kremi.

U obližnjem Gorskom kotaru također se sakupljaju kesteni, ali se najpoznatije fešte održavaju u čast gljiva u Ravnoj Gori te u čast krumpira i kukuruza u Lukovdolu, gdje se u rujnu održavaju degustacije i izložbe proizvoda pripremljenih od kvalitetnih goranskih plodova.