Putovanja DIZAJN NORMANA FOSTERA

Jahta Ocean Emerald plijeni poglede u Dalmaciji

Već desetak dana u vodama Dalmacije, primjerice u akvatoriju Splita i Šibenika, moglo se vidjeti trenutno najatraktivniju jahtu na svijetu, Ocean Emerald

Ono što tu aluminijsku jahtu izdvaja od sličnih je podatak da je dizajnirao jedan od trenutno najcjenjenijih arhitekata, sir Norman Foster. Ocean Emerald dug je 40 metara i prva je od planiranih deset jahti. Izgrađena je i javnosti predstavljena u brodogradilištu Rodriguez Yachts u travnju 2009. godine.

Zanimljiv je i podatak da vlasništvo nad jahtom dijeli osam osoba ujedinjenih u koncern YachtPlus. Investitori se okupljaju u takozvano 'frakcionarno vlasništvo'. Ocean Emerald prvi je takav brod u nizu, a ostali će također nositi imena dragulja, primjerice Ocean Pearl.

Jahta svojim izgledom plijeni pažnju i jučer smo je snimili u šibenskim vodama, nakon posjeta poznatoj marini u Skradinu. Tjedan dana prije snimili smo je i u splitskoj gradskoj luci.

Dizajn jahte izvana je originalan i suvremen, a i dizajn interijera postavlja sasvim nove standarde u unutrašnjem uređenju jahti. Naravno, svaki detalj je potpisao Foster. Namještaj u brodu je izradio talijanski specijalizirani proizvođač Cassina. Unutrašnjost jahte krije pet luksuznih apartmana za smještaj dvanaest gostiju. Brod i goste opslužuje sedam članova posade.

Posebno atraktivno izgleda kokpit koji podsjeća na rep mlaznog aviona te monumentalno stepenište na krmi broda. Jahta je rezultat promišljene likovne redukcije, sjajan spoj funkcije i dizajna i arhitekt Foster se sjajno snašao u ulozi brodograditelja. Pojava ovakve jahte u hrvatskim vodama je definitivna potvrda prestižne pozicije Jadranskog mora u nautičkom svijetu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više