ANTONIJA STUPAR JURKIN:

'Iz Amerike sam donijela kamenje i pijesak'

26.03.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Voditeljica Antonija Stupar Jurkin ne voli klasične suvenire, pa je s putovanja po Americi donijela kamenje i pijesak s plaža. Obožava trošiti na šoping, a što se hrane tiče, na putovanjima je ziheraš. S mesom, krumpirima i salatom ne može pogriješiti. Otkrila nam je i koje je zemlje posjetila, kako se priprema na put i koje bi još zemlje svakako htjela vidjeti

Što za vas znače putovanja?
Putovanja za mene znače da sam dobila godišnji odmor, da idem nekamo gdje ću se totalno opustiti, vidjeti nešto novo, zabaviti se i na kraju dobro odmoriti. Obožavam daleka putovanja. Obično sam jako uzbuđena, znatiželjna, kako ću doživjeti neku zemlju, hoće li mi se svidjeti, kakav će biti smještaj, hoću li se snaći... Sva ta pitanja me ustvari jako vesele.

Kada i kako je počela vaša strast za putovanjima?
Moja strast za putovanjima počela je još dok sam bila mala, kada sam s roditeljima išla na more. To su bila moja prva 'daleka putovanja'. Sjećam se da smo jedne godine išli na otok Ugljan i tada sam se prvi put susrela s 'velikim brodom' - trajektom - koji vozi i aute i ljude. Sjećam se da je meni to tada izgledalo kao da idemo na drugi planet, čudesno. Moram li spomenuti da sam imala pet godina i da to putovanje neću nikada zaboraviti zato što sam tog ljeta baš na otoku Ugljanu proplivala. Od tog putovanja više ništa nije bilo isto.

St. Thomas, Djevičanski otoci
Koje ste zemlje posjetili?
Bila sam u Americi: New York, Dominica, Puerto Rico, St. Martin, St. Tomas, Barbados, Antigua; u Italiji, Švicarskoj, Mađarskoj, Monte Carlu, Austriji.

Volite li više putovati zimi ili ljeti?

Nije mi važno godišnje doba. Jednostavno toliko volim putovanja da mi uopće nije važno ni kamo putujem ni kada ni kako. Voljela bih da mogu češće putovati.

Kako se pripremate za put? Jeste li tip avanturista ili volite da sve bude isplanirano?
Kada se pripremam za put, sve mora biti isplanirano. Moram točno znati svaki detalj, gdje sam što stavila i volim sve imati pod kontrolom, naravno, ako se radi o većem putovanju. Na kratke relacije samo potrpam što mi prvo padne pod ruku. Najviše mi se ustvari sviđa kada je sve isplanirano i točno znam kamo idem, kako i kada, ali volim male usputne avanture. Kada možeš odvojiti vrijeme za svoja mala istraživanja.

Koju biste zemlju u ovom trenutku najviše htjeli posjetiti?
Voljela bih se vratiti u Ameriku. Htjela bih posjetiti Afriku, Australiju...

Imate li neki ritual na putovanjima, donosite li iz svake zemlje suvenir ili nešto slično?
Da, obavezno uzmem nekakvu vrstu uspomene. Ne volim klasične suvenire. Recimo iz Amerike sam donijela pijesak i kamenje sa svake plaže koju smo posjetili, to sam iskoristila kao dekorativni suvenir i uspomenu.

Koje vam je bilo najljepše putovanje dosad?
Najljepše putovanje definitivno je bio put u Ameriku. Amerika me oduvijek privlačila. Obećala sam sama sebi da ću ju jednom svakako posjetiti. Sada, kad jesam, još bih se sto puta mogla vraćati i mislim da ni tada ne bih stigla sve vidjeti što me zanima. Oduševila me na prvu. Sve je nekako veliko, gigantsko. Veliki neboderi, velike ulice, veliki dućani, žuti taksiji... S druge strane, Djevičanski otoci su predivni, svaki otok je priča za sebe. Teško mi je u nekoliko rečenica opisati zašto je najljepše, treba se vidjeti da bi se doživjelo.

U kojoj zemlji su vam ljudi ostavili najbolji dojam?
Gdje god sam bila svi su bili ljubazni. Nigdje nisam doživjela nekakvu neugodnost da bih mogla reći - tamo je grozno. U kojoj god sam zemlji bila sve je bilo sasvim u redu i svi su bili ljubazni, možda sam jednostavno imala sreće na dosadašnjim putovanjima.

U kojoj biste zemlji osim u Hrvatskoj voljeli živjeti?
Samo u Hrvatskoj. Naime, tri godine sam živjela u Italiji. Lijepo je pokušati i na kraju shvatiti da nije lako živjeti negdje drugdje. Svugdje možeš otići, pa čak i neko vrijeme probati živjeti, ali doma je doma. Kako kažu, nigdje nije kao kod kuće.

Otok Dominica, Djevičanski otoci
Privlače li vas više istočne ili zapadne zemlje?
Definitivno zapadne zemlje. Možda jer sam nedavno bila u Americi, pa sam još uvijek pod dojmom te velike i čudnovate zemlje, u kojoj ništa nije ni približno slično Hrvatskoj.

Na što najviše na putovanjima trošite novac?
Na usputni šoping odjeće i obuće, izvlačim se na to da, kao, takve marke doma nema, možda je tu jeftinije, uzmi dva - platiš jedan, navuku te stranci da potrošiš. Uvijek se nađe neki razlog za potrošiti.

Koji biste gastro specijalitet s putovanja izdvojili kao najbolji?

Nemam neki posebni gastro specijalitet koji bih izdvojila iz jednostavnog razloga jer volim sve jesti, sve probati i na kraju zaključiti da li mi je neko jelo fino ili nije. Što god da sam jela na putovanjima, uvijek je ustvari bila neka ziherica. Meso, krumpir, salata. S tim se ne može promašiti.

Koliko vam treba da isplanirate put, ili spadate u one koji se odluče u jedan dan?
Jako brzo. Dakle, odlučim se u jedan dan, drugi sve rezerviram i što se mene tiče, treći već mogu na put, ali naravno da nikada nije tako. Veliko putovanje uvijek treba dobro isplanirati unaprijed, da bi na kraju bilo što manje živciranja oko sitnica, a njih uvijek ima.

Čime najradije putujete, avionom, autobusom, autom ili vlakom?
Najradije putujem avionom, zbog komfora i brzine. Najbrže i najjednostavnije dođeš do svoje destinacije. Najčešće putujem autom, to su kraće destinacije, na more. Vlakom putujem ako baš moram i ako nemam drugog izbora.

Što obavezno posjetite u svakom gradu?

Sve što stignem. Uvijek si zacrtam da moram vidjeti ovo ili ono, no na kraju dođem doma i shvatim da nisam obišla ni ovo ni ono jer sam se, naravno, zadržala ili u šopingu, ili jednostavno vremenski nisam stigla jer sam se preračunala. Zato se svakako želim vratiti u neke zemlje i ponoviti gradivo, odnosno vidjeti što nisam stigla.

Savjet našim čitateljima: koju bi zemlju svakako trebali posjetiti?
Nije važna destinacija, važno je dobro organizirati putovanje, zabaviti se, uživati i na kraju krajeva odmoriti, a gdje... svemir je granica.