DOBRO JE ZNATI

Kako vas sve mogu opljačkati dok putujete svijetom

06.09.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Turistički odlazak u stranu zemlju može biti nezaboravan i avanturistički doživljaj. No dok razgledate velebne građevine, fotografirate turističke atrakcije i upoznajete stranu kulturu ni ne slutite da ste u opasnosti od sve sofisticiranijih vrsta pljački

Sve veći broj turista koji se svake godine slijevaju u brojne gradove prisilio je džepare da smisle sasvim nove načine na koje se mogu dokopati plijena. Njihovi trikovi su svedomišljatiji i spretniji, stoga uvijek treba biti na oprezu, donosi Fox News.

Orlando
Gosti u hotelima u blizini Disney Worlda pojeli su najskuplju pizzu u svome životu. Naime, nakon dostave pizze ispred vrata bez razmišljanja bi diktirali svoj broj kreditne kartice. No s druge strane telefonske žice nije se nalazila pizzerija, već kradljivici identiteta. Premda se Disney World i lokalna policija neprestano bore s tim problemom, najbolji savjet koji možete poslušati je zvati broj pizzerije koji preporuči hotel u kojem odsjednete.

Vijetnam

Autobusne karte bez naznačenog prijevoznika i datuma povratka čine se kao najbolji i najisplativiji način za razgledavanje gradova Ho Ši Mina i Hanoija, a prijevoznik Sinh Tourist je nadaleko poznat kao najbolji. No samo u slučaju da pogodite pravi autobus Sinh Tourista, a ne prevaranta. Naime, u Vijetnamu baš i ne djeluje zakon o intelektualnom vlasništvu, stoga je vrlo teško znati koji je Sinh Tourist pravi, a koji lažni. Izabravši krivog prijevoznika, u najmanju ruku možete dobiti lošu uslugu. U drugome slučaju možete neplanirano završiti ispred skupog hotela koji je u ortaštvu s autobusnom linijom. Stoga se svakako preporučuje da prilikom putovanja Vijetnamom posjetite službene stranice autobusne kompanije.

New York
Njujorčani su tradicionalno nasrtljivi i nestrpljivi, a nasilnici s CD-ovima na ulicama tog grada sasvim su nova pojava. Tako postoji velika šansa da za vrijeme obilaska uočite čovjeka na uglu koji viče 'Kupite moj novi CD' i djeluje ljubazno, pomalo simpatično, čak vam nudi autogram. No onog trenutka kada vam gurne svoj CD u ruke, oko vas će se skupiti nekolicina njegovih 'prijatelja' tražeći da platite 10 dolara za CD. Jedino što vam preostaje je da odmah odložite CD na pod i uputite se dalje ili platite 10 dolara.

Las Vegas
Grad koji nikada ne spava obećava veliku dozu zabave i uzbuđenja, no ako se planirate okušati u kockanju, sigurno vam nije ni na kraj pameti kockati se s prtljagom. Naime, vozači taksija u gradu poroka ponekad su skloni raznim prevarama. Tako će se ljubazno ponuditi ispred hotela da vam izvade prtljagu iz taksija, a kada žurno zalupe vratima prtljažnika i odjure, tek tada ćete shvatiti da vam nedostaje barem jedan kovčeg. Stoga treba biti oprezan pri izboru taksista, a ne treba zaboraviti ni obratiti pažnju na vozačevo ime, broj taksija i ime tvrtke.

Sjedinjene Američke Države
Neki zločinci koji žele vaš novac dovoljno su drski da vas jednostavno nazovu i zatraže ga. Tako neke od poznatih prevara uključuju telefonske pozive gostima hotela usred noći, a uz izliku da zovu s recepcije, prevaranti tvrde da postoji problem s kreditnom karticom te vas ljubazno mole da još jednom pročitate broj s njezine stražnje strane. Brojni gosti, još uvijek u polusnu, nasjedaju na taj trik te bez razmišljanja diktiraju broj kartice. U tom slučaju najbolje je prekinuti vezu i nazvati recepciju te provjeriti postoji li doista taj problem.

Egipat
Piramide u Kairu jedno su od najfotografiranijih mjesta na svijetu, a neki turisti zbog bolje fotke odlučuju sjesti na devu. Treneri koji stoje pokraj tih četiri metra visokih i tonu i pol teških životinja paze na to da budu mirne i pokorne. No nakon plaćanja 15 dolara za slikanje na devi, neki domišljati treneri zahtijevat će dodatnih 15 dolara za to da vas spuste s nje.

Bali
Bali ima sasvim jedinstvene lopove - majmune - koji su toliko obožavani i štovani da imaju svoje svete šume i hram po kojem mogu slobodno lutati. No majmuni su se poprilično ohrabrili, stoga se nemojte iznenaditi ako vam pokušaju oduzeti hranu ili pak dragocjene stvari iz ruku. Mještani su ponekad skloni pomoći, no za napojnicu od tri i pol dolara.

Rim
Rim je poznat po velikom broju džepara koji su razvili i nove tehnike. Tako im je prije bilo u cilju ostati neprimjetnima prilikom vađenja novčanika iz džepova, a danas privlače pozornost, pa se nemojte iznenaditi ako vam iznenada bace lutku u ruke, prave se da padaju i slično, sve u cilju da vam skrenu pažnju s maloga pomagača koji odnosi vaš novčanik ili torbu s kamerom i fotoaparatom.

Bolivija
La Cancha, najveća tržnica u Boliviji, savršeno je mjesto za brojne lopove. Kaos i gužva mogli bi rezultirati time da se nađete okruženi ljudima koji će vas nakratko spriječiti da se krećete - čim prođu šok i nevjerica shvatit ćete da su njihove spretne ruke prekopale vaše džepove i torbe te uzele sve dragocjenosti.