KAO STVORENE ZA PUTOVANJA

Pogledajte najljepše svjetske rijeke

18.08.2011 u 10:23

Bionic
Reading

Sve rijeke svojim vijugavim tokom polako i uporno kreću se prema moru, a Yahoo travel izdvojio je pet rijeka koje su zbog svojih osobnosti zanimljive i idealne za plovidbu i upoznavanje kulture zemalja kroz koje prolaze. Rijeke Cano Cristales, Futaleufú, Dunav, Zambezi i Jangce nude različite prirodne ljepote, te ih svakako vrijedi posjetiti

Rijeku Cano Cristales nazivaju još i rijekom pet boja, pa čak i rijekom koja je pobjegla iz raja. Dužine 100 kilometara i širine 20 metara, nalazi se u kolumbijskom Nacionalnom

biološkom rezervatu nedaleko grada La Macarena. Rijeka Cano Cristales najljepša je u periodu između suhog i mokrog razdoblja kada se zahvaljujući algama oboji u crvenu, žutu, plavu, zelenu i crnu boju.

Cano Cristales

Rijeka Futaleufú, protječe kroz Čile i Argentinu. Vijuga kroz bujne šume i doline od Argentine do Čilea, noseći svu ljepotu Anda i čileanski i argentinski jezera sve do sjeverne Patagonije. Omiljena među ljubiteljima raftinga, voda rijeke Futaleufú pristiže iz ledenjaka te je hladna i bistra.

Futaleufú

Nakon Volge, druga najduža i druga vodom najbogatija rijeka u Europi, Dunav, također se nalazi na listi najljepših rijeka svijeta. Dužine 2.850 kilometara, Dunav se ulijeva u Crno more te je kroz povijest, a i danas, uvijek bio važan međunarodni plovni put.

Dunav

Duga čak 2.700 kilometara, rijeka Zambezi teče kroz šest afričkih zemalja te se ulijeva i Indijski ocean. Iako je tek četvrta po veličini rijeka u Africi, Zambezi je vrlo popularna rijeka jer se na njoj nalaze Victorijini slapovi – najveći slapovi na svijetu i jedno od sedam svjetskih prirodnih čuda. Ove nevjerojatne slapove, visine i do 108 metara, svake godine posjete milijuni turista.

Zambezi

Yangtze je najduža rijeka u Aziji te pruža odličan način za istraživanje kineskog načina života i kulture koji niču uz rijeku te je idealna za putovanje brodom. Mnogi kruzeri plove kraće od sedam dana, no mogu vas odvesti do nekih od najzanimljivijih ruralnih kutaka te velike zemlje. Na rijeci je postavljeno više brana i hidroelektrana, među njima najveća na svijetu, brana Tri kanjona.