DUGA TRADICIJA

Rapska fjera – čarobni povratak u prošlost

01.08.2011 u 09:46

Bionic
Reading

U mistično doba srednjeg vijeka vratio nas je Rab trodnevnim srednjovjekovnim sajmom koji se održava već desetu godinu zaredom oduševljavajući sve prisutne, a svojom je čarolijom uspio opčiniti i ekipu projekta 'Upoznaj Hrvatsku'

I ovo su ljeto na već tradicionalno desetom po redu Rapskom fjerom mještani i posjetitelji Raba doživjeli fascinantan povratak u prošlost. Od 25. do 27. srpnja vrijeme na Rabu kao da je stalo – vraćen u davni srednji vijek, Rab je još jednom postao pozornica povijesti. Svečanim otvorenjem na dan Sv. Jakova, 25. srpnja, uz pucanj topa i dizanje zastave počela je jubilarna Rapska fjera, nadaleko poznati srednjovjekovni sajam, donoseći i ove godine pregršt zanimljivih događanja i radionica u kojima uživa svake godine sve veći broj posjetitelja.

Čari srednjovjekovnog Raba ove su godine otkrili i članovi produkcije Lumiere media u sklopu projekta 'Upoznaj Hrvatsku' koji ostvaruju u suradnji s Udrugom hrvatskih putničkih agencija. Tako su svojim objektivima pratili vitezove, dame, srednjovjekovne obrtnike i ostale pučane i plemiće koji su demonstracijom srednjovjekovnih obrta i zanata, nekadašnje kuhinje, igara i plesa u potpunosti uspjeli dočarati davnu prošlost Raba.

Rapska fjera ima tradiciju još od 1364. godine, kada je rapske fjere proglasilo Veliko vijeće Grada Raba, u počast kralju Ljudevitu Velikom koji je oslobodio otok od Mlečana te u čast Sv. Kristoforu, zaštitniku Grada čije su moći, prema legendi, spasile Rab. Nije stoga ni čudo da je vrhunac ovog festivala srednjovjekovlja bio upravo posljednji dan ovogodišnje Fjere, 27. srpnja, na dan Sv. Kristofora. Mnogobrojni posjetitelji su u dobrom raspoloženju uživali u streličarskom turniru i srednjovjekovnim plesovima te viteškom turniru dopuštajući da ih obuzme srednjovjekovna čarolija Raba završivši u ponoć vatrometom baš kao u bajci.