FESTIVAL ČAROLIJA LJETA - IZRAEL U NOVALJI

Upoznajte se s Izraelom u Novalji

21.07.2011 u 09:57

Bionic
Reading

Iako je Izrael od Hrvatske udaljen više od 2200 kilometara ovog ljeta svi oni koji žele saznati više o Izraelu, uživati u izraelskoj umjetnosti, kulturi, glazbi te delicijama, neće morati otputovati ovog ljeta u Tel Aviv, već između 27.srpnja i 6.kolovoza posjetiti Novalju na Pagu te biti dio festivala 'Čarolija ljeta - Izrael u Novalji'

Festival 'Čarolija ljeta - Izrael u Novalji' zajednički je projekt Veleposlanstva Izraela u RH i Grada Novalje kojim se građanima Novalje, brojnim turistima, ali i široj hrvatskoj javnosti kroz glazbu, film, umjetnost i gastronomiju želi predstaviti suvremeni Izrael. 'Čarolija ljeta' za sve posjetitelje sprema prave glazbene, plesne, filmske, slikarske i kulinarske poslastice te na ulice Novalje donosi dašak Izraela potvrđujući tako hrvatsko- izraelsko prijateljstvo'.

U bogatom programu festivala nastupit će renomirani glazbeni umjetnici i DJ-evi kao što su multi-instrumentalist Amir Gwirtzman, DJ Astral Projection, DJ Yahel Sherman i DJ dvojac Infected Mushroom koji su svojim glazbenim izvedbama odavno već osvojili svijet.

Amir Gwirtzman jedan je od najpoznatijih izraelskih jazz umjetnika koji svira na više od 20 instrumenata kao što su drveni puhački instrumenti, svirala od trstike, rog, gajde, udaraljke i mnoge druge. Na festivalu će nastupiti čak dva puta; 27. srpnja zajedno sa Gradskim zborom Novalja te 29. srpnja kada možete uživati u njegovom samostalnom nastupu.

Tri najpoznatije izraelske elektronske grupe DJ Astral Projection, DJ Infected Mushroom i DJ Yahel Sherman već vruću otočnu atmosferu dodatno će zagrijati vrućim ritmovima u najpopularnijim klubovima na Zrću i glavnom Stadionu. U ritmovima trance muzike Yahela Shermana uživajte 31. srpnja u clubu Aquarius na Zrću, a u ritmovima elektronske muzike DJ dvojca Astral Projection uživajte 28. srpnja clubu u Papaya na Zrću dok Infected Mushrooms gostuju u sklopu Moon & Rocks festivala 6. kolovoza.

Drugu stranu glazbe, onu nježniju i poznatiju i starijim posjetiteljima festivala pokazat će čarobna skupine 'Magic violins' koji čine mladi talentirani violinisti koji na svojim nastupima izvode razna djela donoseći romantiku, ali i strast, ljubav, ali i bol slušateljima proživljavajući s njima tugu i sreću na glazbeni način. U njihovom nastupu uživajte 1. kolovoza na Ruži vjetrova.

Halleluja Dance Company
, svježa je i očaravajuća plesna skupina koja je osvojila Izrael i svijet svojim mladenačkim duhom, ljubavlju prema plesu, savršenom izvedbom i raznolikim repertoarom koji nudi. Israeli Ethnic Ensamble u četvrtak, 4. kolovoza, će najstariji grad na svijetu Jaffa (danas dio Tel Aviva) zamijeniti Novaljom.

Poezija visokog kultiviranog pokreta Hanocha Rosenna, izraelskog pantomimičara biti će mamac za oči svih posjetitelja Ruže vjetrova u Novalji 30. srpnja. Hanoch Rosenn predstavit će ovu vrstu scenske umjetnosti u sklopu projekta Izrael u Novalji – Čarolija ljeta.

Za sve zainteresirane ovo je idealna prilika i za upoznavanje izraelske kinematografije - dobitnika brojnih nacionalnih, ali i međunarodnih priznanja poput filmova Slomljena krila, Noodle, Skreni lijevo na kraju svijeta, Pitanje veličine i Šlomijeve zvijezde koje potpuno besplatno mogu gledati svakoga dana u 22.00 h u Ljetnom kinu u Novalji.

U sklopu navedenog programa, su i slikarske izložbe poznatih izraelskih umjetnika koji donose dašak izraelskog krajolika, kulture, vjere i tradicije. Zagrebački akademski slikar Toni Franović jedan je od najeminentnijih hrvatskih slikara srednje generacije koji svoje djelovanje već dvadesetak godina širi i izvan granica Hrvatske, a na izložbi 'Izraelski krajolik' uz pomoć svojih izraelskih prijatelja umjetnika predstavit će u Gradskom muzeju Novalja krajolik ove mistične zemlje te ga približiti svim posjetiteljima otoka Paga.

Osim izložba slika, posjetite i izložbu fotografija pod nazivom 'Horizonti' koja će prikazati Izrael iz zraka.

Na Ružu vjetrova 3. kolovoza uživajte u reviji nakita Michal Negrin. Michal Negrin je poznati izraelski brand koji se već 20 godina uspješno kreira i izrađuje u Izraelu. Te unikatne i romantične ženske kreacije koje su postale inspiracija tisućama žena diljem svijeta daju im osjećaj ženstvenosti u punom smislu.

Fox Industry poznati je izraelski modni brand namijenjen svim spolovima i uzrastima. Ovaj brand, već odavno poznat Hrvatima i Hrvaticama koja dolazi iz Izraela. Fox modnu reviu možete pogledati na u uzavrelom klubu Papaya na Zrću 5. kolovoza te odabrati svoje najdraže odjevne kombinacije i modne dodatke.

U sklopu festivala 'Čarolija ljeta - Izrael u Novalji' koji se održava od 27. srpnja do 6. kolovoza u Novalji na otoku Pagu posjetitelji imaju priliku kušati izraelsku tradicionalnu kuhinju koju za njih sprema kulinarska legenda Ran Shmueli. Izraelsku kuhinju čini šarolika i zanimljiva mješavina ukusnih jela koja dolaze iz različitih dijelova svijeta u kojoj se osjećaju okusi prastarih i suvremenih kultura te civilizacija istoka i zapada, sjevera i juga. Izraelska kuhinja je zapravo mješavina kuhinja doseljenika Židova koji su u svoju novu domovinu donijeli i prehrambene navike i recepte iz gotovo svih dijelova svijeta. U svakoj preobrazbi Shmueli pronalazi nešto novo, više, svaki put suptilnije i hrabrije, a ponekad čak i nestvarno. Shmueli vjeruje da uspjeh ovisi o kombinaciji nekoliko pomno odabranih sastojaka koji zajedno stvaraju poseban doživljaj. Jelovnik se piše svaki put iznova, sastavljen da razumije i prepozna događaj, domaćina i vrstu uzvanika. Shmulijeva kuhinja je mediteranska, ali s vrlo osobnim stilom i jelima nastalim pod utjecajem iskustva i putovanja. Njegova jela isprobajte tijekom festivala u restoranu Bazilika i konobi Galija u Novalji.

Važno je naglasiti da su svi navedeni događaji, osim nastupa DJ-a, potpuno besplatni za sve posjetitelje.

Uživajte ovog ljeta u vrućim ritmovima izraelske glazbe, zaplešite izraelske plesove, okusite egzotične okuse i mirodije izraelske hrane i budite dio izraelske kulture i zabave. Shalom!