ZA ONE DUBOKA DŽEPA

Najekskluzivnija mjesta za odmor na Jadranu

04.07.2011 u 12:25

Bionic
Reading

Najljepše i najskuplje vile od Istre do Dubrovnika unajmljene su unaprijed, bez obzira na velike najamnine

Decentno, minimalistički, na mirnim lokacijama i u duhu podneblja, ali luksuzno do posljednjeg detalja... Riječ je o luksuznim

vilama za izbirljivu klijentelu velike platežne moći, koje su rasprodane i mjesecima prije sezone. Luksuz, sudeći prema ponudi, ali i interesu za takve građevine, ipak stanuje u Hrvatskoj.

Odmor na svili uz stabla maslina i mirisnu lavandu, s privatnim bazenima, batlerom i poslugom, a nepca se časte delicijama francuskih kuhara. Trend uređivanja luksuznih vila, točnije, uređivanja starih stancija, započeo je prije nekoliko godina u Istri, no danas se diljem Jadrana nudi čak dvadesetak takvih kuća koje se iznajmljuju kao jedinice, a ne samo sobe ili apartmani u njima.

Od posteljine do saune
Svaka odiše luksuzom. Luksuzno je sve, od lokacije, koju prati visok stupanj diskrecije i sigurnosti, do vanjskih i unutrašnjih bazena, sauna, dizajnerskog namještaja, čak do kvalitete posteljine i ručnika, koji se zamjenjuju svaki dan.

U nekima su, poput Vile Meneghetti, nekadašnje zapuštene stancije nadomak Bala, na raspolaganju vrhunski majstori francuske kuhinje. Upravo ondje, među vinogradima i maslinicima – čiji vlasnici proizvode vrhunsko vino i ulje – zagrebački odvjetnik Miroslav Pliš i njegov partner uredili su prvu ekskluzivnu stanciju za 10 gostiju, u kojoj dan stoji od 1100 do 1600 eura.

Venecijanska Vila Heraclea, u vlasništvu zagrebačkog poduzetnika, u povijesnoj jezgri Hvara, dvadesetak metara od rive, u baroknoj unutrašnjosti površine 450 četvornih metara na tri etaže ima pet spavaćih soba s kupaonicama, velik dnevni boravak s bibliotekom i kaminom, kuhinju i blagovaonicu. U prizemlju je wellness (sauna, jacuzzi, soba za masažu, vanjski i unutarnji bazeni) te vinoteka. U vrtu se gosti opuštaju ispod stabala limuna i smokava te uz lavandu. Za 14.000 eura, kolika je cijena u sezoni, na raspolaganju je i posluga.

U susjedstvu Marka Pola
U srcu Korčule, odmah uz dom svjetskog putnika Marka Pola, nekadašnja je biskupska palača, a danas je luksuzna boutique-rezidencija, Palača Lešić Dimitri. Šest je tematskih rezidencija, od 50 do 200 kvadrata, a svaka predstavlja neku regiju kojom je prolazio Marko Polo Putem svile. Noćenje u njima stoji od 450 do 1440 eura, a najamnina za cijelu rezidenciju 5655 eura za noć.

Vila Heraclea / Hvar
- prvi red do mora, venecijanska palača obnovljena je u duhu vremena. Prodani su u jeku sezone, u srpnju i kolovozu, bez obzira na to što je najamnina 14.000 eura za tjedan.

Vila Šeherezada / Dubrovnik
- pet de luxe apartmana, batler, saloni, jacuzzi, privatna plaža i obilje luksuza u orijentalnom ozračju za 7000 eura po danu rasprodano je u Vili Šeherezada.

Vila Agava / Dubrovnik
- nedaleko od stare gradske jezgre s pogledom od kojeg zastaje dah. Ima samo tri luksuzne spavaonice i sav popratni luksuz, te je stoga i omiljena destinacija oskarovaca u Dubrovniku, dan stoji od 5000 do 7000 eura.

Meneghetti / Bale, Istra - četiri spavaonice, vanjski i unutrašnji bazeni, sauna, šetnja kroz vinograde i maslinike za dobro jutro, 1600 eura dan.

Palača Dimitri Lešić / Korčula - šest tematskih rezidencija, površine od 50 do 200 kvadrata, većinom je unaprijed prodano stranim gostima.