KREATIVNOST SE ISPLATI

Kakvi sadržaji privlače turiste?

16.06.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Pakoštanski eko resort Pine Beach odličan je primjer kako se s malo mašte i atraktivnog programa u turizmu može napraviti milijunski posao. Svima je jasno da gostima više nije dovoljno ponuditi samo prirodne ljepote i klasični ljetni provod te da se sve više traže kvalitetne i dobre ideje koje turistima nude bijeg od neugodne stvarnosti

Zamišljen kao idilično turističko naselje u mirisnoj borovoj šumi s privatnom pješčanom plažom, Pine Beach Pakoštane (prije Club Pakoštane) jedinstveno je 'all inclusive' odmaralište ekoloških bungalova u okruženju netaknute prirode. Zato je zanimljiv ljubiteljima robinzonskog turizma i mediteranske kuhinje bilo da se radi o romantičnim parovima, sportskim i pustolovnim duhovima ili obiteljima s djecom. Kako biste se zaista osjećali da ste pobjegli od civilizacije, u bungalovima od trske sa slamnatim krovom nema struje ni vode, a nijedan nije udaljen više od 200 metara od mora. Ni do sanitarnog čvora ne treba hodati duže od desetak metara.

Adrenalinsko i military opuštanje

Adrenalinski park u selu Glavani

Sve koji rekreaciju zamišljaju u stilu akcijskih filmova, privući će ponuda adrenalinskih parkova i paintball igrališta koji postoje u mnogim gradovima Istre i kontinentalne Hrvatske. No, ti su 'sportovi' sve zastupljeniji i u Dalmaciji i Lici.

Ispod Velebita, u netaknutim divljinama Like, nalazi se Rizvan City, pustolovno-izletnički centar s terenom za paintball i šumskim pustolovnim parkom. Uz adrenalinske sadržaje, ovdje se organiziraju speleo pustolovine, pješačenja i safariji džipom po Velebitu, absailing ili spuštanje konopom niz stijenu, plovidba kanuom niz Zrmanju te izleti u tri obližnja nacionalna parka, dolinu Gacke ili utočište medvjeda u Kutarevu.

Jedan od najvećih adrenalinskih parkova nalazi se u malom istarskom pitoresknom selu Glavani, kraj Barbana. Na ukupno četiri hektara, ovaj tematski park ima najduži žičani spust do zadnje platforme u Europi. Riječ je o 113 metara slobodnog leta iznad maslina, što bi trebalo zadovoljiti i one najodvažnije i najzagriženije ovisnike o adrenalinu. Park pruža višesatnu bezbrižnu zabavu u kojoj može sudjelovati cijela obitelj, bez obzira na godine, a certifikat mu je izdala i najveći europski autoritet za adrenalinske parkove – the European Ropes Course Association.

Ekstremni sadržaji u ponudi su i otoka Visa. Naime, ovaj otok svojim posjetiteljima nudi originalne Military tours na kojima se mogu upoznati tajne otoka čiji je glavni adut to što je gotovo 50 godina bio izoliran od posjetitelja. Procjenjuje se da na Visu ima oko 70 kilometara tunela koje je bivša vojska gradila desetljećima i stvorila pravi podzemni labirint. Tijekom tzv. military toura obilazi se i Titova spilja, najviši vrh Visa Hum i križ u čast poginulih engleskih vojnika.

Ljubiteljima mračnih prostora zanimljiv bi mogao biti i zatvor u baroknoj Tvrđavi u Slavonskom Brodu koji je zapravo replika najvećeg austrougarskog zatvora iz češkog Brna. Prostor je uređen bez puno intervencija, nanovo su napravljene tek samica i sprave za mučenje. Osim zatvora u brodskoj su tvrđavi ranije uređene autentična ljekarna, kovačnica, tradicijska kuhinja, točionica pića i galerija.

Turbina za lebdenje u Novom Golubovcu

Na drugom kraju Hrvatske, u zagorskom mjestu Novi Golubovec, turisti se, umjesto pod zemlju, mogu vinuti u visine uz pomoć vertikalnog zračnog tunela koji simulira slobodni pad. Neobična, glomazna naprava u sebi krije brodski motor od 1.000 konjskih snaga koji potiskuje zrak brzinom od 50 metara u sekundi. To je dovoljno da u trenu poletite nekoliko metara u vis, a ako padnete završit ćete na sigurnom - u strunjačama ili zaštitnoj mreži.

Antistres odmor

U mjestašcu Stara Kapela, nedaleko Požege, Slavonskog Broda i Nove Gradiške, uređeno je prvo hrvatsko 'antistresno selo'. Od nekoliko početnih entuzijasta koji nisu željeli promatrati izumiranje ovog sela, nastala je eko udruga s više od pedeset članova. Do sada su u potpunosti obnovili četiri napuštena derutna imanja i otvorili ih za turiste, a tri se završavaju.

Trud ljubitelja seoske baštine od propasti je spasio i 'pustaru' Višnjicu nedaleko Slatine. Nedavno zapušten i devastiran kompleks poljoprivrednog poduzeća s ergelom arapskih konja pretvoren je u jedno od najljepših slavonskih turističkih odredišta. Kada se potpuno dovrši, imat će niz tematskih vrtova, među kojima i Šumu Striborovu, Vrt dobrih susjeda te Keltski vrt. Uz ergelu od sedamdesetak konja, ovdje se uzgajaju i jeleni lopatari, mufloni te ljekovito bilje. U ponudi su i izletu u park prirode Papuk i na Dravu, škola jahanja, vožnju četverokotačima i biciklima, paintball i različite radionice.

Turističko selo Vuglec breg u Hrvatskom Zagorju osmislilo je jedinstveni program koji se protiv stresa bori čuvanjem i hranjenjem ovaca. Namijenjen prije svega menadžerima, ali i svima koji žele na nekoliko dana pobjeći od stresne poslovne svakodnevnice i užurbane gradske vreve, trodnevni aranžman uključuje dva noćenja u jednoj od zagorskih 'hiža' uz hranjenje i čuvanje 25 ovaca na južnim padinama Vuglec brega. Ako vam ni to nije dovoljno, u slobodno se vrijeme možete posvetiti timarenju ponija, radovima u vinogradu ili voćnjaku te cijepanju drva.

Ljubitelje životinja oduševit će i malo zabiokovsko selo Grabovac, blizu Šestanovca, koje ima lovački muzej i zoološki vrt. Na ideju da turističku ponudu obogati na nesvakidašnji način, došao je Ante Dundić koji u svom lovačkom muzeju drži više od 650 izložaka. U sklopu obiteljskog imanja otvorio je i zoološki vrt s više od 260 životinja, od nekoliko vrsta konja, srna, jelena lopatara, muflona, divokoza, vijetnamskih svinja, divljih svinja, medvjeda, do raznih vrsta peradi i ptica. Na imanju se mogu vidjeti i razne vrste starinskih alata, zaprežnih kola i dvokolica, a u ponudi je i jahanje te vožnja kočijama.