VRIJEME ZA TREŠNJU

13. lipnja počinju gastro dani u Rijeci

14.06.2011 u 14:50

Bionic
Reading

Nakon vrlo uspješne gastro manifestacije Srdela je IN, u organizaciji Turističke zajednice grada Rijeke, u Rijeci kreće nova, posvećena trešnji, s ciljem očuvanja tradicije mediteranske prehrane i njezina vraćanja u jelovnike naših domaćinstava i restorana

Sva istraživanja dokazuju, naime, da osobe koje se redovito hrane namirnicama ovog podneblja u pravilu dulje žive, a njihove prehrambene navike su korištenje ribe umjesto mesa, maslinova ulja umjesto margarina i drugih zasićenih masnoća te obilje povrća i voća.

Voće je vrlo važna namirnica, neophodna za pravilno odvijanje niza procesa u organizmu, a među prve vjesnike ljeta ubraja se trešnja, kojoj od davnina pridaju višestruka ljekovita svojstva, u novije vrijeme i znanstveno dokazana.

Trešnje imaju visoki udio antioksidansa

Tako se upotrebljavaju njezin ukusan plod, peteljke, sjemenke iz koštica, čak i smola iz kore. Na trećem je mjestu među voćem po učinku snižavanja kolesterola u krvi, protuupalna je i antikarcinogena djelovanja, štiti naše srce i zglobove, pročišćava krv, podiže energiju i raspoloženje, a zahvaljujući visoku udjelu antioksidansa, dospjela je na popis 25 namirnica koje usporavaju proces starenja.

Osim iz zdravstvenih razloga, trešnje su već tisućljećima cijenjene i u gastronomiji, a vrhunac zrelosti i okusa postižu upravo sada, sredinom lipnja, u vrijeme proslave Sv. Vida, zaštitnika grada Rijeke, kada će se u tom gradu moći kušati slastice, ali i slana jela s trešnjama, po popularnim cijenama.

Tart od čokolade i trešanja, kocka od trešanja, sušačka torta od trešanja, ili pureći odrezak u umaku od crnog vina i trešanja, svinjski odrezak punjen mozzarelom i trešnjama, juneća pisanica u slatko-pikantnom umaku od trešanja, pašticada s trešnjama i domaćim njokima, samo je dio ponude brojnih ugostiteljskih objekata koji će biti na meniju od 13. do 19. lipnja po cijeni već od deset kuna.

U gastro dane Vrijeme je za trešnju uključili su se restorani hotela Continental i Best Western Jadran, restoran Gric & Guc, konobe Blato i Feral, Mexican cantina Bodega te kavane hotela Bonavia i Neboder.

Uz ukusnu šetnju Rijekom, posjetitelji će moći više doznati o ljekovitosti trešnje na brodu Arca Fiumana, gdje će s početkom u 18 sati, 14., 15. i 16. lipnja, stručna predavanja držati redom homeopat Ivan Lesinger, internist i kardiolog Alen Ružić te nutricionistica Darija Vranešić-Bender.