STRUČNJACI SAVJETUJU

Kako preživjeti zrakoplovnu nesreću

16.03.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Prije nego što se udobno smjestite u zrakoplov, provjerite koliko redova dijeli vaše sjedište i najbliži izlaz i znate li otvoriti njegova vrata, neki su od savjeta za preživljavanje u slučaju zrakoplovne nesreće

Iako je ustaljeno mišljenje da rušenje zrakoplova ostavlja malo mogućnosti za spašavanje života, statistike pokazuju da to nije slučaj. Prema podacima američke vlade, u razdoblju od 1983. do 2000. godine zrakoplovne nesreće preživjelo je čak 95,7 posto putnika koji su u njima sudjelovali.

Iste statistike pokazale su da nesreća pogodi jedan od 1,2 milijuna letova. No da biste povećali izglede preživljavanja, CNN-ov tim sastavio je nekoliko korisnih savjeta.

Na prvom mjestu je detaljno proučavanje okoline pri čemu trebate odrediti gdje se od vašeg sjedišta nalazi najbliži izlaz. Isto tako trebate provjeriti biste li sami mogli otvoriti vrata zrakoplova. Vrlo je bitno i slušati sigurnosne upute čak i ako vam to nije prvi let u životu.

Pripadnicama nježnijeg spola, CNN-ov tim predlaže da ne nose visoke pete jer im mogu samo odmoći u slučaju nesreće. Kao i na cesti, i u zraku je bitno imati svezan pojas, no pametno je iskušati možete li ga s lakoćom odvezati.

Budući da avioni ne slijeću uvijek na čvrsto tlo, sa stjuardesom provjerite postoje li prsluci za spašavanje.