UVOĐENJE NOVIH PRAVILA

Oženjeni muškarci seks smatraju hotelskom uslugom?

12.06.2011 u 09:23

Bionic
Reading

Dobro čuvana tajna mnogih hotela izašla je na vidjelo. Naime, prema novom istraživanju koje je proveo časopis Newsweek, mnogi oženjeni muškarci za vrijeme poslovnih putovanja očekuju seks s osobljem hotela. No otkad je na svjetlo dana izašao skandal koji je pokrenuo Dominique Srauss-Kahn, čini se da će se pravila igre drastično promijeniti

Dominique Srauss-Kahn, čelnik Međunarodnog monetarnog fonda (IMF) i potencijalni kandidat francuskih socijalista na predstojećim predsjedničkim izborima iduće godine, možda neće biti upamćen kao francuski predsjednički kandidat, već kao čovjek koji je uslužnu djelatnost učinio puno manje uslužnom.

Kako navodi Newsweek, veliki broj poduzetnika za vrijeme poslovnih putovanja kao hotelsku ljubaznost, osim besplatnog šampona i čokoladica na jastuku, shvaća i seks. Nakon što se 62-godišnji Strauss-Kahn pojavio potpuno gol pred sobaricom i nasrnuo na nju, hotel je objavio da namjerava osoblje osigurati tipkalima za uzbunu, a Scott Carlton, menadžer hotela Ritz-Carlton, najavio je uvođenje posebnih sigurnosnih uputa za osoblje hotela, dok UNITE, sindikat uslužnih djelatnosti, zahtijeva trening svog osoblja protiv seksualnog uznemiravanja.

Osim skandala koji je prije mjesec dana pokrenuo Strauss-Kahn, u skandalima s hotelskim osobljem našao se i slavni košarkaš Kobe Bryant, predsjednički kandidat Al Gore te Marv Albert, sportski komentator. Pretpostavlja se da muškarci ljubaznost i osmijehe koje im upućuju zaposlenice hotela često krivo protumače, ne shvaćajući da je upravo takvo ponašanje u opisu njihovog posla.

Spremačicama se preporučuje nošenje tipkala za uzbunu

Istraživanje koje je proveo časopis Newsweek i Daily Beast nad 400 oženjenih muškaraca otkrilo je da mnogim muškarcima odlazak na poslovni put predstavlja otvoreni poziv za varanje supruge, pa je tako 21 posto muškaraca priznalo da suprugu svjesno želi prevariti za vrijeme putovanja, dok je njih osam posto to doista i učinilo. Šest posto muškaraca u istraživanju je priznalo da je za izvanbračni seks plaćalo, dok njih tri posto priznaje da je seksualni odnos pokušalo ostvariti s hotelskim osobljem, a dva posto njih je taj naum i ostvarilo. Zanimljiv je i podatak da je čak 12 posto oženjenih muškaraca u istraživanju priznalo da sobarice i spremačice dočekuje neodjeveno.

Hotelijerstvo je uslužna djelatnost čije je primarno obilježje da je gost uvijek u pravu, što u nekim slučajevima dodatno komplicira situaciju. Naime, u slučaju kada su gosti hotela bogati i moćni muškarci koji jednu noć u predsjedničkom apartmanu spremno plaćaju po nekoliko tisuća dolara, uprava hotela ne mora si priuštiti biti puritanski nastrojena na manje greške i prijestupe takvih gostiju. Kako takvi gosti smatraju da im hotel može pružiti usluge bilo koje vrste, uključujući i seks, sobarice i spremačice često su u nepovoljnom položaju. Tako slučajevi da na prigovore i žalbe hotelskih sobarica na račun neprimjerenog ponašanja gostiju uprava hotela ne reagira i odluči cijelu situaciju zataškati nisu rijetki.

No, nakon skandala koji je izazvao Dominique Srauss-Kahn, menadžmenti brojnih hotela su u panici te se odlučuju na uvođenje novih pravila ponašanja, kako za goste hotela, tako i za spremačice i čistačice, ne bi li se slični incidenti izbjegli. Tako se poslovnim putnicima preporučuje da vrata sobe ne otvaraju neodjeveni, sa sobaricom ne započinju razgovor o njezinoj financijskoj situaciji i privatnom životu, ne traže od nje pomoć prilikom uključivanja pornografskih televizijskih programa, napuste sobu kada sobarica stigne ili je jednostavno zamole da dođe kasnije te da sobarici ne daju napojnicu od stotinu dolara.

Spremačicama i čistačicama hotela savjetuje se da u džep uvijek nose tipkalo za uzbunu te da se ne ustručavaju zvati upomoć ako je potrebno. Osim toga, savjetuje im se da bez

premišljanja svaki oblik seksualnog uznemiravanja prijave upravi hotela i sindikatu te poduzmu mjere opreza poput ostavljanja otvorenih vrata sobe dok čiste te da se pokušaju organizirati i sobe čiste u paru s još jednom sobaricom.

Uprave hotela nadaju se da će ova nova pravila i savjeti uspjeti obuzdati hotelske goste te zaštititi osoblje hotela. Sada kada su mračne tajne hotela napokon izašle na vidjelo, menadžment i gosti hotela nemaju izbora nego ispraviti svoje greške i propuste te se nadati da takvi skandali više neće puniti medijske stupce.