TRENDOVI

Turisti izbjegavaju Egipat i Tunis, Turska ljetni hit

31.05.2011 u 07:16

Bionic
Reading

Politička previranja na sjeveru Afrike natjerala su turiste da u velikom luku izbjegavaju donedavno vrlo popularan Tunis, a posebno Egipat koji je tradicionalno jedno do turistički najpoželjnijih odredišta svijeta. Najviše bi koristi od svega mogla imati Turska koju se predstavlja kao ovogodišnji ljetni mediteranski hit

Iako su Egipat i Tunis ponovno u turističkoj ponudi, zainteresiranih za te zemlje gotovo da i nema, tim više što su i cijene aranžmana uglavnom ostale nepromijenjene.

Prije samo nekoliko mjeseci agencije su morale obustaviti sve rezervirane aranžmane za zemlje zahvaćene valom revolucionarnih rušenja diktatorskih režima. Stranci koji su se u to vrijeme tamo zatekli nisu imali problema, ali ni sada kad je situacija naizgled potpuno mirna, turisti ne hrle na područja koja ne doživljavaju u potpunosti sigurnim.

Nakon nemira u Egiptu, turisti izbjegavaju tu destinaciju

Situacija u Tunisu, posebno u odvojenim turističkim naseljima, ipak je mnogo stabilnija nego u Egiptu, dodatno potresenom sukobima Arapa i kopta. Osim Kaira i Aleksandrije, turistima se ne preporučuje ni krstarenje Nilom, kojim je najbolje doći do piramida i drugih tragova te najtajanstvenije iščezle civilizacije.

U ponudi tako ostaju samo Hurghada i Sharm el Sheikh na Crvenom moru, gdje će spas sezone također ovisiti o razvoju sigurnosne situacije.

Pomamu za Egiptom, kako sada stvari stoje, najvjerojatnije neće vratiti ni najnovije otkriće 17 izgubljenih piramida, tisuću grobnica i čak tri tisuće drevnih egipatskih naselja. Novootkrivene faraonske grobnice, koje nikada nisu prestale privlačiti ljubitelje putovanja i povijesti, pronađene su zahvaljujući infracrvenim satelitskim snimkama.

Stručnjaci zaslužni za ovo otkriće, iz NASA-inog programa svemirske tehnologije, uvjereni su da u dolini Nila postoje još tisuće drevnih ostatka te da otkrićima nije kraj.

No, hotelijeri kao da već imaju rijeke gostiju, a ne prazne hotele, pa cijene nisu znatno mijenjali u odnosu na prošlu godinu. Uz pokoji last minute aranžman i simbolični popust nema riječi o velikim sniženjima, ali ni o kapacitetu ponude.

Primjera radi za sedam polupansiona u hotelu s tri zvjezdice u egipatskom Sharm el Sheikhu s letom iz Ljubljane po osobi je potrebno izdvojiti oko 3.250 kuna. Što se Tunisa tiče, sličan aranžman u hotelu s četiri zvjezdice u Hammametu po last minute cijeni košta od 2.950 kuna, letite li iz Ljubljane.

Agencije koje su ranijih godina intenzivno prodavale aranžmane za Egipat i Tunis nadaju se da će dio novca nadoknaditi prodajom Turske koja se označava kao ljetni hit, ali i Grčke, Španjolske i Bugarske. Porast u broju rezervacija zabilježen je i kod kružnih putovanja, a procvat bi kao nova hit destinacija mogao doživjeti i Maroko.

Do Turske se pak uvode izravni čarter letovi iz Zagreba, u nadi da će sve više Hrvata željnih ljetovanja van granice Tursku prepoznati kao mondeno ljetovalište na mediteranskoj obali s dugim pješčanim plažama, odličnim hotelima, ludim noćnim životom i izuzetno ljubaznim domaćinima.

Osim toga Turska je, baš kao i Egipat, zemlja bogate baštine starih civilizacija, arheoloških nalazišta, spomenika te nevjerojatne prirodne raznolikosti.