GRAD IZ SNOVA

Zašto biste trebali posjetiti London?

14.04.2011 u 10:25

Bionic
Reading

Blaga nagomilana u londonskim muzejima i galerijama treba vidjeti pa ih kombinirajte sa šetnjama ulicama i trgovima. Ako ste gradu tijekom vikenda, London ima odlične tržnice – Columbia Road Market na East Endu i Borough Market u Southwarku samo su dvije od onih koje se isplati posjetiti

Jedna od najboljih stvari u Londonu je to što su brojni najbolji muzeji i galerije besplatni, a iako je prema tvrdnjama knjige 'Putovanja, na pravome mjestu u pravo vrijeme' u izdanju Mozaik knjige idealno vrijeme za posjetiti London rujan, mnogi će u englesku prijestolnicu pohrliti krajem travnja ove godine budući da se 29. travnja održava kraljevsko vjenčanje.

Tower Bridge

Likovni kritičar John Berger jednom je London opisao kao tinejdžera, mangupa koji se nije promijenio još od doba Dickensa. Opisati ovaj veliki grad kulture kao mangupa znači doprijeti do njegova srca jer su upravo neuredne i promjenljive ulice dugo bile pokretačka sila Londona.

Grube kuće Southwarka proizvele su kazališta u kojima je cvjetao Shakespeare, prljavština gradskih ulica i rijeke stvorila je Hogarthove slike i Dickensove kratke priče. U 20. stoljeću otrcanost Sohoa nadahnula je Francisa Bacona i Luciena Freuda, punk je zasijan na ulicama Chelseaja, učinivši Vivienne Westwood modnom kraljicom, a neuredni East End proizveo je družinu BritArt.

Tinejdžerski mangupi ne mare za pravila, nemarno prelaženje ceste nije ilegalno, govor je slobodan, svatko je dobrodošao i promjena je dobra. Tome ne proturječe popularnost velikih londonskih predstava, smjene straže, članova cehova u uniformama, ceremonije ključeva u londonskom Toweru. Premda su doista ostale nepromijenjene godinama, prihvaćene su zato što su izvučene iz svojeg izvornog konteksta postale neobične i ekscentrične, što je vrlo cijenjena britanska odluka.

Pet dana uživanja u znamenitostima Londona

1. dan Počnite od glavne znamenitosti: Houses of Parliament i prekrasne Westminsterske opatije. Hodajte uz Whitehall, pokraj Churchillovih Ratnih soba i Konjaničke straže do Trga Trafalgar i Nacionalne galerije za uživanje u umjetnosti. Provedite večer u stilu Londonaca, sjedeći s pivom ispred puba.

2. dan Smjena straže ispred Buckinghamske palače počinje u 11.30 pa neka vam to bude prva postaja. Svratite u Fotnum& Mason's na Piccadillyju na kavu ili ručak i pogledajte raskošnu dvoranu s hranom. Zatim kupujte od Bond Streeta do Oxford Streeta ili, ako je lijepo vrijeme, provedite poslijepodne opuštajući se u obližnjem Hyde parku.

3. dan Provedite jutro u Covent Gardenu, razgledavajući tržnicu i trgovine. Posjetite živopisni Neal Street Yard i sjednite na terasu Amphitheatre Restauranta u Kraljevskoj operi. Provedite poslijepodne diveći se bogatstvima Britanskog muzeja u obližnjem Bloomyburyju.

4. dan
Počnite dan krugom na londonskom oku. Zatim nastavite uz South bank, gdje možete obići Royal Festival Hall, National Theatre, Tate Modern i Shakespeareov Globe.

5. dan Krenite rano kako biste izbjegli redove ispred Towera. Poslije toga uvjerite se u raskošnu ljepotu Tower Bridgea, a zatim se ukrcajte na brod od Tower Piera do Greenwicha gdje možete ručati u pubu uz rijeku. Greenwich je zaštićeno mjesto Svjetske baštine UNESCO-a, dom Kraljevskog opservatorija, Pomorskog muzeja i broda Cutty Sark.

Što činiti, a što ne u Londonu

Za znamenitosti poput Towera rezervirajte karte unaprijed kako biste izbjegli duge redove.

Nemojte unajmljivati automobil jer ne vrijedi goleme frustracije, a javni je prijevoz sveobuhvatan i jednostavan.

Potražite besplatne koncerte u crkvama Cityja i West Enda u vrijeme ručka.

Nemojte paliti cigaretu, cigaru ili lulu. U Engleskoj je pušenje u zatvorenim javnim prostorima zabranjeno od 2007.

Želite li i sami biti dio spektakla kraljevskog vjenčanja te uživo doživjeti dio atmosfere, uključite se u nagradnjaču tportala. Tportal.hr i putna agencija Kompas romantičare i ljubitelje putovanja nagrađuju putovanjem u London u trajanju od pet dana u periodu od 27. travnja do 1. svibnja 2011. godine. Doživite jednu od najljepših svjetskih metropola i vjenčanje godine, a sve detalje o nagradnoj igri saznajte ovdje.