NAJBOLJI HOSTELI NA SVIJETU

Jeftini, a ugodni kao hoteli

05.03.2009 u 10:00

Bionic
Reading

U vrijeme globalne besparice hosteli su postali privlačna alternativa svjetskim putnicima. Istovremeno, broj hostela raste i sve su kvalitetniji, a mjesta koja posjetitelji najbolje ocijene dobivaju hostelske Oscare – Hoscarse. Ovogodišnji pobjednik uvjerljivo je Portugal

Prema glasovima 800 tisuća putnika, Svjetska hotelijerska organizacija iz Dublina (HOSCARS) nedavno je nagradila deset najboljih hostela na svijetu. U konkurenciji od 20 tisuća hostela diljem svijeta prva tri mjesta osvojili su hosteli u portugalskoj prijestolnici Lisabonu. Osim lisabonskih, u prvih deset našli su se još hosteli u Walesu, Poljskoj, Kini, Italiji i Španjolskoj.

Prema kritikama gotovo milijun članova, uglavnom globtrotera, popisi najboljih hostela objavljuju se i mjesečno na stranicama Hostelworld.com, gdje je za treći najbolji hostel u ožujku izabran zagrebački Fulir u najstrožem centru grada.

Blizina gradskih znamenitosti i događanja, kao i činjenica da za višestruko nižu cijenu od hotelske nude pristojan smještaj s doručkom, u hostele privlači sve više gostiju, a najbolji se trude ponuditi i druge sadržaje.

10 Hoscarsa 2009.

Dnevna soba u hostelu Rossio

1. Travellers House, Lisabon
Ovaj hostel za samo 18 eura po osobi nudi sve što svaki backpacker može poželjeti: čist i elegantan smještaj i izvrsnu lokaciju. Budući da se nalazi u staroj jezgri Lisabona, do svih se znamenitosti može stići laganom šetnjom. Travellers House se nalazi u 250 godina staroj zgradi, a gosti za samo 18 eura po osobi mogu uživati i u lounge klubu, biblioteci, glazbenoj slušaonici i dugim idejama iskusnih globtrotera.

2. Rossio Hostel, Lisabon
Nov novcati hostel u centru Lisabona. Njegova prednost je osoblje koje govori više stranih jezika, uvijek spremno priskočiti gostu u pomoć, kako bi mu boravak u Lisabonu bio što ugodniji. Za svoje goste organiziraju razna događanja, od filmskih priredbi do veselih zabava, pa je savršen za one koji na putu žele upoznavati nove ljude. Hvale ga i zbog odličnog doručka uključenog u cijenu od 18 eura.

3. Lisbon Lounge Hostel, Lisabon
Mjesto poznato po umjetnički uređenom interijeru, odličnim zabavama i nastupima DJ-a savršeno je za one koji žele uživati u modernom, ugodnom i opuštajućem okruženju. Atmosfera hostela je takva da se čak ni najželjniji zabave neće razočarati, pa je pogodan i za posjete zimi kada vremenski uvjeti ne dozvoljavaju cjelodnevno lutanje po gradu. Visoke ocjene zaslužio je i zbog čistoće te urednosti soba.

Riverhouse u Cardiffu

Smješten na obalama rijeke Taff i preko puta poznatog Millennium Stadiuma, sa 74 tisuće mjesta, u velškom Cardiffu. Hostel vode brat i sestra Abi i Charles, a pruža sve što možete poželjeti u hotelu, pa i malo više, poput besplatne kave i čaja tijekom cijelog dana. Ima i prekrasan vrt, a njegovo je osoblje i službeno proglašeno najboljim na svijetu, za što su primili posebnu nagradu.

5. Greg & Tom Hostel, Krakow
Poslovno carstvo dvojice prijatelja koji su svojim imenima nazvali i posao proširilo se na dva veća hostela i jedan manji smješten u stanu. Najveći, Greg&Tom 1, proslavio se, osim po nizu ugodnih pogodnosti kod smještaja, i po noćnim provodima uz poljske nacionalne specijalitete ili votku. Greg&Tom 2 ušminkaniji je i intimniji, dok su novootvoreni luksuzni apartmani idealan smještaj za vrlo malo novca.

Restoran u pekinškom hostelu

6. Sitting on the City Walls Courtyard House, Peking
Šesti najbolji hostel na svijetu otvoren je u tradicionalnoj kineskoj kući s dvorištem unutar zidina starog Pekinga, samo pet minuta hoda od  Zabranjenog grada, drevne rezidencije kineskih careva. Uz ugodne klimatizirane sobe, kafić, bar, restoran, biblioteku i trgovinu hostel gostima pruža cjelodnevnu uslugu i organizira izlete.

7. Academy Hostel, Firenca
Savršena kombinacija starog i modernog. Ispred palače hostela naći ćete se u svijetu renesanse, kako su je živjeli Da Vinci i Michelangelo, dok ćete u unutrašnjosti uživati u radovima suvremene umjetnosti.

Posljednja tri mjesta na ljestvici 10 najboljih zauzeli su hosteli Goodnight Backpackers Hostel u Lisabonu, Flamingo Hostel u Krakowu i Mambo Tango Backpackers u Barceloni.