ZA POSLOVNE LJUDE

Naučite kako se u kojoj zemlji trebate ponašati

22.03.2011 u 12:06

Bionic
Reading

Putujete poslovno u daleke zemlje? Nemojte si dopustiti da vam posao propadne zbog lošeg prvog dojma i naučite kako se trebate ponašati u zemljama u kojima se ne prakticira zapadnjački način ponašanja

Prilikom poslovnih susreta ljudi se najprije rukuju i na osnovi toga stvara se prvi dojam, koji je iznimno važan u poslovnom svijetu. To je tradicionalni običaj u zapadnim zemljama, no što je s ostatkom svijeta? Nema jedinstvenog odgovora jer poslovno ponašanje razlikuje se od zemlje do zemlje. Kako ne biste imali problema kada vas poslovni put odvede u neku od tih zemalja, donosimo vam mali popis pravila koja će vam pomoći da se bolje snađete u novom okruženju.

Kina
U Kini je prihvaćen zapadnjački način pozdravljanja – rukovanje. Međutim, imajte na umu da Kinezi ne vole kada im se jako stisne ruka te pretjerano dugo drmusanje ruku. Uz to, Kinezi lagano spuste pogled dolje, što je za njih znak poštovanja. Pripazite stoga da ih ne gledate predugo u oči jer će oni to doživjeti kao nepoštovanje.

Japan
U japanskim poslovnim krugovima prihvatljivo je rukovanje uz naklon. Jednako kao i u Kini, nemojte im predugo držati ruku i nastojte naklon obaviti skromno i što opuštenije kako ne bi izgledalo da se rugate.

Rusija
Rusi se obično pozdravljaju iznimno čvrstim rukovanjem. Uz to znaju čovjeka iznenaditi i vrlo srdačnim zagrljajem, ali i poljupcima u obraze. Najčešće to čine muškarci, dok su žene nešto rezerviranije. Imajte to na umu.

Francuska
Kao i u ostalim zapadnim zemljama, prakticira se rukovanje. Međutim, imajte na umu da se morate rukovati sa svim nazočnim osobama u prostoriji. U suprotnom, dobit ćete loše ocjene u pogledu prvog dojma.

Latinska Amerika
Ako vas poslovni put vodi u neku od zemalja Latinske Amerike, pripazite da vam rukovanje bude lagano, ali neka potraje nešto duže od uobičajenog. Naime, prebrzo povlačenje ruke smatra se odbijanjem.

Arapske zemlje
Muškarci u arapskim zemljama skloni su srdačnom ljubljenju u obraze koje prati lagano, ali nešto duže rukovanje. Dok razgovaraju, Arapi znaju stajati iznimno blizu sugovorniku, što često zna biti neugodno osobama koje nisu na to navikle. Ako ste žena, pustite Arapu da vam prvi pruži ruku jer neki se ne žele rukovati sa ženama pa da se ne dovedete u neugodnu situaciju.