ČITATELJI PIŠU

Užurbani ritam Londona

05.03.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Pojavi li se prilika koja vas može odvesti na nekoliko dana u London, svakako je prihvatite. London je prava svjetska metropola i nudi obilje doživljaja: nove vizure, nove zvukove, nove okuse. Ako želite, prepustite se dobro uigranim vodičima i turama, ali ako više volite sami izabrati što želite vidjeti, potrudite se, napravite plan i krenite, jer i to što London nećete vidjeti s gornje palube popularnih doubledeckera ima svojih prednosti

Napravite popis mjesta koja želite vidjeti jer ni uz najbolju volju sva zanimljiva mjesta nećete uspjeti posjetiti. Naravno, pratite prognozu. Dobrim planiranjem i kišni dan možete kvalitetno provesti u nekom od brojnih muzeja ili galerija, dok ćete za lijepog vremena fotoaparat ili kameru nerado odlagati.

Nabavite plan podzemne željeznice. Popularni Tube najbrže i najelegantnije dovesti će vas u blizinu onoga što želite vidjeti. Naravno, upoznajte se s imperijalnim mjernim sustavom, jer su udaljenosti na planovima u većini slučajeva označene upravo tako. Ako se odlučite London doživjeti pješice, razlika između prehodanog kilometra i milje dobiva na značaju sa svakim korakom.

Nakon godina borbe sa zagađenjem zraka, današnji London toliko se udaljio od etikete grada koji je izmislio izraz smog da možete bezbrižno uživati na otvorenom. Zbog toga sam veći dio vremena proveo šećući gradom i tražeći zanimljive motive koji oblikuju London, grad koji ima vlastitu povijest, a u isto vrijeme i odražava povijest svijeta do današnjih dana. Slijedi samo dio onoga što sam doživio u vrlo upečatljivom putovanju...

London, kao dobar domaćin, brine se da vam boravak bude ugodan. Prvo na što želi upozoriti svakog gosta je smjer iz kojeg dolazi promet. Potpuno je nevažno obilazite li mnogobrojne atrakcije pješice ili na neki drugi način, želite li prijeći ulicu, signalizacija je prilagođena svim vrstama i načinim kretanja gradom.

Od trenutka kada je postavljen, na prijelazu u novo tisućljeće, London Eye privlači turiste neovisno o dobu dana ili godine. U vožnji koja traje nešto više od 30 minuta, u najvišoj točki dosegnut će te 135 metara i time nadvisiti sve građevine u blizini, a obrisi grada gube se na horizontu. Ni Big Ben, koji se nalazi na suprotnoj obali Temze, nije tome ravan, a ipak sa svojih skoro 100 metara visine djeluje impozantno kad se nađete ispred njega.

Možda zbog toga što British Museum dozvoljava zainteresiranim posjetiteljima fotografiranje pohranjenog blaga, u njemu je uvijek gužva kao da ste na stanici Waterloo u vrijeme jutarnje špice. Oko jednog od poznatijih eksponata, Kamena iz Rozete, stalno se tiska veliki broj zainteresiranih sa svih pet kontinenata.

Krenete li predloženim redom obilaziti izloške, to je putovanje kroz vrijeme koje počinje u pretpovijesnim vremenima. Upoznat će te Asirce, Babilonce, Egipćane, antičku Grčku i Rim. A još ste uvijek u prizemlju institucije u kojoj su koncentrirani vrhunski dosezi rada ljudskih ruku. Jednostavno se morate pokloniti umjetnicima koji su u davna vremena znali iz kamena osloboditi pokret ili u kamen zapisati postojanje cijelih civilizacija.

Kada i izađete iz mnogobrojnih muzeja ili galerija, za radoznalo oko ništa se promijenilo nije. London je zapravo i galerija i muzej na otvorenom. Impozantne zgrade, spomenici velikanima. Abraham Lincoln, Winston Churchill, kraljica Viktorija.

A tek lavovi, ti simboli moći iz vremena britanskog imperija! Nalaze se posvuda u gradu. Lav je pod nogama Olivera Cromwella ispred monumentalnog zdanja parlamenta. Lavovi su na trgu ispred Buckinghamske palače. Najveći su oni na trgu Trafalgar Squareu. Ali ni njihova veličina nije dovoljna da bi zastrašila hrabru generaciju koja je na svijet došla u ovom tisućljeću.

U šetnji gradom nije ništa neobično naići na žive spomenike vremena u kojem je pjesmom bilo moguće mijenjati svijet. Ako ste štovatelj glazbe koju su stvarali, prijeđite ulicu na najpoznatijoj zebri na svijetu. Ostavite i svoju poruku na zidu ograde studija u kojem su snimili tolike hitove. Ako pak imate neki nerješiv problem, znate kome se treba obratiti. Najpoznatiji svjetski detektiv i dalje stanuje na poznatoj adresi.

Imate li na raspolaganju malo više vremena, odvojite dan i posjetite Greenwich. Na šetnju možete krenuti iz grada tunelom ispod Temze. Foot Tunnel izgrađen je 1902. i pružit će vam zanimljiv osjećaj prolaska i zvučnu kulisu kad znate da iznad vas teče snažna rijeka.

Pomorski muzej i planetarij nisu bez razloga mjesta koja treba posjetiti. Ako želite vidjeti kako Time Ball označava točno vrijeme, morate biti u blizini Flamseed Housea u 13 sati. Ali pravi 'must see' je nulti meridijan koji se nalazi ispred samog kraljevskog opservatorija. Prema njemu se računaju svi ostali meridijani i vremenske zone kojima je uređen naš planet. Poznata vam je kratica GMT - Greenwich Mean Time.

Nije samo London Eye impozantan u svojoj veličini i dosegu tehnološkog razvoja našeg vremena. U gradu postoje i drugi dokazi da su graditelji prošlih vremena, uz važnu funkcionalnost, stvarali ljepotu koja i danas izdržava test vremena. Nemojte propustiti pješke prijeći Tower Bridge i posjetiti nedaleki Tower of London.

Naravno, ne prate svi stanovnici Londona užurbani ritam kojim kuca srce grada. Na periferiji ima ljudi kojima putovanje od polazišta do odredišta ne mora proteći u najkraćem mogućem vremenu.

Nijedno putovanje nije potpuno ako putujete sami. Doživljaji i sjećanja koja ostaju upečatljiviji su ako ste ih dijelili s nekim posebnim. Igrom riječi moje putovanje najtočnije se može opisati kao: došao sam, vidio i želim se ponovno vratiti.