VODIČ ZA TURISTE

Saznajte koji su najpovoljniji europski gradovi

25.02.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Portal za jeftina putovanja priceoftravel.com sastavio je europski bekpekerski indeks za ovu godinu, a ocijenjeno je 40 gradova na Starom kontinentu. Očekivano, na vrhu liste preporuka su stare metropole europskog istoka, no dobre su ocjene dobili i neki od tradicionalno najskupljih gradova svijeta, poput Londona ili Reykjavika

'Nepotrebno je reći da u neki grad treba otputovati samo zato što je jeftin ili da ga treba izbjegavati jer je skup', kažu autori ovogodišnjeg bekpekerskog indeksa sastavljenog na temelju usporedbe cijena osnovnih putnih troškova.

Krakow

Slijedi popis prvih 11 gradova u kojima omjer uloženog i dobivenog ide u korist turista.

Krakow

Iako ga još uvijek nepravedno doživljavaju kao mjesto izvan uobičajene europske turističke rute, taj grad pruža najbolje od tzv. klasične Europe. Predivne utvrde, dvorci, palače, trgovi i katedrale mogu se razgledati bez gužvi kakve su, primjerice, u Pragu, a i cijene su još uvijek niže nego drugdje. Krakow ujedno ima odličnu turističku infrastrukturu s pristupačnim hotelima, hostelima, barovima i restoranima.

Budimpešta

To je još jedno mjesto gdje su cijene, iako nešto više nego u Krakowu, osjetno niže od ostatka Europe. Ujedno je Budimpešta vizualno izuzetno impresivan grad koji obiluje znamenitostima i turističkim sadržajima. Kraljevska palača na Budimu i gradsko središte Pešte nezaobilazna su turistička odredišta, kao i jedinstvene kupke nastale oko termalnih izvora. Teška kuhinja na bazi paprike možda se neće svidjeti svima, ali onima što vole začinjenu hranu predstavljat će pristupačan izvor zadovoljstva.


Turske sapunice privlače sve više hrvatskih turista u Istanbul
Istanbul
Jedan od najvećih i povijesno najznačajnijih gradova posljednjih je godina sve skuplji, ali je i dalje povoljan u odnosu na metropole sjeverne Europe. Preplavljen egzotičnim tržnicama, džamijama, katedralama i ostalim znamenitostima, Istanbul je metropola koja se brzo mijenja, ali je i dalje prilično drugačija od ostatka Europe. Dijelom i zbog činjenice da se nalazi i na azijskom tlu.

Prag
Istina je da Prag više nije ni približno jeftin kao nekad, kao i da je prepun turista, ali to ne znači da se u njemu ne može provesti relativno jeftino. Umjesto u skupim hotelima, noćiti se može za osjetno manje novca u hostelima ili privatnim sobama za one kojima se ne sviđaju mladenačke spavaonice. Pivo je odlično, a još je uvijek i jeftino izvan turističkih ulica, gdje stranci rjeđe zalaze. Ista je priča i s hranom pa pri odabiru restorana pokušajte pronaći mjesto gdje umjesto turista zalaze lokalci.

Bruges
Premda spada u tradicionalno skup dio europskog kontinenta, Bruges može biti vrlo pristupačan. Zahvaljujući velikom broju hostela, taj srednjovjekovni grad ima mjesta za tisuće backpackera i 'običnih putnika' koji žele proći jeftinije. Želite li spustiti cijenu boravka, važno je tek izbjeći najskuplje ljetne mjesece. Cijeli se grad može razgledati za svega nekoliko dana, no zbog ugodne atmosfere odlično je odredište i za dulji boravak.

Lisabon je jako pristupačan grad
Lisabon
Portugalsku prijestolnicu mnogi uspoređuju s Madridom ili Barcelonom, no Lisabon je, osim sličnosti zbog pristupačnih cijena, potpuno drugačiji od svih velikih gradova u Španjolskoj. Osim u hostelima, smještaj se za normalnu cijenu može pronaći i u mnogim pansionima ili manjim hotelima. Također, grad vrvi pristupačnim restoranima i barovima, a i bogat noćni život neće vas natjerati u bankrot.

Berlin
Neobično je da je toliko godina nakon njemačkog ujedinjenja Berlin ostao toliko jeftiniji od, primjerice, Münchena ili Hamburga. Tajna leži u činjenici da je polovina grada nekada bio istočni Berlin s desecima tisuća komunističkih građevina koje su danas izvor jeftinog smještaja. Pored pristupačnih hostela i pansiona, moći ćete uživati u trendovskim galerijama i neobičnim barovima u kojima su cijene ostale iste kao u nekadašnjem istočnom bloku.

London
Mnogi doživljavaju London najskupljim gradom u Europi. U nekim slučajevima to jest, ali i ne mora biti. I dok su mnoge stvari izuzetno skupe (riba i krumpirići, naprimjer), tijekom cijele godine može se pronaći smještaj po izuzetno popularnim cijenama. Za razliku od ostalih turističkih gradova, posjetitelji u Londonu neće morati trošiti na muzeje koji su besplatni, a situaciju olakšava i pad vrijednosti britanske funte koja je pod utjecajem krize oslabila u odnosu na euro.

Nakon što je kriza iz temelja prodrmala Island, Reykjavik je postao osjetno jeftiniji nego ranije
Reykjavik
Nije istina da je Reykjavik jeftin, no činjenica je da je posljednjih godina osjetno jeftiniji nego ranije. Kako su cijene pale zbog krize, pravo je vrijeme za posjet, tim više što se gospodarska situacija na Islandu popravlja pa je za očekivati da će se i cijene vratiti na staro. Glavni grad odlično je polazište za obilazak otoka do kojeg se, također zahvaljujući krizi, vrlo jeftino može doputovati zrakoplovima IcelandAira i Iceland Express Airlinesa.

Atena
Iako nije ni približno jeftina kao nekada, Atena je zbog znamenitosti na Akropoli i dalje privlačna velikom broju turista. Situaciju popravlja i mogućnost povoljnog smještaja na lokacijama koje su u središtu svega što vrijedi vidjeti. No s obzirom da je za razgledavanje Atene dovoljno nekoliko dana, metroom se iz središta grada možete uputiti do luke Pirej, a od tamo na neki od sunčanih otoka.

Madrid
U odnosu na Francusku ili Njemačku, cijela je Španjolska izuzetno jeftina, uključujući glavni grad Madrid, gdje su cijene ipak nešto više nego u provinciji. Španjolska metropola uglađena je i uredna cijelog dana, no navečer počinje zabava i sve se mijenja. Oni koji ne mogu dočekati kasne noćne sate tijekom dana se mogu zadovoljiti čašom piva ili vina u brojnim kafićima ili pak prigristi nešto u jeftinim tapas barovima na svakom uglu.