JEDINSTVENA MJESTA

Otoci koje morate posjetiti

18.02.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Istražitelji Budgettravela pretražili su svijet u potrazi za najljepšim otocima koje bi trebao posjetiti svaki ozbiljan putnik. Svako od tih mjesta ima nešto što se ne može naći nigdje drugdje – od umjetno stvorenog arhipelaga do prirodnih ljepota ili vrućih izvora zbog kojih su bili poznati još u rimsko doba

Bez obzira na to tražite li netaknutu prirodu, kulturne znamenitosti ili želite otkriti nove gastronomske doživljaje, ova mjesta pružaju sve o čemu ste oduvijek sanjali.

Otok Vieques
Vieques
Kada je američka mornarica 2003. napustila ovaj otok u sjevernoistočnim Karibima, nakon više od 60 godina, iza sebe je ostavila netaknutu prirodu. Iako je nekada služio kao poligon za vježbanje bombardiranja, Vieques je danas prirodni rezervat. Uz nekoliko velikih hotelskih kompleksa smještaj se može pronaći i u manjim i romantičnijim pansionima. Jedan od njih je i Great Escape B&B gdje se doručak poslužuje uz bazen. Otok u sastavu Potorika ima manje od 10 tisuća stanovnika i tek dva značajnija grada - Isabel Segunda na sjevernoj strani i manji Esperanza na jugu.

Bali
Iako posljednjih godina spominjan kao popularna turistička destinacija, Bali je među hinduistima poznat i kao mjesto duhovnosti nazivan 'otok bogova'. Jedan od 17 tisuća otoka indonezijskog arhipelaga, Bali je jedini s hinduističkom većinom. Još više zapanjuje činjenica da se razne duhovne proslave tamo organiziraju gotovo svakoga dana. Tri hinduistička hrama u mjestu Besakih preživjela su čak 1.963 vulkanske erupcije koje su uništile okolna sela. Mještani to još uvijek doživljavaju kao čudo, pa dolaze na redovita hodočašća. No, osim na svetim mjestima, duhovni se mir na Baliju može naći i u rižinim poljima ili zalascima sunca koji zabljeskuju Indijski ocean.

Otoci arhipelaga Chiloe - zbog izolacije njihova povijest, običaji i način života imaju malo veze s onima na kopnu ili bilo gdje drugdje na svijetu
Ischia
Ovaj vulkanski otok u napuljskom zaljevu od davnina je poznat po svojim termalnim izvorima, pa turiste privlači već dvije tisuće godina. Grci, Rimljani i Turci brzo su otkrili da vrući izvori ljekovito blato s Ischie može olakšati bolove u mišićima ili jednostavno opustiti tijelo. I današnji putnici rado odlaze na masaže, blatne i geotermalne kupke u terme Giardini di Poseidon, odakle mogu nastaviti istraživanje otoka koji je, osim po vinima iz lokalnih vinograda, poznat po Aragonskom zamku podignutom prije nego što su na ta područja došli Rimljani.

Chiloe
Otoci arhipelaga Chiloe nisu toliko udaljeni od obala matičnog Čilea, no zbog izolacije njihova povijest, običaji i način života imaju malo veze s onima na kopnu ili bilo gdje drugdje na svijetu. Lokalni poljoprivrednici i dalje čuvaju stara vjerovanja o patuljcima, vješticama i duhovima koji nastanjuju šumska područja. Velike prašume zaštićene su kao nacionalni park, dok znanstvenici u Tihom oceanu istražuju i štite dupine, pingvine, vidre i najveći bića na svijetu - plave kitove. U glavnom gradu Castru naručite jelo od školjki, mesa i krumpira 'curato' i pogledajte rukotvorine od drveta i šarene haljine od čileanske vune. Stanovnici još žive u tradicionalnim kućama postavljenim na trupcima iznad mora, dok isusovački misionari lokalne materijale i graditeljske tehnike koriste i za izgradnju svojih kapela.

Bora Bora

Peneng Georgetown poznat je kao prijestolnica hrane u kojoj se miješaju okusi malezijske, kineske, indijske i europske kuhinje

Želite li obići idilične otoke u Francuskoj Polineziji Bora Bora će ispuniti sva vaša očekivanja. Čak je i romanopisac James Michener, koji je radnju mnogih svojih djela stavio na područje južnog Pacifika, kazao da je Bora Bora jedan od najljepših otoka na svijetu. Otok je okružen lagunom i koraljnim grebenom, a u sredini mu je ostatak nekadašnjeg vulkana na koji podsjećaju dva planinska vrha Pahia i Otemanu. Budući da otok uglavnom posjećuju imućniji europski, američki i japanski turisti, smještaj je otmjen, ali i vrlo skup.

Penang
Najveći grad malezijskog otoka Peneng Georgetown poznat je kao prijestolnica hrane u kojoj se miješaju okusi malezijske, kineske, indijske i europske kuhinje. Ljubitelji hrane obilazak trebaju početi od tržnice Ayer Itam, gdje mogu kušati mnoštvo jela na bazi riže, tjestenina, riba, školjki, piletine, svinjetine, povrće, jaja i kokosa. Probajte i 'lor bak' - prženu, mariniranu mljevenu svinjetinu s čilijem, 'lok-lok' – ražnjiće od morskih plodova, mesa i povrća te 'ikan bakar' – ribu mariniranu u začinima i kokosovom mlijeku, zamotanu u lišće banane i pečenu na žaru. Zanimljiv spoj kultura očituje se u lokalnoj arhitekturi. UZ sve to otok ima divne plaže, mala ribarska sela i mnoštvo hramova, džamija i crkava.

Uskrsni otoci

Uskrsni otoci - ne zna zašto je 900 gigantskih kamenih monolita razbacano diljem otoka usred južnog Pacifika

S najbližim kopnom udaljenim više od 3.500 kilometara, Uskrsni otoci jednako su daleki kao i misteriozni. Nitko točno ne zna zašto je 900 gigantskih kamenih monolita razbacano diljem otoka usred južnog Pacifika, tim više što te velike kamene glave ne znaju govoriti. Poznati pod nazivom 'moai', ti su tihi stražari Uskrsnih otoka visoki u prosjeku oko 134 metara i teški 14 tona. Većina ih, međutim, više ne stoji uspravno jer su u građanskim ratovima tijekom 17. i 18. stoljeća srušeni i ostavljeni potrbuške. Najviše kipova smješteno je oko vulkanskog kratera Rano Raraku, a i danas otvaraju mnoga pitanja ne samo radoznalih turista nego i stručnjaka.

Galapagos
Poznate kornjače s Galapagosa ljubiteljima životinja nisu jedini razlog da se upute na ovaj otok. Tu je još više od 500 životinjskih vrsta koje ne može pronaći nigdje drugdje. Upravo su endemske vrste na Galapagosu oduševile Charlesa Darwina i nagnale ga na razmišljanje koje je urodilo razradom teorije evolucije. Većina vrsta koje su nadahnule Darvina i danas se mogu vidjeti na ovom otoku, u prvom redu morski lavovi, pingvini, albatrosi... Zato je većina otočja smještenog tisuću kilometara zapadno od Ekvadora prije više od 40 godina proglašeno nacionalnim parkom.

Umjetni Otok-palma
Umjetni arhipelag ispred obala Dubaia prvo je otočje na svijetu koje je stvorio čovjek. No, iako je namijenjeni isključivo zaradi novca (kada se zalihe nafte istroše), Otok-palma u Dubaiju, jedno je od najljepših i najraskošnijih arhitektonskih čuda današnjice. Ako se sve realizira prema planu, umjetni otoci će postati 'igralište' Bliskog istoka, rezidencija bogatih s najotmjenijim hotelima i šoping centrima.