BRITANCI PREPORUČUJU

Šolta među šest najljepših europskih manje poznatih otoka

09.02.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Čini se da Britanci našoj zemlji u posljednje vrijeme rade bolju reklamu nego što to sami činimo, a turistička sezona još nije ni blizu početku. Britanski list Telegraph uvrstio je Šoltu među šest najljepših manje poznatih europskih otoka koje svakako treba posjetiti

Novinarka Francesca Syz, koja se već godinama bavi isključivo putovanjima i putopisnim reportažama, objavila je u britanskom listu Telegraph popis od šest relativno nepoznatih europskih otoka koje svakako treba posjetiti.

Osim Šolte, na popisu se našao mali švedski gradić Marstrand, grčko mjesto Monemvasia, Isola la Maddalena na Sardiniji, Ile de Porquerolles kraj svjetski poznatog St. Tropeza te jedan od najvećih njemačkih otoka, smješten u Sjevernom moru, Sylt

Britanska je novinarka napisala da djelomice zbog krševitosti, a djelomice zbog blizine Splita turisti često biraju poznatije i udaljenije otoke, nepravedno zanemarujući Šoltu koja je usred dalmatinskog arhipelaga ostala 'prekrasno netaknuta, ali je i dalje dom žive ribarske zajednice te funkcionalnih vinograda i maslinika'.

Syz se očito potrudila istražiti i povijesnu pozadinu otoka jer u tekstu piše da su Splićani Šoltu često koristili za bijeg ljeti, a kao primjer navodi rimskog cara Dioklecijana, 'čija je palača iz 4. stoljeća u centru Splita jedna od najvažnijih povijesnih zgrada u gradu', a koji je često odlazio pecati u uvalu Nečujam gdje je izgradio i toplice.

Dalje poimence navodi mjesta na Šolti, kao i karakteristike po kojima su poznata, a kao najljepše mjesto na otoku spominje Maslinicu 'u jednoj od najzaštićenijih uvala na Jadranskoj obali'.

Šolta je, prema riječima novinarke, idealna za sve one koji traže dašak jednostavnog otočkog života.