NEVENA RENDELI

Na putovanjima ne štedim na poklonima i izlascima

10.03.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Voditeljica Nevena Rendeli obožava putovati, pa je tako već posjetila Tajland, Francusku, Nizozemsku, Rusiju, a na dvotjednom putovanju obišla je dio Kanade i SAD-a. Na putovanjima najradije kupuje odjeću mladih dizajnera zemlje u kojoj se nalazi te uživa u posjetima povijesnim mjestima na kojima su se družili književnici, umjetnici i filozofi. Otkrila nam je i koje su joj se neugodnosti događale na putovanjima, koje bi zemlje još htjela posjetiti te kojim prijevoznim sredstvom najradije putuje

Kada i kako je počela vaša strast za putovanjima?
Kažu priče, ja se ne sjećam, kad sam imala tek mjesec dana. Naime, rođena sam krajem svibnja i mama Dalmatinka zaželjela se mora već u srpnju pa smo avionom letjele do Zadra i onda autom do Pirovca. Otada nisam stala letjeti i voziti se.

Koje ste sve zemlje posjetili?
Uf, to je jako teško pitanje, iako se dečko i ja često ulovimo u natjecanju tko je posjetio više. On vodi ako se broje američke države, a ja sam u prednosti s europskima.

Volite li više putovati ljeti ili zimi?
Definitivno ljeti. Zapravo, idealno vrijeme za putovanja je svibanj ili lipanj. Bilo bi zgodno kad bih uspjela i siječanj provoditi na putovanju u toplijim krajevima, ali zasad to još nisam uspjela.

Kako se pripremate za put? Jeste li tip avanturista ili volite da sve bude isplanirano?
Obavezno kupim vodiče, ali najčešće tek kad stignem u zemlju koju posjećujem. Dakle, više sam kampanjac nego pravi organizator.

Svaki posjet Parizu za nju je idila
Koju biste zemlju u ovom trenutku najviše htjeli posjetiti i zašto?
Trenutno bih najradije u Južnu Ameriku. Brazil, Argentina, Venezuela, svejedno mi je, važno da se priča španjolsko- portugalski i da ima latino utjecaja. Voljela bih i do Indije.
Koje vam je bilo najljepše putovanje dosad?
Dvotjednoputovanje po Sjedinjenim Državama i Kanadi je bilo divno, ali isto takoi ljetovanje na Tajlandu nije bilo loše. Svaki posjet Parizu je idila.Teško je izdvojiti samo jedno, najčešće su najdraža putovanja vezana uzosobe s kojima putujem ili koje upoznam na putovanju.

Imate li neki ritual na putovanjima, donosite li iz svake zemlje suvenir ili nešto slično?

Osim vodiča u koji obavezno upisujem neke bilješke i primjedbe, obožavam kupovati odjeću na putovanjima, i to najčešće neke mlade dizajnere iz zemlje koju posjećujem. Volim kad me odjeća svakodnevno podsjeća na putovanja.

U kojoj zemlji su vam ljudi ostavili najbolji dojam i zašto?

Na posljednjem putovanju su me razveselili Crnogorci, prije toga Nizozemci, ali na mene uglavnom većina ostavi dobar dojam, malo su me živcirali Nijemci u Berlinu i malo Rusi u Moskvi, ali ništa što se nije dalo podnijeti.

Jeste li imali nekakvih neugodnosti? Možete li opisati jednu?
Na Tajlandu se nikako nisam mogla naviknuti na klimu pa sam nakon nekoliko dana povraćanja odlučila izaći iz sobe i prošetati, no u Bangkoku me zapljusnuo takav smrad da sam na prvom uglu opet sve izrigala. Nezgodno je bilo to što je odmah pokraj bio štand s hranom (Tajlanđani sve prodaju na ulici), a na moje duboko ispričavanje, čiča je samo odmahnuo rukom kao da je najnormalnija pojava da mu se netko ispovraća pokraj hrane. U Mađarskoj sam otišla vlakom u krivom smjeru jer ama baš nitko u vlaku nije govorio engleski, a ja, pogađate, nisam razumjela ni riječi mađarskog.

U kojoj biste zemlji osim u Hrvatskoj voljeli živjeti?
U Francuskoj, Španjolskoj, Italiji, Engleskoj, kad malo bolje razmislim, živjela bih gotovo u svakoj zemlji u kojoj razumijem jezik i koja ima more.

Privlače li vas više istočne ili zapadne zemlje?
Podjednako. Privlače me sve zemlje u kojima nisam bila, a i neke u kojima sam već bila.

Na što najviše na putovanjima trošite novac?

Na izlaske i poklone za obitelj. Ne štedim kad putujem.

Koji biste gastro specijalitet s putovanja izdvojili kao najbolji i zašto?
Jastozi na naglo za par dolara su mi ostali u sjećanju, ali moram priznati da ih mi puno bolje spremamo.


Nevena je uživala i u Moskvi
Koliko vam treba da isplanirate put, ili spadate u one koji se odluče u jedan dan?
Da, ako netko drugi isplanira put. Ja puno pričam, ali kad treba putovati, najradije bih da netko drugi odluči umjesto mene.

Čime najradije putujete, avionom, autobusom, autom ili vlakom i zašto?

Avionom, brzina, udobnost. Vlakom sam jedno vrijeme putovala često u Mađarsku i iako sam valjda u to doba pročitala najviše knjiga, ne volim vlakove (jednom sam otišla u krivom smjeru), autobus mrzim još od maturalca i 36-satnog putovanja do Španjolske, a auto je OK za kraće relacije. Nedavno smo autom išli na skijanje u Francusku i to ne bih više ponavljala.

Što obavezno posjetite u svakom gradu?
Mjesta koja su posjećivali poznati filozofi, umjetnici i književnici, poput kavane Deux magots u Parizu.

Savjet našim čitateljima, koju bi zemlju svakako trebali posjetiti i zašto?

Meni je trenutno napet Novi Zeland jer mi se prijateljica upravo vratila odande prepuna pozitivnih iskustava. Posljednje sam na putovanju bila u Berlinu pa bih taj grad definitivno preporučila. Multikulturalan je, urban i prepun zanimljivih mjesta za izlaske, partijanje i posjete.