FROMMER'SOV IZBOR

Top lista najpoželjnijih mjesta za odmor

17.12.2010 u 07:59

Bionic
Reading

Kraj godine vrijeme je kada turistički vodiči svojim čitateljima predlažu najbolje destinacije za iduću sezonu. Nakon Lonely Planeta, popis najpoželjnijih mjesta za odmor objavio je i Frommer's, američki vodič koji je osvojio naklonost čitatelja savjetima kako putovati sa što manje novca

Hokaido, Japan

Dugina polja na Hokaidu

Najsjeverniji japanski otok dugo je vremena bio krajnja granica za građane te otočne zemlje, a samim tim i relativno nepoznat posjetiteljima. U posljednje vrijeme imidž Hokaida se mijenja. S najvećim otokom Honshuom spaja ga podvodni tunel, a turistima su zanimljivi i još uvijek aktivni vulkani.

Obalno područje Kenta, Engleska
Manje od dva sata vlakom od Londona nalazi se obalno područje s dugim pješčanim plažama, od kojih mnoge imaju plavu zastavu, s privlačnim morskim gradićima. Većina turista dolazi na produljeni vikend  te uživa u restoranima i šarmantnim hotelima.

Taipei, Tajvan
Kako interes za kinesku kulturu raste diljem svijeta, turisti se sve više okreću Taipeiju, koji je prepoznat kao osvježavajuća i dostupna metropola. Grad je fascinantna kombinacija tradicionalnog i ultramodernog pa nije neobično vidjeti da kraj užurbanog poslovnog čovjeka projuri budistički redovnik na skuteru.

Doha, Katar
Prijestolnica malene nacije u Perzijskom zaljevu leži na najvećem izvoru prirodnog plina, zbog čega se može pohvaliti najvećim prihodom po glavi stanovnika na svijetu. Osim po nafti, plinu i luksuzu, Doha je poznata i kao sjedište svjetske TV mreže Al Jazeere.

Stockholm - Venecija sjevera
Stockholm, Švedska
'Venecija sjevera' mjesto je gdje se dodjeljuje Nobelova nagrada i svi pjevuše hitove legendarnog benda ABBA, okruženi jedinstvenim švedskim dizajnom. No ono što je Stockholm vinulo u turistička nebesa knjige su popularnog pisca Stiega Larssona te likovi iz njegove trilogije 'Millennium'.

Otok Ponza, Italija
Osim što je glavni otok arhipelaga Pontin, Ponza je od jedno od najprirodnijih, najljepših i najzabavnijih mjesta u Italiji. Istovremeno, dovoljno je udaljen od kopna te se očuvao od nedaća masovnog turizma.

Rio de Janeiro, Brazil
Iako se teško može nazvati nepoznatom ili neotkrivenom destinacijom, Rio de Janeiro polako se odmiče od imidža sunca, mora i sambe te se počinje profilirati kao metropola glamura i profinjenosti. Tome sigurno doprinose i pripreme za Olimpijadu 2016.


Plaža u kostarikanskom turističkom raju Puerto Vieju
Puerto Viejo, Kostarika
Puerto Viejo je najpoželjnije mjesto kostarikanske karipske obale. Uz domaće turiste, ljepote tog mjesta okruženog plažama, rijekama i prašumama sve češće otkrivaju surferi i backpackeri. Nažalost, još uvijek nije velik broj posjetitelja koji se odluče za posjet južnoj karipskoj obali.

Poluotok Cesme, Turska
Još prije desetak godina to je mjesto na Egejskom moru bilo sinonim za prljav pijesak i neuredne obiteljske pansione. No vremena se mijenjaju, pa se odmaralište za radničku klasu iz grada Izmira pretvorilo u pravu turističku senzaciju.

Nacionalni park Nahanni, Kanada
Da se mora izabrati najbolje iskustvo u divljini u toj državi, sigurno bi to bila vožnja rijekom Nahanni. Nacionalni park Nahanni može se pohvaliti činjenicom da je bio prvi na UNESCO-vom popisu svjetske baštine i jedno od rijetkih zaštićenih područja čija se površina povećala.