Manje soli, a isti okus

Proizvodi PIK-a Vrbovec od sada sadrže 25% manje soli

29.09.2016 u 09:00

Bionic
Reading

Manje soli više je za naše zdravlje

Prepoznajući potrebe potrošača za zdravijim, a jednako kvalitetnim i ukusnim proizvodima, PIK Vrbovec otišao je korak dalje te potvrdio da je inovativna kompanija koja prati trendove i prilagođava se tržištu. Vodeći se smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, ali i slijedeći strategiju Republike Hrvatske o smanjenju prekomjernog unosa kuhinjske soli, PIK Vrbovec prvi je u Hrvatskoj predstavio mesne proizvode sa smanjenim udjelom soli. Tako proizvodi pod brendom PIK od sadasadrže 25 posto manje solia istog su prepoznatljivog okusa i vrhunske kvalitete.

Zašto smanjiti unos soli?
Hrvatski građani u prosjeku dnevno unesu 11,6 grama kuhinjske soli, što je dvostruko više od preporučenog dnevnog unosa koji iznosi pet, šest grama. Unatoč tome, većina građana smatra da ne jede preslanu hranu, a brojna istraživanja potvrđuju da je jedan od glavnih razloga nedovoljna educiranost i svjesnost o štetnim učincima prekomjernog unosa kuhinjske soli.

Jeste li znali?
•Prekomjeran unos soli u organizam vrlo je često uzrok dijabetesa, pretilosti, srčanih, bubrežnih i plućnih bolesti.
•Smanjenje unosa soli na preporučenu dnevnu dozu pomaže u smanjenju krvnog tlaka i rizika od kardiovaskularnih bolesti te moždanog i srčanog udara.
•Ukoliko bi se potrošnja soli smanjila na preporučene količine, globalne procjene govore da bi se moglo spasiti preko 2,5 milijuna života godišnje.


Kako smanjiti prekomjeran unos soli?
Najveću količinu soli u organizam unosimo nesvjesno kroz hranu, a uz nekoliko jednostavnih trikova moguće je ograničiti prekomjeran unos soli:
• kod pripreme jela veliku žlicu za dodavanje soli zamijenite manjom
• probajte hranu prije soljenja
• maknite soljenku sa stola
• poigrajte se začinima koji će nadomjestiti sol te uobičajena jela učiniti drugačijima, no prije svega zdravijima
• čitajte deklaracije i birajte proizvode s manjim udjelom soli.

Cijeli asortiman mesnih prerađevina pod brendom PIK od sada sadrži 25 posto manje soli u odnosu na proizvode prije smanjenja. Redukcija soli nadogradnja je PIK-ovog projekta MANJE JE VIŠE koji tržištu jamči proizvode bez pojačivača okusa, bez umjetnih bojila, bez glutena i bez soje, a od sada i sa smanjenim udjelom soli. Ako želite znati što jedete, birajte PIK!