100 GODINA OKUSA

Retrospektivna izložba u MSU-u Zagreb: Vremeplov kroz Zvijezdine proizvode

22.09.2016 u 09:00

Bionic
Reading

Kako su izgledali Zvijezdini proizvodi nekad, pogledajte na izložbi u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu do 27. rujna

U povodu proslave 100 godina tvrtke, Zvijezda je u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu postavila retrospektivnu izložbu koja otvorena je za javnost od 20. do 27. rujna, a ulaz za sve posjetitelje je besplatan.

Stoljeće u kojem su Zvijezdini proizvodi okusom i kvalitetom doprli do domova gotovo svakog kućanstva diljem Lijepe naše, Zvijezda je proslavila vremeplovom kroz ključne godine koje su je dovele do priznanja kojim se danas ponosno može pohvaliti.

Retrospektiva Zvijezde kroz 100 godina nudi pogled u prošlost kroz proizvode, postere i ostale materijale s kojima su živjele generacije hrvatskih kućanstava pa je tako posjet MSU-u odlična prilika za sve ljubitelje marketinga, dizajna, i naravno Zvijezdinih proizvoda.

Povedite mamu ili baku na izložbu, jer one će prepoznati proizvode iz daljnje prošlosti, sigurno se s nostalgijom prisjećajući kako su nekad pripremale jela.


Od 1916. do 2016.
Domaća proizvodna kompanija, čije su vrijednosti utemeljene na tradiciji, izvrsnosti i inovativnosti, osnovana je u Zagrebu 15. rujna 1916. kao Prva tvornica ulja. Od samih je početaka postavljala standarde u svom proizvodnom segmentu te pomicala granice, predstavljajući najprije domaćem tržištu margarin 1956., a zatim već 1959. i prvu majonezu.

Godinu 2016., u kojoj se slavi 100 godina uspješnog poslovanja, Zvijezda je obilježila i novim proizvodima – Zvijezda majonezom s okusom slanine, gotovim umacima na bazi rajčice te novom ambalažom Margo namaza, a njezini brendovi - margarin, majoneza i ketchup, ove su godine nagrađeni Best Buy medaljom i prvi su izbor domaćih potrošača zbog čega opravdano koristi slogan 'Ili Zvijezda, ili ništa'.

Ključne godine u povijesti kompanije

•15. rujna 1916. osnovana Prva hrvatska tvornica ulja – dioničko društvo

•1917. započela prva proizvodnja ulja od buće i suncokreta u prostorima u Palmotićevoj 82 u Zagrebu

•Od 31. prosinca 1946. nosi naziv Tvornica ulja Zagreb (skraćeno TUZ)

•1956. s jednom linijom za proizvodnju započela prva proizvodnja MARGARINA i time je današnja Zvijezda postala prvi proizvođač te namirnice u zemlji

•1959. započinje povijest jedne od najjačih hrvatskog robnih marki kada je započela proizvodnja majoneze u tubi

•1981. započinje proizvodnja novih mazivih margarina pod nazivom MARGO

•1981. potrošačima su predstavljene prve salate s povrćem i mesom na bazi majoneze u Jugoslaviji.

•1993. Zvijezda postaje dijelom koncerna Agrokor te modernizirana, tehnološki usavršena s povećanom distribucijom i marketinški osmišljenom strategijom predstavlja jedan od najvećih subjekata hrvatskog gospodarstva

•1995. Prva hrvatska tvornica ulja mijenja ime u Zvijezda

•2001. uvodi se šest novih proizvoda, a među njima i djevičansko maslinovo ulje

•2005. započinje proizvodnja ulja i margarinskog namaza Omegol – to je prva Zvijezdina linija funkcionalnih proizvoda i prvi takav na hrvatskom tržištu; bogat esencijalnim masnim kiselinama omega-3

•2006. u povodu 90. rođendana Zvijezde promijenjen je logotip brenda i proizvoda izraslih iz srca suncokreta