Bilić Vision

Najraširenija autoimuna bolest današnjice

28.11.2016 u 09:51

Bionic
Reading

Najraširenija autoimuna bolest današnjice

Reumatoidni artritis može dobiti svatko, ali ako pušite i imate između 30 i 60 godina u rizičnijoj ste skupini za dobivanje reumatoidnog artritisa, najraširenije autoimune bolesti današnjice. Reumatoidni artritis je autoimuna upalna bolest vezivnog tkiva koja najviše pogađa zglobove. Može zahvatiti i srce, pluća, kožu, krv i živce, ali najviše se odražava na zglobovima šake i stopala.

SIMPTOMI
Simptomi reumatoidnog artritisa su bol, vrućina i otekline u području iznad različitih zglobova. Također, tipičan simptom kod reumatoidnog artritisa je simetrična bol na oba dijela tijela u isto vrijeme, primjerice na obje šake. Drugi simptom koji se javlja je ukočenost zglobova koja je osobito izražena u jutarnjim satima nakon stanja mirovanja. Što se tiče pojave simptoma, tu nema pravila. U nekih pacijenata simptomi se javljaju postupno tijekom godina, a u nekih pacijenata pojave se naglo.

PACIJENTI
Dva do tri puta se češće javlja u žena nego u muškaraca. Pušači su skloniji dobivanju reumatoidnog artritisa. U najvećem postotku javlja se između 30. i 60. godine života. Uzrok reumatoidnog artritisa može biti genetski, ali u globalu još uvijek nije egzaktno dokazano o kojim se točno uzrocima radi.

POSLJEDICE
Reumatoidni artritis može oštetiti hrskavicu i kosti na upalnim zglobovima što s vremenom prouzrokuje jaku bol. Zanimljiva činjenica je da se u trudnoći reumatoidni artritis poboljša za oko 80%, dok se nakon rođenja djeteta ponovno proširi. Nije još medicinski objašnjeno zašto do toga dolazi, stoga je dobro posavjetovati se s liječnikom u vezi terapije koju ćete koristiti prije začeća, u trudnoći i nakon porođaja.

DIJAGNOZA
S obzirom na to da se simptomi znaju pojaviti pa nestati, u ranom stadiju je vrlo teško dijagnosticirati reumatoidni artritis. Čim primijetite neke nepravilnosti ili navedene simptome, javite se liječniku koji može napraviti krvni test iz kojeg će biti vidljivo postoje li aktivni upalni procesi u organizmu. Zatim postoji mogućnost da napravite i slikovnu dijagnostiku koja može pomoći u dijagnosticiranju reumatoidnog artritisa u začetku. Slikovna dijagnostika je, također, dobra i za praćenje bolesti da se vidi kako se kontrolira i napreduje li. Također, nije neuobičajeno raditi i MRI pretrage, kao i ultrazvuk da se provjere oštećenja zglobova.

LIJEČENJE
Ne postoji lijek za reumatoidni artritis, ali se odgovarajućim i pravovremenim terapijama može smanjiti upala, spriječiti jače oštećenje zglobova i održati ih funkcionalnima. Najvažnije je da se u dogovoru s liječnikom krene na vrijeme s terapijom koja će biti prilagođena vašoj dobi, spolu, životnim navikama, stadiju reumatoidnog artritisa i slično. Ako je bolest jako napredovala, kod nekih će se morati primjenjivati i lijekovi pa i operacija. Do operacije dolazi u kasnijem stadiju reumatoidnog artritisa kada se bol više ne može kontrolirati lijekovima, a oštećenje zglobova je prejako. Tada se najčešće ugrađuju umjetni kukovi i koljena.

SAVJETI ZA PACIJENTE KOJI BOLUJU OD REUMATOIDNOG ARTRITISA
1.Akupunktura – neki ljude osjete olakšanje uz primjenu akupunkture.
2.Suplementi u prehrani – riblje ulje, ulje boražine (ulje boreća) i mačje kandže mogu pomoći u pospješivanju terapije kod reumatoidnog artritisa, ali je najvažnije prvo se posavjetovati s liječnikom koji vam vodi terapiju da ne bi došlo do određenih nuspojava ili reakcija na lijekove.
3.Dijeta – iako ne postoji specijalizirana dijeta za reumatoidni artritis, vjeruje se da zasićene masti poput maslaca, slanine ili odreska mogu povećati upalne procese u tijelu, za razliku od omega-3 masnih kiselina poput tofua, lososa i oraha koji mogu koristiti. Prema nekim istraživanjima, pacijenti koji boluju od reumatoidnog artritisa znali su se žaliti da im ne odgovaraju rajčica, bijeli krumpir, paprika, kava i mliječni proizvodi.
4.Redovna tjelovježba – osobito može pomoći kod tvrdih i upalnih zglobova jer djeluje opuštajuće na njih. Potrebno je naglasiti kako treba biti oprezan s dizanjem utega i trčanjem kako ne biste preopteretili tijelo. Ako se ne bavite nikakvom tjelovježbom, prvo se posavjetujte s liječnikom čime bi bilo najbolje započeti.

Ako imate neki od navedenih simptoma, ali do sad niste bili kod liječnika, javite se za pregled i konzultacije kako bi se ustanovilo na što vas simptomi upozoravaju. Ako, pak, već imate dijagnosticiran reumatoidni artritis, možete doći na detaljan pregled i dijagnostiku kako bi se utvrdilo o kojem stadiju se radi te kroz razgovor i medicinske pokazatelje provjerilo imate li dobru terapiju ili treba nešto mijenjati.

Prof. dr. sc. Ranko Bilić je specijalist za područja šake, ručnog zgloba, podlaktice, lakta i nadlaktice, a više od 30 godina uspješno liječi svu ostalu problematiku u području ruke. U svojem radnom vijeku do sada je operirao više od 15.000 pacijenata s različitim problemima u području šake i ruke. Prim. dr. sc. Mladen Madjarević, specijalist ortoped, specijaliziran je za liječenje svih bolesti i deformacija stopala. Prof. Bilić i prim. Madjarević rade na odjelu za ortopediju u Poliklinici Bilić Vision. Možete se naručiti kod njih na pregled pozivom na broj 01 4678 444 ili putem web-stranice: www.bilicvision-ortopedija.hr.