ZA POTREBE PRAKTIČNE NASTAVE

Opremljena Škola za montažu instalacija i metalnih konstrukcija

02.02.2016 u 21:00

Bionic
Reading

Bosch je danas službeno otvorio Školski centar toplinske tehnike u Školi za montažu instalacija i metalnih konstrukcija u Zagrebu. Škola je dobila najsuvremeniju opremu od odjela Toplinske tehnike koja uključuje uređaje kao što su kondenzacijski plinski uređaji Buderus GB012 i Bosch ZWB 28-3 C, solarna stanica i Bosch CT 100 wi-fi poveziva regulacija s mobilnom aplikacijom, te električne alate kao što su Akumulacijski izvijač, tip GSR 18 V-EC FC2 set, Akumulatorska brusilica GWS 18-125 V-Li i Velika kutna brusilica GWS 24-230 LVI. Kroz dosadašnju intenzivnu i uspješnu suradnju sa stručnim školama, Bosch je stvorio platformu spremnu za podizanje edukacije strukovnih škola na višu praktičnu razinu.

Na otvorenju je prisustvovala generalna direktorica Boscha za Hrvatsku, Sloveniju i BiH, gospođa Mirsada Kudrić, predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Agencije za strukovno obrazovanje, predstavnici škole kao i predstavnici Grada Zagreba za područje odgoja i obrazovanja.

'Mi smo tehnološka i inovacijska kompanija koja pruža priliku novim generacijama da uče i rade na tehnološki naprednim uređajima kako bismo stvarali višestruku korist: dajemo svoj doprinos da na tržište rada dolaze mladi koji su spremni za tehnološke izazove, stvaramo svjesnost o važnosti tehnološki naprednih proizvoda i svih mogućnosti koje oni nude, te osiguravamo stalan protok znanja', izjavila je direktorica Boscha za Hrvatsku gospođa Mirsada Kudrić.

Cilj ovakve vrste suradnje jest da se učenici upoznaju s najnovijom tehnologijom opreme i alata koja trenutačno postoji u svijetu i da im se prikaže praktičnost i učinkovitost rada uz suvremenu tehnologiju. Važno je također upoznati učenike sa svim sigurnosnim standardima današnjice, definiranima EU regulativom. Bosch sve te smjernice objedinjuje u svojim inovativnim proizvodima.

Edukacijom do dugoročne suradnje Posebnu perspektivu odjel Toplinske tehnike Boscha vidi u dugoročno organiziranoj suradnji sa Školom za montažu instalacija i metalnih konstrukcija, s kojom zajednički radi na nastavnom planu, odnosno uvođenju određenih tema u redovnu nastavu. „Toplinska tehnika u fokusu ima aktivnosti i proizvode za smanjenje energetske potrošnje i zagađenja okoliša. Smatramo izuzetno važnim u što ranijoj dobi upoznati buduće aktivne sudionike ove struke s aktualnim i budućim trendovima“, objašnjava Dino Juriša iz odjela Toplinske tehnike. Toplinska tehnika razvija se ne više samo konstrukcijski, nego intenzivno i na području elektronike i umreživosti. Zato današnji, a još više budući serviser mora svoje znanje rastegnuti od mehanike i hidraulike do moderne tehnologije temeljene na umreživosti. Školski praktikum smo stoga opremili svojevrsnim presjekom tehnologija. Učenici će prvo biti školovani na starijoj tehnologiji konvencionalnih uređaja, na kojima će savladati osnove rada plinskih i uljnih uređaja. Na novijim konvencionalnim i kondenzacijskim uređajima, učenici će upoznati naprednije sustave regulacije, te rješenja za povećanje energetske učinkovitosti i zaštite okoliša. Vrlo važan dio obrazovanja nastavlja se u tom smislu na sustavima koji koriste obnovljive izvore energije, kao što je solar.

Društveno odgovorno poslovanje Bosch često participira u društveno odgovornim projektima. Samo tijekom 2015. godine projekti uključuju donaciju edukacijskih i poučnih igračaka dječjim vrtićima u Bosni i Hercegovini kao i donaciju alata Odgojnom domu Bedekovčina u Hrvatskoj. Bosch je donirao edukacijske i poučne igračke Dječjem vrtiću Poliklinike SUVAG u Zagrebu. Dugogodišnja suradnja sa SOS Dječjim selom Lekenik nastavila se u 2015. godini uz veću uključenost Boschevih zaposlenika. Svako poslovno područje osmislilo je vlastiti kreativni i edukacijski koncept za provođenje vremena s djecom, što se održavalo tijekom cijele 2015. godine.