WOODBOX

Promišljeno, urbano, ekološki – građevni materijal drvo

24.04.2015 u 17:00

  • +4

Wooddays Zagreb

Izvor: Promo fotografije / Autor: Woodbox

Bionic
Reading

Međunarodna putujuća izložba u Zagrebu

Visoki stupanj prefabrikacije, mala težina i kratko vrijeme gradnje neoborivi su argumenti za gradnju drvetom u visoko urbaniziranom području. Osim svoje dobre nosivosti drvo istodobno posjeduje dobra termoizolacijska svojstva i stvara zdravo okruženje u prostoru. Tehnički razvoj proteklih 20 godina omogućio je drvene građevine u novim dimenzijama i to od nosivih konstrukcija velikog raspona pa sve do drvenih višekatnica, kao što to pokazuju projekti u Londonu ili Zürichu. Proširenja postojećih građevina, zbijena gradnja (kuće u nizu) i sanacije mogu se vrlo inovativno provesti korištenjem drveta.

Osim toga gradnja drvetom daje i znatan doprinos zaštiti klime. Jedan m³ drveta vezuje otprilike količinu ugljika iz jedne tone CO₂. Drvena obiteljska kuća akumulira 60 tona CO₂. Kad bi se cjelokupna gradnja višekatnica u jednoj godini u Austriji napravila od drveta, na taj bi se način anulirale godišnje emisije CO₂ iz više od polovice svih osobnih automobila.

Mobilna izložba WOODBOX trenutno se zaustavila u Zagrebu i na temelju 50 ostvarenih arhitektonskih projekata zorno prikazuje prednosti gradnje drvetom:

WOODBOX
22.4. - 28.4.2015
Trg bana Josipa Jelačića
otvoreno svakog dana od 9 h do 21 h

Različite priredbe, od radionice na Sveučilištu (27.4) do Arhitektonskog kongresa (28.4.), zaokružuju posjet izložbe WOODBOX i nude jedinstvenu platformu za politiku i javne službe, arhitekturu i planiranje, drvnu industriju i građevinske tvrtke te za znanost i istraživanja.

WOODBOX je projekt udruge proHolz Austria pod pokroviteljstvom grada Zagreba.
WOODBOX od početka 2014. putuje kroz europske metropole, a izložbu je 2014. godine obišlo 17.000 posjetitelja u šest gradova.

Više informacija možete naći na:http://www.wooddays.eu/hr/zagreb/