WOOD. BUILDING THE FUTURE.

Urbana arhitektura u drvetu kao arhitektura budućnosti u Europi

20.04.2015 u 09:48

Woodbox

Izvor: tportal.hr / Autor: wooddays

Bionic
Reading

Na Trgu bana Josipa Jelačića mobilna izložba WOODBOX predstavlja potencijale drveta kao građevnog materijala budućnosti. Na temelju 50 ostvarenih arhitektonskih projekata WOODBOX prikazuje gradnju drvetom u novim dimenzijama i to od nosivih konstrukcija velikih raspona do gradnje višekatnica, te kako se proširenja postojećih građevina, zgusnuta stambenogradnja (kuće u nizu) i sanacije mogu inovativno izvesti pomoću drveta kao i značenje drveta u javnoj gradnji kao što su to škole ili starački domovi

U Hrvatskoj je gradnja drvetom posljednjih godina doživjela pozitivan razvoj. Prvenstveno se sve više koristi drvo kod obnove i sanacije postojećih građevinskih objekata . Mogućnost prefabrikacije u visokourbaniziranim prostorima odlučujuća je prednost drveta u odnosu na druge načine gradnje, jer to jamči brzi završetak nekog projekta neovisno od godišnjeg doba ili vremenskih prilika, a uzrokuje i znatno manju buku. Zbog svoje male težine i lakoće drvo omogućuje inovativna proširenja postojećeg objekta, zbijenu gradnju (kuće u nizu) i sanacije. Osim toga drvo skuplja dodatne bodove i zbog svojih ekoloških prednosti, jer niti jedan građevni materijal nema manji CO2 otisak.

WOODBOX
22.4. - 28.4.2015
Trg bana Josipa Jelačića
otvoreno svakog dana od 9 h do 21 h

Različite priredbe, od radionice na Sveučilištu (27.4) do Arhitektonskog kongresa (28.4.), zaokružuju posjet izložbe WOODBOX i nude jedinstvenu platformu za politiku i javne službe, arhitekturu i planiranje, drvnu industriju i građevinske tvrtke te za znanost i istraživanja.

WOODBOX je projekt udruge proHolz Austria pod pokroviteljstvom grada Zagreba.
WOODBOX od početka 2014. putuje kroz europske metropole, a izložbu je 2014. godine obišlo 17.000 posjetitelja u šest gradova.

Više informacija možete naći na: www.wooddays.eu