NEOBIČAN DIZAJN

Kako izgledaju kuhinje novog doba?

Bionic
Reading

Ako niste ljubitelji klasičnih kuhinja, želite nešto novo, atraktivno i prepoznatljivo, odlučite se za neobične, ultramoderne kuhinje koje su opremljene najnovijom generacijom kuhinjskih uređaja, ugradbenom led rasvjetom i inovativnim dizajnom

Kuhinja novog doba prilagođena je za druženje, čitanje željene literature ili praćenje omiljene TV serije. Kolorit više nije ograničen na par osnovnih boja i paletu uzoraka s teksturom drva. Slobodu u odabiru boja proširila je ponuda napa, ploča za kuhanje, sudopera i ostalih uređaja.

Svi oni kojima su brodovi, jahte i jedrilice omiljena zabava ljeti, možda nađu inspiraciju za dizajn kuhinje baš u ovim plovilima. Ovakve kuhinje možda su pomalo egzibicionističke, a takve su im i cijene, jer za prave efekte morate koristiti provjerene projektante, izvođače i vrhunske materijale.

Ako želite maksimalno neutralizirati kuhinju u prostoru, a opet je istaknuti na poseban način, to možete učiniti smještajem sudopera, ploče za kuhanje i pećnice u zaseban, koloristički vrlo neutralan element poput 'otoka'. Preostali dio kuhinje oblikujte ormarima, koje možete u integralnom doživljaju tretirati kao sliku ili poster, postavljanjem printa sa željenim motivom preko svih fronti. Na ovaj način u prostoru dominira željeni prikaz, a kuhinja postaje umjetnička i vrlo sofisticirana.

Uspješan način integriranja kuhinje s prostorom dnevnog boravka njezina je ugradnja u regale koji su smješteni u ovom prostoru. Dekorativnim kliznim vratima možete regulirati momente u kojima je želite učiniti vidljivom, odnosno nevidljivom. Iako je i ovo pomalo ekstravagantno rješenje, prikladno je i za manje stambene prostore u kojima se tako štedi prostor preklapanjem funkcija.

Kuhinja može postati umjetnička kompozicija sa željenim motivom u kojoj fronte, tj. njihove granice postaju gotovo nevidljive. Kombinacijom otvorenog i zatvorenog, efektnim materijalima i ugrađenom led rasvjetom, kuhinja dobiva novu dimenziju i značenje u prostoru. Postaje element koji treba istaknuti, a ne više skrivati kao nekada.

Ako se odlučite za klasične kuhinjske elemente, učinite ih ipak nešto drukčijima. Gornje elemente postavite linearno, a donjima se poigrajte pomicanjem. Uvlačenjem i izvlačenjem pojedinih dijelova, stvorit ćete dinamičnu kompoziciju elemenata, koja može biti koloristički neutralna ili vrlo naglašena. Funkcionalnost kuhinje ostat će neporemećena, a vizualni doživljaj znatno obogaćen.

Pojedine kuhinjske uređaje, poput pećnice, frižidera ili mikrovalne pećnice, ugradite u zaseban element, ako vam to prostorne mogućnosti dopuštaju. Ovakav element možete integrirati s posebnim dijelom, koji se izrađuje od gips-kartonskih ploča ili drugih materijala. Napravite igru boja, materijala kao i odnosa uvučeno-izvučeno. Na taj način stvarate jedinstven element, u potpunosti prilagođen vašim željama i prostoru u kojem se nalazi. Osim toga, ovaj element se više ne doživljava kao tipično kuhinjski, pa je idealan na pozicijama prelaska prema blagovaonici ili dnevnom boravku.
Topao ugođaj u modernim kuhinjama postići ćete primjenom materijala koji sadrže teksturu drva. Da biste ovu klasičnu 'toplinu' rashladili modernim ugođajem, primijenite minimalistički oblikovane plohe fronti, a gornje elemente učinite vizualno lebdećim. To ćete postići na način da ih odvojite od zida, a na njihovu pozadinu ugradite indirektnu led rasvjetu. Konačan će efekt biti odličan!

Čak i vrlo jednostavne linije kuhinja mogu izgledati atraktivno, primjenom kontrasta, primjerice crno-bijelo, oblaganjem zidova tapetama ili drugim materijalima s naglašenim apstraktnim uzorcima te ugradnjom najmodernijih kuhinjskih uređaja.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.