ZBRINJAVANJE PLASTIČNOG OTPADA

Electrolux predstavio projekt 'Lijepe naše obale'

19.11.2010 u 14:49

Bionic
Reading

Tvrtka Electrolux, EkoZelena Europa, Udruga 'Lijepa naša' i National Geographic Hrvatska predstavili su projekt pod nazivom 'Lijepe naše obale'. Cilj projekta je utjecanje na buđenje ekološke svijesti djece, mladih i javnosti u svim dijelovima Republike Hrvatske. Projekt se naslanja na globalnu Electroluxovu inicijativu 'Usisavač iz mora' te doprinosi rješavanju problema zagađenja mora, rijeka i jezera raznim vrstama otpada, s naglaskom na probleme vezane uz plastični otpad

'Znanstvena saznanja i upozorenja stručnjaka o opasnosti koju za prirodni ekosustav Jadranskog mora, ali i osjetljive ekosustave rijeka i jezera u Republici Hrvatskoj predstavlja teško razgradljiva plastika, potaknuli su me da zajedno s Electroluxom, pokrenem projekt koji ima za cilj osvješćivanje mladih naraštaja i šire javnosti o navedenim problemima", izjavo je stručnjak iz područja održivog razvoja te novinar i fotograf Robert Kakarigi.

Projektom "Lijepe naše obale" Electrolux poziva sve osnovne i srednje škole, dječje vrtiće i učeničke domove, koji su uključeni u program Međunarodne Eko-škole u Republici Hrvatskoj da organiziraju vlastite jednodnevne eko-projekte vezane uz zaštitu obala Jadrana, obala potoka, rijeka i jezera od zagađenja plastičnim otpadom. Djeca i mladi, svojim eko- projektom trebaju pokazati kako stanovnici mogu pomoći u rješavanju ovog problema u svom kraju. Najuspješniji projekti, prema odluci žirija, bit će nagrađeni novčanom potporom za svoje redovne ekološke aktivnosti te će njihovi radovi biti objavljeni u časopisu National Geographic Hrvatska.

'Potaknuti velikim uspjehom naše globalne inicijative 'Usisavač iz mora' odlučili smo se i na lokalnoj razini pokrenuti projekt koji ima isti konačni cilj: upozoriti i osvijestiti javnost o problemima vezanima uz zagađenje mora, rijeka, jezera i potoka plastičnim otpadom te se aktivno uključiti u rješavanje te problematike. Odlučili smo se povezati s Udrugom Lijepa naša, koja okuplja Međunarodne eko škole u Hrvatskoj, jer ekološki osvještena djeca temelj su naše održive budućnosti. Također želimo potaknuti i ostale škole da se uključe u program Eko-škole i time doprinesu zajedničkoj boljoj budućnosti', izjavila je Davorka Čičak, direktorica marketinga u Electroluxu.

'Ponajprije želim zahvaliti tvrtki Electrolux zbog pokretanja ove više nego li vrijedne inicijative koja ide za prikupljanjem plastike i plastičnog otpada iz naših rijeka i jezera i iz našeg bisernog mora. Hvala također Eko Zelenoj Europi i National Geographicu Hrvatska na njihovoj asistenciji u čemu im se rado priključila i Udruga Lijepa naša. Hvala im svima zajedno što su prihvatili prijedlog Lijepe naše da provedba ovog projekta započne najprije u hrvatskim Eko-školama u kojima ne samo da prevladava geslo 'živjeti eko' nego se ekologija svakodnevno prakticira i promišlja kroz nastavu i izvannastavne i izvanškolske aktivnosti. Nisu na kraju zanemarive ni nagrade koje je za najbolje projekte pripremio Electrolux i koje će itekako dobro doći Eko-školama u pripremanju i provedbi njihovih daljnjih eko aktivnosti', izjavio je doc.dr.sc. Ante Kutle, predsjednik Udruge Lijepa naša.

'Moto National Geographica je 'Nadahnjujemo ljude da se skrbe o našem planetu', a projekt 'Lijepe naše obale' otjelotvorenje je toga nadahnuća i savršen primjer suradnje ekološki svjesnog industrijskog proizvođača kakav je Electrolux, školsko-obrazovnih institucija, kreativnih udruga poput EkoZelene Europe i Udruge Lijepa naša i popularno-znanstvenog časopisa kakav je National Geographic. Sinergija te suradnje nedvojbeno će donijeti mnogo hrvatskoj školskoj mladeži i još više hrvatskoj prirodi, te je pravo
zadovoljstvo biti dijelom tako vrijednog projekta', izjavio je Hrvoje Prćić, glavni urednik časopisa National Geographic Hrvatska.

Projekt 'Lijepe naše obale' dio je Electroluxovog programa održivog razvoja s ciljem educiranja potrošača o odgovornom ponašanju prema okolišu te važnosti prelaska na zelene tehnologije, te poticanja ekološki odgovornog ponašanja djece i mladih koji su temelj održivog razvoja u budućnosti.