NAGRADNJAČE

Zeko i potočić – iznenađenje za najmlađe

19.11.2010 u 11:39

Bionic
Reading

Jedna od najljepših i najomiljenijih dječjih pjesmica, nebrojeno puta pjevana i često popraćena dječjim suzicama, napokon je našla svoj put do slikovnice. Otkad je zeko prvi put krenuo u potragu za potočićem prije više od pola stoljeća, skladba 'Zeko i potočić' sastavni je dio djetinjstva brojnih naraštaja

Maleni zeko u potrazi za potočićem u zimskoj noći snažna je metafora potrage za nadom i utjehom u trenucima kada se sve čini tužnim i hladnim. Proljeće nakon duge zime donosi utjehu i nadu, pa se u ovoj slikovnici pojavljuje toliko traženi potočić. Možda će ovako biti manje suzica, a potragu za potočićem moći ćete interpretirati na vlastiti način.

Autor teksta i glazbe najpoznatije dječje pjesmice svih vremena u kojoj maleni zeko traži potočić svestrani je skladatelj, književnik i novinar Branko Mihaljević. Rođen u Zagrebu, radni vijek proveo je u Osijeku, čije dječje gradsko kazalište danas nosi njegovo ime.

Marsela Hajdinjak svojim je ilustracijama dočarala srž pjesmice Branka Mihaljevića i spojila dominantne note ovoga remek-djela hrvatske dječje književnosti – smireni i tihi zimski ambijent s iznimnim emocionalnim nabojem.

Dobitnica nagrade Grigor Vitez za najbolju ilustraciju u 2005. ('Vodenjak i stara kruška'), ilustracijom je zeki udahnula novi život, jedinu dimenziju koja mu je još nedostajala.

Tportal i Naša djeca za vas su pripremili čak deset slikovnica 'Zeko i potočić'. Sve što trebate jest brzo i točno odgovoriti na nagradno pitanje.

Po jedan primjerak dječje slikovnice 'Zeko i potočić osvojili su:

Pina Soldatić
Gordana Jurić Veselinović
Ivana Čandrlić-Dankoš
Edita Safranko
Tia Križanec
Julijana Igrec
Tanja Košić
Lea Šantek
Dražen Bručić
Karlo Lepka