OD BAROKA DO BIDERMAJERA

Ljepota klasičnih stilova uređenja

Bionic
Reading

Klasika je vječna, pa tako i klasični stilovi uređenja interijera imaju svoje vjerne sljedbenike koji i u 21. stoljeću žele osjetiti duh prošlih vremena. Profinjenost, elegancija, ljepota i kvaliteta materijala, osobitost izrade koja elemente namještaja čini tako posebnima, samo su neki od razloga zašto odabrati klasični stil uređenja doma

Izvorni komadi namještaja iz pojedinih stilskih razdoblja imaju visoku cijenu i nisu lako dostupni, no na tržištu se mogu naći replike ili novodizajnirani komadi koji vuku osnovu iz određenog stila, a prilagođeni su potrebama suvremenog stanovanja. Takva vrsta klasičnog namještaja je najpopularnija, pogotovo među mlađim generacijama koje žele spojiti profinjeno stanovanje s modernim načinom života.

Na bidermajer su utjecali svi prethodni stilovi

Najpopularnije stilove uređenja, kada se govori o klasičnim stilovima, predstavljaju barok, empire i bidermajer. To su stilovi koji se pojavljuju od 17. stoljeća, a uspješno zadovoljavaju potrebe suvremenih kućanstava. Komadi namještaja, koji i danas privlače pažnju, stvaraju osobite ugođaje u prostoru, a pogotovo u kombinaciji s dekorativnim tkaninama, rasvjetnim tijelima, tepisima i ostalim detaljima. Primjenom trendovskih boja i rasporeda namještaja pak osuvremenit ćete ih.

Barok se pojavljuje u 17. stoljeću, a u izradi namještaja i opremanju interijera karakterizira ga dinamičnost forme te igra svjetlosti i sjene. Materijali se obrađuju na način da svaki element naglašava pokret i zakrivljenost, a dodatno se ukrašavaju plemenitim materijalima, poludragim i dragim kamenjem, sedefom... Dekoracijama u kombinaciji s drvetom dolazi do punog izražaja refleksija svjetlosti, koja dinamizira elemente namještaja i time barok ispunjava svoje osnovne namjere. Ornamenti su najčešće u obliku školjki i akantusovog lišća. Istančane rezbarije, bogate intarzije, vitki stupovi i zakrivljene linije, sve to čini barok osobitim i popularnim sve do danas.

Empire je stil proizašao iz klasicizma, koji se javlja u periodu između baroka i bidermajera. Napoleon je prihvatio klasicizam kao državni stil za vrijeme svoje vladavine, a oduševljavala ga je rimska antika. Empire se iz Francuske raširio po cijeloj Europi. Karakteriziraju ga lakirani namještaj, dekoracije s pozlatama, a u upotrebi je često crna boja. Empire, kao inspiracija 'modernog' klasičnog namještaja, nudi umjerenije linije s istaknutim detaljima tog stila, kao i kvalitetne vrste drva od kojeg se takav namještaj izrađuje.

Bidermajer se razvio kao reakcija na empire, koji je prevladavao do 1814. godine. Prvi elementi namještaja u bidermajeru su nastali u Beču. Karakteriziraju ih praktičnost i skromnost u odnosu na prethodni stil, ali su istovremeno udobni i komforni, što osobito vrijedi za garniture za sjedenje. Naglašena je intimnost i funkcionalnost, a to je osnovni razlog popularnosti tog stila sve do danas. Na bidermajer su utjecali svi prethodni stilovi i moglo bi se reći da je uzeo najbolje od svakog prethodnog.

U opremanju stambenih interijera redovito se koriste stolice, sofe, vitrine, komode, pisaći stolovi, police za knjige, noćni ormarići... Za dekoriranje se koriste ušivena dugmad, intarzije, trake, čipka. Najpopularniji materijali su drvo, koža, željezo... Forme su jednostavne i funkcionalne za primjenu. Bidermajer iskazuje prve rezultate industrijalizacije i standardizacije, i to je tipičan stil građanskog društva.

Danas se na tržištu pojavljuju linije namještaja pod različitim komercijalnim nazivima koje predstavljaju mješavine klasičnih i modernih stilova. Možemo reći da su ovakve mješavine produkt renomiranih dizajnerskih imena i proizvođača te predstavljaju pravo osvježenje klasičnih stilova, jer ih približavaju i onima koji nisu njihovi ljubitelji. Na taj se način ponovo dokazuje da se klasični stilovi lako transformiraju i prilagođavaju svim pojedincima i njihovim zahtjevima.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.