U CHICAGU I NEW YORKU

Vinarije Matošević i Saints Hills predstavljaju vina u SAD-u

02.11.2010 u 10:43

Bionic
Reading

Vinarije Matošević i Saints Hills ovog će tjedna predstaviti svoja vina u Chicagu i New Yorku, gradovima koji su ubrajaju među najveća tržišta Sjedinjenih Američkih Država. Vlasnici vinarija, Ivica Matošević i Ernest Tolj, distributerima, kupcima, somellierima i predstavnicima medija u Chicagu i New Yorku

Privatna inicijativa Matoševića i Tolja dolazi u trenutku sve jačeg međunarodnog profiliranja hrvatskih vina te intenziviranja izvoznih aktivnosti koje predvode pojedine obiteljske vinarije i vinske udruge. Vinarije Matošević i Saints Hills zaokupile su pažnju međunarodnih kritičara i vinskih stručnjaka tijekom proteklih međunarodnih kušanja, a dobile su i visoke ocjene u publikaciji vodećeg svjetskog vinskog kritičara, Amerikanca Roberta Parkera.

Vinarije će se američkoj javnosti predstaviti paletom proizvoda. Jedan od vodećih hrvatskih vinara srednje generacije, Ivica Matošević, predstavit će izbor svojih svježih i odležalih malvazija, kao i bijelu i crvenu kupažu Grimalda 2008., koje su u nedavnoj recenziji Neala Martina za publikaciju Roberta Parkera dobile 87, odnosno 89 bodova (od 100 mogućih).

Istru će Nevinom 2009., kupažom malvazije i chardonnaya, predstavljati i Ernest Tolj, vlasnik mlade hrvatske vinarije Saints Hills. Uz vinograde u Radovanima, Istri, vinarija posjeduje i vinograde na Pelješcu i Komarni, stoga će se Saints Hills predstaviti i Dingačem 2008. Nevina je s 89 Parkerovih bodova među tri najbolje ocijenjena suha bijela istarska vina, dok je s 83 boda Dingač najviše ocijenjeno vino ove pelješke pozicije.

Među potvrđenim gostima oba kušanja nalaze se, osim distributera, kupaca i somelliera, i vinski kritičari iz vodećih publikacija, poput Wine Spectatora, Wine Enthusiasta i The Wine Advocata Roberta Parkera. U Chicagu će se kušanje održati u restoranu Tru, dok je za predstavljanje u New Yorku odabran legendarni restoran The Oak Room u hotelu The Plaza.