LJEPOTA MAJČINSTVA

Bebe nas čine pametnijima

21.10.2010 u 10:44

Bionic
Reading

Pelene, bočice, dudice - ponekad se čini da tome nema kraja, pa se majke često žale da se osjećaju kao da im je mozak 'isprogramiran', a svaki trenutak je podređen bebi. No stiže dobra vijest, briga o bebi te provođenje vremena s njom majke čini pametnijima

Nedavno istraživanje zabilježilo je kod majki tjednima i mjesecima nakon što rode, naglo povećanje broja stanica u mozgu. Smatra se da hormonske promjene potaknute trudnoćom pozitivno djeluju na mozak te na taj način pripremaju majku za nadolazeće izazove.

Mnoge majke čije bebe imaju samo nekoliko mjeseci žale se na čest gubitak pamćenja, no to ih uopće ne treba zabrinjavati. Naime, stručnjaci to objašnjavaju jednostavno nedostatkom sna.

Ovo novo istraživanje Američkog psihološkog društva u totalnoj je suprotnosti s dosadašnjim mišljenjem da briga o malenoj djeci na određeni način zbunjuje majčin mozak.

Neuroznanstvenici s prestižnog američkog Sveučilišta Yale snimili su mozak ženama koje su postale majke nekoliko tjedana prije. Rezultati su pokazali povećanje sive tvari te rast stanica u mozgu koje obrađuju informacije. Takve iste nuspojave se još mogu zabilježiti nakon perioda intenzivnog učenja, ozljede mozga ili bolesti.

Područja mozga u kojima je zabilježen rast stanica su područja motivacije, mišljenja, prosuđivanja te proces odgovoran za emocije i osjećaj zadovoljstva koji si ključnu u razvoju odnosa majka-dijete.

Rast stanica u motivacijskom području, kako tvrde znanstvenici, pomaže pri odgoju beba koji je ključan za njihov fizički i emocionalni razvoj.

Međutim, još nije jasno koji dio je odgovoran za povećanje razine hormona estrogen koji se javlja prilikom poroda.

Siobhan Freegard tvrdi kako ove promjene kod mladih žena svakako imaju smisla: 'Priroda ima nevjerojatnu sposobnost da nad da upravo ono što nam je potrebno. Dolazak bebe na svijet je vrlo važan događaj, stoga nije čudno da mozak dobije i malu 'pomoć' kako bi uspio izdržati sve napore koji su pred njim.'