GOSTOVANJE MALE SCENE

'Padobranci' u Centru Barbican u Londonu

21.10.2010 u 09:43

Bionic
Reading

Nakon četverogodišnjeg putovanja na preko trideset festivala i međunarodnih gostovanja, predstava 'Padobranci ili o umjetnosti padanja kazališta' Male scene iz Zagreba dolazi i u slavni Barbican Center u Londonu

Predstava je obišla cijeli svijet, igrala na svim kontinentima na najznačajnijim pozornicama od Sydney Opera Housea, Kennedy Centera u Washingtonu, kazališta Koenji u Tokiju, dolazi i na pozornicu londonskog doma Royal Shakespeare Companyja.

Od 21. do 28. listopada umjetnici Tomislav Krstanović i Kristina Bajza Marčinko odigrat će čak 12 izvedbi u dvorani Pit Centra Barbican, a londonska premijera na koju su pozvani kritičari održat će se 21. listopada.

Predstava je nastala prema ideji Ivice Šimića koji je, zajedno s Larisom Lipovac i Damirom Klemenićem, umjetnicima koji su u prvoj postavi u predstavi i igrali, želio pokazati da je djeci već od treće godine naviše moguće približiti i 'teške' pojmove kao što je to na primjer - gravitacija.

Premda je u početku rada na projektu bilo puno sumnje i nedoumica, već nakon prve izvedbe u Bologni 2006. bilo je jasno da se Maloj sceni dogodila predstava koja ju je svrstala u najznačajnije kompanije kazališta za mladu publiku u svijetu.

Osim već spomenutih umjetnika, Padobrance su stvarali i dramaturginja Nana Šojlev, kostimografkinja Hana Letica, skladatelj Alen Kraljić, likovno oblikovanje osmislila je Marta Crnobrnja, a producentica je Vitomira Lončar.

Kao i sva međunarodna gostovanja 'Padobranaca' dosad, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske poduprlo je i ovo, prepoznavši ovu produkciju jednog neovisnog kazališta kao najznačajniji hrvatski izvozni kulturni proizvod za mladu publiku.